„Smaki jesieni” w Parku Etnograficznym w Tokarni oraz coroczne wydarzenia „W dzień św. Tekli ziemniaki będziem piekli”, które odbywa się w Dębnie – między innymi podczas tych wydarzeń powitaliśmy kalendarzową jesień. Uczestniczyła w nich marszałek Renata Janik.
Smaki Jesieni w Tokarni
Te pokazy przeniosły nas na dawną wieś kielecką w czasie jesienno-zimowym: tradycyjne darcie pierza, kiszenie kapusty przez Zespół Ludowy Wincentowianie, czy wykonywanie jesiennych wianków. Dzisiejsze „Smaki Jesieni” w Parku Etnograficznym w Tokarni w klimatyczny sposób wprowadziły nas w nadchodzącą aurę.
Nie zabrakło pieczonych ziemniaków, ludowej muzyki , zdrowych produktów na pszczelarskim pikniku, oraz smakowitych regionalnych potraw i produktów od stu lokalnych wystawców . Z uroków jesiennego skansenu korzystali marszałek Renata Janik, radna Sejmiku Małgorzata Krzywda, senator Krzysztof Słoń, Magdalena Fogiel-Litwinek, dyrektor Wojewódzki Dom Kultury im. Józefa Piłsudskiego w Kielcach.
Pieczenie ziemniaków w Dębnie
Pieczenie ziemniaków na ogniskach to już tradycja podczas corocznego wydarzenia „W dzień św. Tekli ziemniaki będziem piekli”, które odbywa się w Dębnie Gmina Raków.
W wydarzeniu, które od lat licznie gromadzi mieszkańców i turystów uczestniczyli mar Renata Janik Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, poseł Anna Krupka, senator Krzysztof Słoń.
Podczas uroczystości wszyscy razem pieką ziemniaki na ognisku, słuchają ludowych pieśni i kosztują lokalnych przysmaków przygotowanych przez panie z KGW. Wydarzenie przypomina o naszych korzeniach, o prostocie i pięknie życia na wsi.