„Promyczkowy MasterChef Junior” – pod taką nazwą odbyły się środowe zajęcia podczas drugiego tygodnia ferii zimowych. Organizatorzy: MGOPS, MGBP i MGOK zadbali o to, aby charakter tego spotkania był dość niekonwencjonalny.
W świat smaków wprowadziły dzieci warsztaty , podczas których uczestnicy musieli rozpoznać najbardziej charakterystyczne smaki w kuchni . Młodzi kucharze mogli wykazać się znajomością przedmiotów wykorzystywanych podczas gotowania, odgadując z zasłoniętymi oczami rzeczy, które dotykali.
Po wyżej wymienionych zadaniach na dzieci czekała kolejna atrakcja, bowiem Świetlica „Promyczek” zamieniła się w studio popularnego programu kulinarnego, w którym uczestnicy musieli samodzielnie stworzyć z przygotowanych półproduktów danie w postaci deseru. Dzieci stanęły na wysokości zadania, wiedząc że ich praca ma być później oceniona. Wśród wszystkich dań przygotowanych przez młodych masterchefów, jury wyłoniło trzy, które wyróżniły się estetyką wykonania.