3.5 C
Kielce
wtorek, 5 listopada, 2024
Strona głównaAktualnościRyż – co warto o nim wiedzieć?

Ryż – co warto o nim wiedzieć?

Zobacz

W Azji ma tak duże znaczenie, jak na naszym kontynencie ziemniaki i chleb, jest pyszny, ceniony już od starożytności, posiada cenne właściwości i stanowi bazę wielu pysznych dań – o jakim produkcie mowa? Chodzi oczywiście o ryż. Jeżeli nie wprowadziłeś go jeszcze do swej diety, czas to zmienić. Poniżej kilka ciekawych informacji na temat ryżu. Z pewnością zainspirujemy Cię do przygotowania potrawy, w której będzie najważniejszym składnikiem.

Korzystne właściwości ryżu

Ryż jest m.in. źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6, białka i błonnika. Posiada witaminę E, K, witaminy z grupy B, magnez, cynk, fosfor, wapń, potas, czy żelazo. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe i alergików.

Specjaliści od żywienia zalecają włączenie ryżu do diety tym, którzy mają nadciśnienie lub podwyższony poziom cholesterolu, z uwagi na fakt, że w swym składzie nie ma sodu i szkodliwych tłuszczów. Ryż posiada substancje stymulujące pracę neurotransmiterów, które mogą zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Poza tym zawiera skrobię. Dociera ona do jelit w niestrawionej formie i stymuluje wzrost pożytecznych dla organizmu bakterii, wspomagających działanie układu pokarmowego. Rzecz jasna, brązowy ryż ma większą wartość odżywczą, jest to bezdyskusyjne. Jednak warto wiedzieć, że także biały może stanowić bardzo istotny składnik diety osób aktywnych, gdyż w oczyszczonym wydaniu jest lekkostrawny.

Ryżowe smakołyki

Dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem i nie wiesz jak przyrządzić idealny ryż? Spieszymy z radą – zerknij na stronę https://www.nawolnymogniu.pl/jak-ugotowac-ryz-dwa-sprawdzone-sposoby. Ryż może zastąpić ziemniaki i być podawany z surówką i mięsem – takie danie obiadowe ma wielu wielbicieli. Chętnie serwujemy go z najróżniejszymi sosami. Fani dań wegetariańskich przepadają za ryżem z warzywami, a ci, którzy uwielbiają drób, wołowinę, czy wieprzowinę, także umiejętnie połączą go z tymi produktami i wyczarują pyszną potrawę. Risotto, zapiekanki, kotleciki, sałatki – ryż pojawia się w całej masie dań. Oczywiście popularnością cieszą się też zupy z ryżem, w tym słynna pomidorówka, tu – https://www.fotoprzepis.pl/przepis/przepis-na-zupe-pomidorowa-z-ryzem sprawdzony przepis na nią.

Pamiętaj również o deserach z ryżem. Podany z musem owocowym, czy sosem waniliowym, będzie alternatywą dla słodyczy kupowanych w sklepie, które jak wiadomo pełne są niezdrowych składników. Poza tym samodzielne przygotowywanie takich pyszności daje wiele frajdy. Przekonaj się sam.

Z ryżu wytwarza się wiele produktów. Dla niektórych są nowością, dla innych podstawą codziennej diety. Mleko ryżowe, makaron ryżowy, papier ryżowy, mąka ryżową – warto spróbować i ocenić smak tych ryżowych „wynalazków”.

Ryż dobry na cerę

Nie możemy nie wspomnieć o kosmetycznym potencjale ryżu. Biały pył otrzymywany z tego zboża świetnie matowi skórę. Wiele pań będzie pod wrażeniem tego specyfiku. Puder składający się w 100% z ryżu działa też leczniczo i może być nakładany na zmiany skórne. Doskonałe opinie zbiera woda ryżowa łagodząca stany zapalne skóry. Ryż posiada substancje przeciwutleniające, które pomagają walczyć z chorobami skórnymi i co ważne – opóźniają procesy starzenia.

Ryż, to jeden z tych produktów, który jest powszechnie znany i lubiany, a jednak, gdy zagłębić się w jego właściwości, okazuje się, że niewiele o nim wiemy. Zatem zachęcamy do odkrywania zalet tego zboża!

Aktualności

Pijany na podwójnym zakazie przewoził poszukiwanego kolegę

Funkcjonariusze z Komisariatu Policji w Radoszycach, zatrzymali do kontroli kierującego audi, który jak się krótko później okazało, był...

Polecamy