3.5 C
Kielce
niedziela, 13 kwietnia, 2025
Strona głównaAktualnościPoznaliśmy świętokrzyskie wielkanocne tradycje kulinarne

Poznaliśmy świętokrzyskie wielkanocne tradycje kulinarne

Zobacz

Wiemy już, jak wygląda, smakuje i pachnie świętokrzyska Wielkanoc! W Parku Etnograficznym w Tokarni Muzeum Wsi Kieleckiej rozstrzygnięto konkurs pt. “Świętokrzyskie wielkanocne tradycje kulinarne”. Nagrody wręczyli i gratulowali zwycięzcom marszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik i wicemarszałek Grzegorz Socha oraz Katarzyna Korus dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej i kierownik Parku Etnograficznego Małgorzata Krzywda. 

W konkursie wzięło udział 20 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego, panie opracowały receptury i przygotowały smakowitości w 2 proponowanych kategoriach: potrawa świąteczna i wypiek świąteczny.
Zgłoszone przepyszne dania oceniało jury pod przewodnictwem znanego z programów kulinarnych szefa kuchni, Tomasza Królikowskiego.
Nagrody wręczyła marszałek Renata Janik, która zwycięskim drużynom gratulowała pomysłów, doskonałego smaku i umiejętności. Gratulacje przekazał również wicemarszałek Grzegorz Socha.

Laureaci konkursu:

– kategoria świąteczny wypiek:

3. miejsce KGW “Kowalanki” i ich wielkanocna baba drożdżowa parzona, 2. miejsce KGW “Sukowianki znad Lubrzanki” oraz wypiek: tradycyjna baba wielkanocna, 1. miejsce – KGW Bebelno, które przygotowało ciasto wielkanocne makowo-serowe.

– kategoria świąteczna potrawa:

3. miejsce KGW w Chotkowie Starym oraz przygotowana biała kiełbasa domowej roboty pod kołderką, 2. miejsce KGW w Czostkowie i ich popisowe danie – żurek wielkanocny, 1. miejsce Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” i przygotowany kugiel radoszycki.

Galeria

Aktualności

Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii na temat pryszczycy u zwierząt

W związku ze stwierdzeniem ognisk pryszczycy ( FMD) na Węgrzech i Słowacji istnieje zagrożenie jej wystąpienia...

Polecamy