Kapele Powiatu Kieleckiego dały piękny koncert w Rakowie

0
11 kapel z siedmiu gmin powiatu kieleckiego wzięło udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, który odbył się 16 lipca na Rynku w Rakowie. Artyści spotkali się już po raz czternasty. Organizatorem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Kielcach.  Przegląd rozpoczął się od koncertu „Gospodarze gościom”, w którym wystąpił Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki z gminy Raków. Po koncercie i oficjalnym powitaniu gości kolejno na scenie zaprezentowali się Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. – Kapele i muzyka ludowa przez nie grana to nasze wielkie bogactwo kulturowe, które trzeba promować i pokazywać – mówił Michał Godowski, starosta Powiatu Kieleckiego. Na zakończenie XIV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych rozdano dla wszystkich występujących dyplomy i nagrody finansowe. Przeglądowi towarzyszył X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.

KGW z Woli Jachowej zachwyciło smakiem podczas konkursu kulinarnego

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej zwyciężyło w jubileuszowym konkursie kulinarnym organizowanym już po raz dziesiąty przez Starostwo Powiatu Kieleckiego. Nawet najbardziej wybredni smakosze byli zachwyceni potrawą, jakie panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej przygotowały na X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. – Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była kasza. Postanowiłyśmy więc przygotować filet nabity kaszą gryczaną w sosie kurkowym – mówiła Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej Barbara Grzesik. – Kurki na sos zbierałyśmy wczoraj – przyznała Anna Susło. Panie odbierając główną nagrodę z rąk starosty Powiatu Kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel, Rafała Korusa, nie kryły wzruszenia. – Gotujemy od ośmiu lat, kierując się zasadą, że ma być tak jak w domu. Taka też jest nasza potrawa, do której użyłyśmy najwyższej jakości produktów, bo tylko takie gwarantują wysoką jakość potrawy – przyznała Barbara Grzesik, Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej. Warto przypomnieć, że Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej dwa lata temu również zajęło pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym za Naleśniki gryczane z wołowiną. – Panie były bezkonkurencyjne. To była fantastyczna podróż kulinarna – podkreślał Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel, podkreślając, że jury przy wyborze najsmaczniejsze potrawy kierowało się nie tylko smakiem, ale i estetyką podania potrawy oraz sposobem jej prezentacji.

Najsmaczniejsza Potrawa Powiatu Kieleckiego

0
Leśna polewka z kaszą jaglaną, kotlety drobiowe z kaszą gryczaną, kasza po chłopsku, pulpety z kaszy po myśliwsku, zawstydzona kasza, jagieloki w sosie kurkowym, filet nabity kaszą jaglaną w sosie kurkowym, a nawet chleb ekologiczny z mąki i kaszy jaglanej – te i wiele innych potraw na bazie kaszy królowało podczas X Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Do jubileuszowego konkursu zakwalifikowało się 31 potraw potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i gospodarstwa agroturystyczne z osiemnastu gmin powiatu kieleckiego. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Rafała Korusa – szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach i Michała Godowskiego – starosty Powiatu Kieleckiego. Po degustacji potraw jury udało się na naradę. Jednogłośnie miejsce pierwsze zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej za filet nabity kaszą w sosie kurkowym. Miejsce drugie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich z Niestachowa za delikatne pierożki w okrasie skąpane, a miejsce trzecie zdobyło Stowarzyszenie „Wierna Rzeka” za zawstydzoną kaszę. Wyróżnienia otrzymali: Beata Przeździecka za kaszę jaglaną ze śliwkami suszonymi, KGW „Życinianki” za pierogi z kaszą i serem, Stowarzyszenie Zelejowa Piękna i Zdrowa za kaszę po chłopsku i KGW „Zaborzanki” za kaszę z warzywami. – Odbywający się co roku konkurs to wspaniała tradycja kulinarna naszego regionu. Do zmagań kulinarnych stają koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski, który był zachwycono pomysłowością najlepszych kucharzy powiatu kieleckiego. Podobnie jak Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach. – Muszę przyznać, że wszystkie potrawy były pyszne, a w szczególności zachwyciła mnie potrawa zwycięska. To było niesamowite połączenie smaków – podkreślał Rafał Korus. Warto dodać, że przepisy na wszystkie potrawy biorące udział w konkursie będzie można znaleźć w specjalnej książce, która zostanie wydana przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.

Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych

0
11 kapel z siedmiu gmin powiatu kieleckiego weźmie udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, który odbędzie się 16 lipca na Rynku w Rakowie. Artyści spotkają się już po raz czternasty. Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach.  Przegląd rozpocznie się już o godzinie 13:30, kiedy to koncert „Gospodarze gościom” da Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki. O godzinie 14.00 odbędzie się oficjalne powitanie gości, po którym kolejno na scenie staną: Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. Podsumowanie XIV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych wraz z rozdaniem dyplomów i nagród finansowych przewidziano na godzinę 16.55. Przeglądowi będzie towarzyszył X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.  

Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego już w niedzielę

Już w najbliższą niedzielę, 16 lipca na Rynku w Rakowie, odbędzie się jubileuszowy X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach.  O tym, że tradycyjna kuchnia świętokrzyska jest fantastyczna będą mogli przekonać się wszyscy, którzy w niedzielę pojawią się na Rynku w Rakowie. Potrawy będzie oceniało jury pod przewodnictwem szefa kuchni Best Western Grand Hotel – Rafała Korusa. Wraz z nim przygotowane dania oceniać będzie znany prezenter telewizyjny, menadżer mediów, wiceprezes Zarządu Warszawskiego Klubu Przyjaciół Ziemi Świętokrzyskiej Sławomir Zieliński oraz starosta kielecki Michał Godowski. Ocenie podlegać będzie estetyka podania potrawy, jej smak i sposób prezentacji. – W tegorocznej, jubileuszowej edycji konkursu udział weźmie 31 ekip z 18 gmin Powiatu Kieleckiego – poinformował starosta, Michał Godowski. – Potrawy konkursowe tym razem będą przygotowane na bazie kaszy. Konkurs jest doskonałą okazją do tego, aby zaprezentować najwspanialsze smaki tradycyjnej kuchni naszego regionu. Zapewne będzie pysznie – zapowiada starosta, Michał Godowski, zapraszając wszystkich smakoszy. – Wierzę, że dzięki naszemu konkursowi na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę powiatu kieleckiego uda się wyciągnąć z zakamarków wiele przepisów i pokazać bogactwo kulinarne naszego powiatu – dodaje. Po konkursie, Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda specjalną broszurę z przepisami potraw biorących udział w konkursie.      

Zapraszamy do Chańczy

0
Wybory Miss Lata 2017, występ zespołu FOX, kabaretu Bez próby, pokazy ratownictwa wodnego Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach, Komendy Państwowej Straży Pożarnej w Kielcach, Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego – to wszystko już w najbliższą sobotę nad zalewem w Chańczy. Zaczynamy od godziny 14.00.

Przy wsparciu Starostwa Powiatowego w Kielcach powstała książka o strażakach

0
„Strażacy Kielc i ziemi kieleckiej” – to pierwsze wydawnictwo w naszym regionie, w którym przedstawiono bogaty dorobek jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu powiatu kieleckiego oraz ich udział w największych akcjach ratowniczo-gaśniczych. W książce, która powstała przy wsparciu kieleckiego starostwa przedstawiono historię każdej jednostki, udział w największych akcjach ratowniczo-gaśniczych, działania na rzecz obronności i kultury. Wszystko wzbogacone zostało archiwalnymi i współczesnymi zdjęciami. Ciekawostką jest to, że aż siedem jednostek OSP z terenu powiatu kieleckiego istnieje już ponad 100 lat. – Książka „Strażacy Kielc i ziemi kieleckiej” to praca zbiorowa wielu autorów: pasjonatów, druhów, szefów jednostek OSP. Autorzy tekstów korzystali z różnych źródeł takich jak kroniki OSP, opowieści najstarszych strażaków, ksiąg pamiątkowych, archiwów. Warto nadmienić iż strażacy – ochotnicy we wszystkich mniejszych czy większych miejscowościach tak jak w przeszłości także obecnie odgrywają rolę czynnika inspirującego i organizującego lokalne środowisko w zakresie działalności społecznej, kulturalnej, oświatowej, gospodarczej, sportowej integrując lokalną wspólnotę. Tym wydawnictwem chcemy podziękować za trud strażaków, którzy każdego dnia poświęcają swoje życie ratując innych – mówi starosta kielecki Michał Godowski. – To także doskonałe wydawnictwo promujące największe atrakcje powiatu kieleckiego. Na terenie Powiatu Kieleckiego znajduje się jedna jednostka Państwowej Straży Pożarnej, włączona w strukturę Komendy Miejskiej w Kielcach oraz 115 jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych funkcjonujących w 5 miejsko-gminnych i 14 gminnych oddziałach OSP. 43 spośród nich zostało włączonych do Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego. Na obszarze powiatu w Ochotniczych Strażach Pożarnych czynnie działa ponad 1000 druhów. Zarząd Powiatu, od samego początku przywrócenia w Polsce samorządu powiatowego w 1999 roku, rozumiejąc potrzebę unowocześniania i wzmacniania jednostek straży pożarnej na swym terenie udziela im wsparcia materialnego. Doskonałe wyszkolenie oraz sprawność strażaków w walce z żywiołem muszą iść w parze z nowoczesnym sprzętem, gdyż tylko wtedy można mówić o pełnym sukcesie akcji ratowniczej. Stąd też szczególny nacisk władz powiatu na stopniowym doposażeniu jednostek w najnowsze oprzyrządowanie. – Życzę wszystkim strażakom, aby przez cały czas, ich służbie, przyświecały słowa z pięknej modlitwy strażaka: Daj, Panie, czujność, abym mógł najsłabszy słyszeć krzyk. Daj sprawność i przytomność bym ugasił pożar w mig. Swe powołanie pełnić chcę i wszystko z siebie dać. Sąsiadów, bliźnich w biedzie strzec i o ich mienie dbać, a każda akcja zakończyła się powodzeniem i spokojnym powrotem do domu, zaś czytelnikom przyjemnej lektury – zachęca starosta. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Prezes Zarządu Głównego Związku OSP RP – Waldemar Pawlak oraz marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas.

Plemiona – Wioska Indiańska Zaborze 2017 [DUŻE ZDJĘCIA]

0
3 lipca, w Zaborzu ruszyła jedenasta w historii Wioska Indiańska. Obóz rozpoczął się od rejestracji 377 uczestników i podziału ich na plemiona. Każde plemię otrzymało koszulki i identyfikatory, a także poznało swojego Wodza. Organizatorami i sponsorami wydarzenia byli: Kościół Ewangelicko-Metodystyczny w Kielcach, Miasto i Gmina Morawica, Województwo Świętokrzyskie, Powiat Kielecki, Ośrodek Nauczania Języka Angielskiego „Metodyści”, The United Methodist Church, O Fallon IL, USA, The United Methodist Church, Broken Arrow OK, USA, Uzdrowisko Busko-Zdrój i „Buskowianka Zdrój”, Portal Informacyjny Ckinfo.pl, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych w Kielcach.

Zdjęcia w dużej rozdzielczości:

Wioska Indiańska 2017 – Pobierz

MŁODE WILKI – Pobierz

APACHE – Pobierz

ARAPAHO – Pobierz

BLACKFOOT – Pobierz

CHEROKEE – Pobierz

CHEYENNE – Pobierz

COMANCHE – Pobierz

CROW – Pobierz

KIOWA – Pobierz

LAKOTA – Pobierz

NAVAHO – Pobierz

OJIBWE – Pobierz

PAPAGO – Pobierz

SHOSHONE – Pobierz

  Organizatorami i sponsorami wydarzenia byli: Kościół Ewangelicko-Metodystyczny w Kielcach, Miasto i Gmina Morawica, Województwo Świętokrzyskie, Powiat Kielecki, Ośrodek Nauczania Języka Angielskiego „Metodyści”, The United Methodist Church, O Fallon IL, USA, The United Methodist Church, Broken Arrow OK, USA, Uzdrowisko Busko-Zdrój i „Buskowianka Zdrój”, Portal Informacyjny Ckinfo.pl, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych w Kielcach.

Władze powiatu kieleckiego uczciły pamięć ofiar pacyfikacji Michniowa

0
W Michniowie w Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich odbyły się w środę uroczystości upamiętniające pacyfikację wsi przez Niemców. W dniach 12-13 lipca 1943 doszło do straszliwej zbrodni, w której zginęły 204 osoby. Wszyscy zostali rozstrzelani lub spaleni żywcem. W obchodach 74. rocznicy Pacyfikacji Michniowa udział wzięli przedstawiciele powiatu kieleckiego – starosta kielecki Michał Godowski, wicestarosta kielecki Zenon Janus oraz członkowie Zarządu Powiatu: Bogdan Gierada i Józef Szczepańczyk. Obecny był także Jan Cedro, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach. Przedstawiciele samorządu powiatu kieleckiego złożyli wieniec na zbiorowej mogile zamordowanych. 12 i 13 lipca 1943 r. w Michniowie miały miejsce dramatyczne wydarzenia. Wieś została spacyfikowana przez niemieckie oddziały policyjne. Niemcy w ciągu dwóch dni wymordowali 204 osoby: 104 mężczyzn – w większości spalonych żywcem, 53 kobiety i 47 dzieci, aż dziesięcioro z nich miało mniej niż 10 lat. Najmłodszą ofiarą był dziewięciodniowy Stefanek Dąbrowa, wrzucony przez niemieckiego żandarma do płonącej stodoły. Wymordowanie mieszkańców wsi było odwetem za ich pomoc dla oddziałów partyzanckich, oraz przynależność do Armii Krajowej i Batalionów Chłopskich. Niemcy nie zamordowali jedenastu osób, wobec których mieli konkretne podejrzenia o współpracę z podziemiem. Osoby te zostały wywiezione do KL Auschwitz, gdzie sześć z nich zginęło. Osiemnaście młodych dziewcząt wywieziono na przymusowe roboty do Rzeszy. Wieś, po ograbieniu została doszczętnie spalona. Zabroniono odbudowy i uprawiania pól w Michniowie. Szczątki zamordowanych spoczywają w zbiorowej mogile, na której zaraz po wojnie postawiono kamienną tablicę z nazwiskami ofiar, a powstające w Michniowie Mauzoleum Walki i Męczeństwa Wsi Polskiej będzie symbolem tragedii, która spotkała mieszkańców 817 polskich wiosek z rąk okupantów. W części artystycznej wystąpił Chór „Senior” z Suchedniowa. Następnie odprawiono Mszę świętą w intencji pomordowanych, a na zakończenie uroczystości  przed mogiłą zamordowanych złożono wieńce.