3.5 C
Kielce
wtorek, 13 października, 2020
Strona główna Aktualności Serownia zagrodowa w gminie Łagów

Serownia zagrodowa w gminie Łagów

Zobacz

Zapraszamy na II Świętokrzyski Kongres Organizacji Pozarządowych

II Świętokrzyski Kongres Organizacji Pozarządowych odbędzie się 22 października br. w Kielcach, w siedzibie Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego. Do udziału...

WIELKI FINAŁ ENDURO LIGI w DĘBSKIEJ WOLI!

 W niedzielę 18 października, rywalizacja w Red Bull Enduro Lidze przeniesie się z Internetu na specjalnie przebudowany tor klubu...

Kielce i powiat kielecki w czerwonej strefie! Zobacz ograniczenia!

Od soboty, 10 października, na nowej liście znajdą się 32 powiaty i 6 miast. Bardzo ważną zmianą jest likwidacja...

Nowoczesny sprzęt dla wychowanków z Podzamcza

Sześć pracowni zostało wyposażonych w niezbędny sprzęt, który posłuży wychowankom Powiatowego Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Podzamczu. Wszystko w ramach...

Komisja Samorządu Terytorialnego obradowała zdalnie

Z uwagi na stan epidemii posiedzenie Komisji Samorządu Terytorialnego Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego odbyło się w trybie zdalnym – w...

 

Antoni, Edward i Franciszek – dla mieszkanki naszego powiatu – Beaty Cichopek te imiona mają szczególne znaczenie. Właśnie tak nazywają się jej sery, które powstają w niewielkiej serowni zagrodowej w miejscowości Piotrów Podłazy w gminie Łagów. Prezentujemy ją w ramach naszego cyklu: „Smaki powiatu kieleckiego – lokalni wytwórcy”.

Pomysł na serownię kilka lat temu wymyślił mąż pani Beaty. – Trzynasty rok mieszkamy na wsi. Mąż chciał, żebyśmy mogli robić coś na miejscu. Próbowaliśmy różnych rzeczy. W końcu pojawił się pomysł, aby to była serownia serów dojrzewających i żebym zajęła się nią ja. Na wsi było wtedy sporo krów, więc było i mleko. Zapisałam się na kurs dla serowarów na Kaszubach, gdzie zobaczyłam jak to wygląda. Po powrocie wzięłam mleko od sąsiadki i powoli zrobiłam swoje pierwsze sery – wspomina początki pani Beata Cichopek.

Z czasem prezentowane m.in. na spotkaniach gminnych sery zaczęły cieszyć się coraz większą popularnością, a pani Beata szukała kolejnych szkoleń i warsztatów, by były jeszcze smaczniejsze. Odwiedziła m. in. serowara w Poznaniu i mistrza tego fachu na Dolnym Śląsku. Potem przyszła kolej na Niemcy i Szwajcarię. Pani Beata była pierwszą osobą w województwie świętokrzyskim, która zajęła się produkcją serów długodojrzewających. Dziś jest m.in. członkiem ogólnopolskiego Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.

– Razem z mężem naszym serom nadajemy męskie imiona. Pierwszym był Edward. To ser w typie goudy, ponieważ na pierwszym szkoleniu uczyłam się właśnie, jak zrobić goudę. Jest także Antoni według mojej receptury. Wygląda podobnie do korycińskiego. Jest to ser dojrzewający, ale ja sprzedaję go jako młody. Robię go z przyprawami, np. czarnuszką, gorczycą, kozieradką. Do swoich serów dodaję również suszone pomidory z bazylią i czosnkiem lub chili i czosnek niedźwiedzi – wylicza pani Beata.

Wśród serów długodojrzewających w serowni Podłazy jest m.in. Podłazer. To typ gruyere’a z malutkimi dziurkami. Im dłużej dojrzewa, tym jest twardszy i ma bardziej orzechowy smak. A w serowni w Podłazach potrafi dojrzewać nawet około roku. Są tu też ser z błękitną pleśnią, ser feta Franciszek, Konstanty w typie ementalera z dużymi dziurami, twarożki, jogurty i prawdziwe masełka. Pani Beata robi je sama i jak zaznacza, nie chce „pójść w przemysł”, by każdemu ze swoich serów móc poświęcić wystarczającą uwagę. Choć to wcale nie jest proste zajęcie.

– To wymaga wiele pracy. Nie wystarczy odłożyć ser na półkę i czekać. Trzeba go przekręcać, szorować, doglądać, czyścić. A podczas przygotowywania zapewnić odpowiednie warunki, w tym temperaturę, nie można się pomylić nawet o jeden stopień. Trzeba też pamiętać, że sery „nie lubią” przeciągów i dużych skoków temperatur – zdradza pani Beata.

Serowarka z powiatu kieleckiego stawia na produkty dobrej jakości, mleko od krów, należących do okolicznych rolników, które wypasane są na łące. To, co jedzą krowy decyduje o smaku mleka. Ponadto jak mówi, ważne jest, by przystąpić do przygotowywania sera bardzo szybko po udoju.

Sery z serowni Podłazy mają zaledwie kilka podstawowych składników: sól, mleko, kultury bakterii i podpuszczkę. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Przyjeżdżają po nie chętni nie tylko z województwa świętokrzyskiego. 18 wrz
2020 Serownia zagrodowa w gminie Łagów Serownia zagrodowa w gminie Łagów Serownia zagrodowa w gminie Łagów Serownia zagrodowa w gminie Łagów Serownia zagrodowa w gminie Łagów

Fot. Świętokrzyska Kuźnia Smaków

Galeria

blank

Aktualności

Urząd Gminy w Zagnańsku i GOPS nadal muszą pracować w trybie wewnętrznym. Blisko połowa pracowników ma potwierdzonego koronawirusa

Są wyniku testów pracowników Urzędu Gminy w Zagnańsku i GOPS w kierunku COVID-19. W sumie na 66 przebadanych osób u 31 wykryto obecność patogenu,...

Komunikat dot. odbioru praw jazdy

  Informujemy, że od poniedziałku, 12 października przez trzy dni Referat Praw Jazdy w Wydziale Komunikacji i Transportu nie umawia nowych terminów wizyt. Za utrudnienia przepraszamy...

V Powiatowy Przegląd Pieśni Patriotycznych

W związku z panującą pandemią wirusa SARS-CoV-2 tegoroczny V Powiatowy Przegląd Pieśni Patriotycznych odbędzie się w formie zdalnej, poprzez przesyłanie nagranych utworów na płycie...

Zarząd Województwa Świętokrzyskiego podjął decyzję o rezygnacji z inauguracji roku kulturalnego i sezonu artystycznego

Z powodu zwiększonego prawdopodobieństwa zakażenia się wirusem SARS-Cov-2 oraz w trosce o bezpieczeństwo i zdrowie uczestników informujemy, iż Zarząd Województwa Świętokrzyskiego podjął decyzję o...

Pierzchnica z nową drogą

Ważna dla mieszkańców Pierzchnicy droga została wyremontowana. - Realizacja tego zadania była dla nas bardzo ważna – przyznaje starosta kielecki Mirosław Gębski. Dziś została oficjalnie...
blank

Polecamy