3.5 C
Kielce
czwartek, 4 lipca, 2024
Strona głównaAktualnościSenioralne ˝Śniadanie na trawie˝ w Podzamczu

Senioralne ˝Śniadanie na trawie˝ w Podzamczu

Zobacz

W dniu 14 czerwca seniorzy z Morawicy przybyli do Sądu Okręgowego w Kielcach na konferencję pod nazwą: „Nieuczciwe praktyki rynkowe w obrocie konsumenckim”, a 17 czerwca wyjechali do Tokarni na imprezę: „Bez barier z ekonomią społeczną – Wiek nie jest barierą”

Podczas morawickiej Nocy Świętojańskiej 23 czerwca imponująco prezentowali się w korowodzie. W dniu 26 czerwca brali udział w Senioraliach 2019. Impreza miała miejsce Parku Miejskim w Kielcach. Z okazji Chęcińskich Igrzysk Sportowych, w dniu 7 lipca w Chęcinach uczestniczyli w imprezie: „Co nam w duszy gra”.

Odbyły się dwie wycieczki, pierwsza do Lublina, Zamościa, Zwierzyńca. Na uwagę zasługuje fakt, że w Lublinie przewodnik oprowadzał po tych miejscach, które wiążą się z ważnym wydarzeniem historycznym – 450 rocznicą zawarcia Unii Lubelskiej, pierwszej unii w Europie. Druga rewelacyjna wycieczka to wyjazd do Zakopanego.

Wyjątkowym wydarzeniem w dniu 14 lipca był wyjazd Zawsze Młodych na zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego do Podzamcza Chęcińskiego na imprezę „Śniadanie na trawie”. Ze względu na deszczową pogodę śniadanie spożywano w Centrum Leonarda da Vinci. Zebranych gości z Morawicy i innych klubów seniora powitała marszałek Renata Janik wraz z przewodnikiem, konferansjerem Witem Chamerą. Pod przewodnictwem prezes Zofii Godzisz nasze mistrzynie sztuki kulinarnej i cukierniczej dekorowały stół, ustawiały kosze obfitości wszelakiego jadła. Co tam nie było: paszteciki, pancake z konfiturą, twarożek z miętą i ze szczypiorkiem, jajka w majonezie z groszkiem, smalec, różne rodzaje pieczywa, bagietki, bułki z jagodami, elegancko przyrządzone pomidory i papryki, ogórki małosolne, cukinia w plastrach zapiekana żółtym serem, posypana ziołami; różne rodzaje wędlin: kabanosy, kiełbasa wiejska, rzeszowska, pasztet z dziczyzny; a także zatrzęsienie owoców: porzeczki, winogrona, wiśnie, galaretki owocowe; zaś na słodko babeczki kruche, mufinki z owocami, z czekoladą, konfitury – palce lizać, a wśród napojów sławna lemoniada, której receptury strzegą nasze seniorki. Stół przygotowany przez seniorów z Morawicy stał w centralnym miejscu, zachwycał obfitością, cieszył oczy i zachęcał do konsumpcji, tym bardziej, że potrawy podawały panie w pięknych kapeluszach. To było śniadanie na trawie godne pędzla Eduarda Maneta. Oczywiście Klub Seniora zdobył pierwsze miejsce, tego zaszczytu dostąpiły też kluby z Kazimierzy i Oksy. W nagrodę za spontaniczne, pracowicie przygotowane potrawy na ręce pani prezes został wręczony przewodnik: „Od Łysogór po Pondzie”, gadżety, płyta z koncertu na Kadzielni i zaproszenie na obiad.

Oprócz potraw śniadaniowych zgromadzonych gości zaproszono na zalewajkę. Podczas imprezy Wit Chamera w szlacheckim stroju oprowadzał gości po pałacowych komnatach, czynił to w nader interesujący sposób, posługując się staropolszczyzną, akcentując ważne wydarzenia historyczne, w tym powitanie króla Jana III Sobieskiego po odsieczy wiedeńskiej. Wśród atrakcji w Centrum Leonarda da Vinci należy wymienić pokazy doświadczeń chemicznych, np. pod profesjonalnym okiem chemików seniorzy wyczarowali chmurę. Przygotowano również stoiska, gdzie medycy mierzyli ciśnienie, wykonywali EKG, można też było zaobserwować pracę mózgu, serca, wykonać ćwiczenia gimnastyczne, skorzystać z zabiegów pielęgnacyjnych a nawet próbować skonstruować machinę latającą, czyli wszechstronne zainteresowania zaspokoić, jak przystało na patrona obiektu genialnego człowieka renesansu Leonardoa da Vinci.

Marianna Parlicka- Słowik 

Aktualności

II Manewry Ratownicze Jednostek OSP z Gminy Mniów. Wspaniały pokaz umiejętności i profesjonalizmu druhów!

Na boisku w Borkach odbyły się II Manewry Ratownicze Jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu Gminy Mniów. W ramach...

Polecamy