Zagrożenie związane z rozprzestrzenianiem się w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń było tematem posiedzenia Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego.
Posiedzenie Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego zostało zwołane wniosek Powiatowego Lekarza Weterynarii – Jarosława Sułka, który szczegółowo omówił aktualną sytuację związaną z występowaniem afrykańskiego pomoru świń. Lekarz zapoznał wszystkich z procedurami związanymi na wypadek podejrzenia lub stwierdzenia ogniska chorobowego.
Lekarz podkreślał, że aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na terenie naszego kraju należy dążyć do zlikwidowania nielegalnego handlu zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego z obszarów objętych restrykcjami w związku z ASF. Dlatego też tak ważna jest ścisła współpraca służb weterynaryjnych z innymi służbami – Policją, Strażą Graniczną czy Inspekcją Transportu Drogowego.
Stąd na spotkaniu obecni byli: Mirosław Gębski starosta kielecki, Tomasz Pleban wicestarosta, członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach: Stefan Bąk, Cezary Majcher oraz Mariusz Ściana. Maciej Wydrzyński zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kielcach, podinsp. Piotr Zalewski Komendant Miejski Policji w Kielcach, bryg.Mariusz Góra Zastępca Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej w Kielcach, dr Justyna Jaworska przedstawiciel Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kielcach.
– Od naszego ostatniego spotkania, które odbyło się w grudniu, sytuacja w kraju ulega systematycznemu pogorszaniu w związku z pojawieniem się ognisk ASF w kolejnych powiatach położonych coraz bliżej województwa świętokrzyskiego – powiedział Jarosław Sułek. – Obecnie przypadki ASF zostały stwierdzone w gminie Bałtów w powiecie ostrowieckim, w odległości ok 50 km na północny wschód od granic powiatu kieleckiego oraz w powiecie opatowskim w podobnej odległości w kierunku wschodnim.
Afrykański pomór świń ASF jest aktualnie dominującymi zagrożeniem wśród zwierząt hodowlanych w okresie całego roku. Jest to wirusowa, posocznicowa choroba świń o przebiegu ostrym lub przewlekłym.
Choroba rozprzestrzenia się wśród dzików żyjących w stadach na terenach leśnych i docierających w poszukiwaniu pożywienia do siedzib ludzkich. Źródłem zakażenia mogą być odpady pozostawiane na parkingach leśnych przez turystów i kierowców zza wschodniej granicy kraju, skąd choroba dotarła do Polski.
Kraj, w którym wystąpi ASF narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane upadkami świń, kosztami likwidacji ognisk choroby, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń. W branży przetwórstwa mięsnego może zabraknąć surowca, a w konsekwencji powyższego mogą wystąpić problemy z zaopatrzeniem sklepów i gospodarstw domowych. Obecnie stwierdzono ponadto spadek wyników w eksporcie mięsa wieprzowego do Unii Europejskiej i do krajów trzecich (poza Unią).
Mapa ognisk i przypadków ASF w Polsce oraz aktualny zasięg obszarów objętych restrykcjami jest dostępna na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii https://www.wetgiw.gov.pl/download/Mapa-ASF,3084.pdf
W okresie letnim nastąpił znaczny wzrost ilości ognisk choroby na terenie kraju spowodowany wysokimi temperaturami.
W celu ograniczenia epidemii, z inicjatywy Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Kielcach realizowany jest odstrzał sanitarny dzików. Po odstrzale w strefie ochronnej żółtej pobierana jest próbka krwi od każdego dzika i jest badana w kierunku obecności wirusa ASF, prowadzone są także badania kości długich. Co dwa tygodnie przeszukiwane są kompleksy leśne.
Myśliwy, który jednocześnie prowadzi hodowlę świń, po udziale w polowaniu może dopiero po 72 godzinach wejść do swojej chlewni , wcześniej przebierając się i poddając zabiegom dezynfekcji. Obowiązuje stosowanie mat ochronnych ze środkiem dezynfekcyjnym.Skarb Państwa refunduje myśliwym każdy przypadek odstrzału dzików (650 zł za maciorę i 300 zł za pozostałe sztuki). W przypadku stwierdzenia padłych dzików konieczna jest ich utylizacja.
Na terenach o realnym zagrożeniu wystąpienia kolejnych ognisk ASF w gospodarstwach rolnych prowadzących hodowlę trzody chlewnej przeprowadzane są kontrole przez lekarzy weterynarii w zakresie bioasekuracji czyli wykładania mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym w wejściach do budynków, w których utrzymywane są świnie, prawidłowego czyszczenia i dezynfekcji pojazdów do przewozu zwierząt, czyszczenia i dezynfekcji obuwia, czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wewnętrznych i zewnętrznych w budynkach gospodarstwa rolnego.
Na terenie powiatu jest zarejestrowanych ok. 1300 gospodarstw prowadzących hodowlę świń. Dotychczas w obiektach tych nie stwierdzono przypadku ASF. W ramach działań prewencyjnych w województwie skontrolowano 794 gospodarstwa. Celem kontroli było m.in. ograniczenie możliwości przebywania świń na otwartym terenie.