W niedzielę – 19 maja o godzinie 11.30, kolorowym korowodem oraz mszą świętą sprawowaną na błoniach podklasztornych, rozpocznie się XIV Jarmark Świętokrzyski organizowany przez Starostwo Powiatowe w Kielcach. Eucharystia zostanie odprawiona w hołdzie ofiar II wojny światowej. Następnie powiatowa scena stanie się miejscem jedynego w swoim rodzaju scenicznego pojedynku górali świętokrzyskich z podhalańskimi.

11.45 – Procesja spod Bazyliki Mniejszej na Świętym Krzyżu,

12.00- Msza Święta na Błoniach, celebracja mszy przez Chór Con Anima  z Waśniowa oraz Zespół Ludowy Harnasie,

13.10 – 13.30 – Prowadzący sygnalizują rozpoczęcie powiatowych obchodów  80. rocznicy wybuchu II wojny światowej (Występ Chóru Con Anima z Waśniowa – wiązanka pieśni patriotycznych)


13.30 – 13.45– Przedstawienie  tematyki jarmarku: ,,Na góralska nutę” – potyczki górali świętokrzyskich z góralami z Podhala.

13.45 – 14.10- Występ Zespołu Ludowego Harnasie

14.10 – 14.35 – Występ Gminy Nowa Słupia (Zespół Śpiewaczy „Chełmowianki”, KGW Modrzewianki, Wesołe Kumoszki)

14.35 – 15.00 – Występ Gminy Bieliny (Zespół Śpiewaczy „Makoszanki”, Zespół śpiewaczy „ŚWARNE Kakonianki, Kapela z Kakonina)

15.00 – 17.00 – Bitwa Górali (przyśpiewki, taniec, kapela, godka, taniec zespołu)

– Zespół Ludowy Harnasie śpiewa piosenkę związaną ze świętokrzyskim,

– Zespół Pieśni i Tańca Morawica śpiewa piosenkę związanej z Tatrami

17:00 zakończenie

Organizatorami Jarmarku są: Starostwo Powiatowe w Kielcach, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Gminy Bieliny i Nowa Słupia.

Partnerami imprezy są: Ojcowie Oblaci, Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach, Świętokrzyski Park Narodowy, Miasto Kielce, Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach,

Atrakcje dla dzieci przygotowały: Muzeum Zabawy i Zabawek, Komenda Miejska Policji w Kielcach (miasteczko ruchu drogowego), Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie, Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych na Bukówce (Hamer pojazd bojowy).

Ponadto podczas Jarmarku prezentuje się 19 gmin Powiatu Kieleckiego, które prezentują rzemiosło artystyczne i kuchnię regionalną.