„Pierożkowe sakiewki” najlepsze!

0
Ludowa muzyka, regionalne stroje i swojskie potrawy po raz kolejny opanowały Raków za sprawą XI Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz XV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych. Przy wielkim zainteresowaniu ze strony mieszkańców Rakowa i licznie przybyłych gości odbył się tegoroczny powiatowy konkurs kulinarny pod hasłem „Pierogi na sto sposobów”. Mimo zmiennej pogody kilkaset osób bawiło się świetnie także przy dźwiękach folkowej muzyki pod powiatową sceną na rakowskim rynku. Gości imprezy powitali gospodarze wydarzenia: starosta kielecki Michał Godowski oraz wójt gminy Raków Alina Siwonia. – Witam i dziękuję wszystkim którzy przyczyniają się do podtrzymania naszego wielkiego dziedzictwa kulturowego – zwróciła się do uczestników imprezy wójt Alina Siwonia –  Chcę podziękować również szczególnie staroście kieleckiemu i Zarządowi Powiatu, że zechcieli ponownie, po raz drugi, tutaj w gminie Raków zorganizować tę uroczystość. My tu wszyscy na ziemi rakowskiej, świętokrzyskiej, kochamy muzykę ludową i kochamy tradycję – powiedziała. – Bardzo cieszę się z tego spotkania na pięknym rynku rakowskim. – mówił starosta kielecki – Witam stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły i wszystkich tych, którzy przygotowali pyszne pierogi. Witam serdecznie, bo wy jesteście dziś bohaterami. – mówił starosta –  Wasza praca jest to wielka spuścizna, nie raz pokoleniowa, jeśli chodzi o tradycje muzyczne i kulinarne. Nasze spotkane to uczta w wymiarze duchowym i kulinarnym – podkreślił. Przybyłych gości powitali również członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Piotr Żołądek oraz radni sejmiku województwa świętokrzyskiego – Grzegorz Gałuszka i Henryk Milcarz. – Dziękuję za to wspaniale spotkanie. Ta impreza wrosła już w kalendarz wydarzeń kulturalnych. Dziękuję staroście, ze kontynuuje tradycję tych spotkań. Folklor jest bazą naszej kultury narodowej. Naszym zadaniem jako osób, które mają wpływ na rzeczywistość, jest takie działanie, by ten folklor mógł się rozwijać i na nowo wpisywać się w kod kulturowy powiatu kieleckiego – mówił Piotr Żołądek. Wśród gości znaleźli się także członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach Bogdan Gierada i Marek Kwiecień, radni powiatowi Stanisław Rękas, Grzegorz Ciepiela i Katarzyna Stańko a także wójtowie – gminy Bieliny Sławomir Kopacz, gminy Piekoszów Zbigniew Piątek, gminy Masłów Tomasz Lato, gminy Nowa Słupia Andrzej Gąsior oraz gminy Łopuszno Irena Marcisz. Innowacyjne, nietypowe, ciekawe… pierogi Podczas gdy sceną zawładnęły ludowe kapele z terenu powiatu kieleckiego jury konkursowe w składzie: starosta kielecki Michał Godowski, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Piotr Żołądek, szef kuchni hotelu Grafit Konrad Marcisz, brat Sławomir Przywecki odpowiedzialny za kuchnię klasztorną na Świętym Krzyżu, Marcin Rogula właściciel cukierni Kremówka, Wioletta Krzyżanowska z referatu promocji starostwa powiatowego oraz wikariusz rakowskiego kościoła ks. Zbigniew Kargul przystąpili do nie lada zadania – oceny 40 rodzajów pierogów, które przygotowane zostały na kulinarne zmagania. Gospodynie z powiatu kieleckiego popisały się wielką kreatywnością i prześcigały się w oryginalności. Niecodzienne kształty i zaskakujące nadzienia to znaki rozpoznawcze tegorocznych dań. Pierogi zawijane tradycyjną metodą w kształcie róży, lepione w formie sakiewek, pieczone, nadziewane botwinką czy kaszą jaglaną, podane z czosnkiem niedźwiedzim i pstrągiem  – to tylko niektóre z ciekawych potraw. Jak przyznał przewodniczący jury Konrad Marcisz, poziom konkursu był bardzo wyrównany i trudno było wybrać najlepsze dania. Ostatecznie komisja konkursowa zdecydowała, że 11. Najlepszą Potrawą Powiatu Kieleckiego zostały „Pierożkowe sakiewki z sosem grzybowym” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszyce z gminy Górno. Panie Aldona Wolska i Barbara Stępień, które reprezentowały na scenie KGW Skorzeszyce, nie kryły zadowolenia i szczęścia ze zwycięstwa. Drugie miejsce zajęła Halina Talar za – nie tylko smaczne, ale i piękne – pierogi zawijane z kiszoną kapustą. Zdobywcami trzeciego miejsca zostało zaś Stowarzyszenie „Działam dla Gminy Bieliny” ze swoją potrawą – pierogami z botwiną. – Ocenialiśmy formę nadzienia, konsystencję ciasta, wygląd i smak – mówił szef kuchni Konrad Marcisz – Muszę przyznać, że przygotowane na konkurs potrawy były bezpretensjonalne. Choć pojawiły się też nawiązania do zdrowej żywności, jak pierogi z kaszą jaglaną czy z mąki gryczanej, to większość stawiała na naturalne, swojskie i pyszne pomysły, jak smaki z kuchni naszych babć. Duże znaczenie miała jakość ciasta – to na pewno receptura  przekazywana z pokolenia na pokolenie, z której mogliby się uczyć nawet profesjonalni kucharze. W zwycięskich pierogach rozpływało się ono w ustach – zaznaczył. Ludowe rytmy porwały do tańca W tegorocznym Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych wzięło udział osiem zespołów. Były to: Kapela z Rykoszyna, Kapela Łysogórska, Kapela Sióstr Piotrowicz, Kapela z Kakonina, Kapela Bielińska, Kapela Leśnianie, Kapela Świętokrzyskie Jodły oraz Kapela Modrzewianie. Przy folkowych rytmach pod powiatową sceną świetnie bawili się goście imprezy. Na koniec zostały wręczone nagrody dla wszystkich uczestników Przeglądu. – Chcę skierować słowa podziękowania dla wszystkich kapel. Gdyby nie wasze umiłowanie folkloru i muzyki nie byłoby tego pięknego występu. Ta muzyka to nasza tradycja, nasza tożsamość, ale też powinność. Powiatowy Przegląd to nie rywalizacja, to tylko piękno ludowej muzyki – podsumował starosta kielecki. Po występnie zespołów ludowych na scenie pojawił się Zespół Sidus, który także zaprosił do zabawy przy dźwiękach muzyki rozrywkowej, a na koniec zagrali „Chmielnikersi” z repertuarem lata 20-te, lata 30-te oraz muzyką żydowską.

Wyniki XI Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego:

I miejsce – KGW Skorzeszyce, II miejsce Halina Talar, III miejsce Stowarzyszenie „Działam na rzecz Gminy Bieliny” WYRÓŻNIENIA: Zespół Drochowianie, Stowarzyszanie Rozwoju Wsi Brody, Beata Och, Źródło Sanicy, Stowarzyszenie Świętokrzyskie Jodły, Klub Seniora ze Starej Słupi.

Zapraszamy zespoły i solistów do Chmielnika

0
Do 24 lipca można zgłaszać udział w XIX Powiatowym Przeglądzie Zespołów Folklorystycznych i Solistów. Impreza ta już od wielu lat przyciąga rzesze miłośników kultury ludowej do Chmielnika. Serdecznie zapraszamy zespoły i solistów z powiatu kieleckiego do udziału w Przeglądzie, który odbędzie się 5 sierpnia w Chmielniku. Pisemne zgłoszenie (do pobrania poniżej) należy przesłać do Referatu Promocji Starostwa Powiatowego w Kielcach, ul. Wrzosowa 44, 25-211 Kielce, fax na nr 41 200 12 10 lub e-mail: krzyzanowska.w@powiat.kielce.pl. Informacje na temat udziału można uzyskać pod nr tel. 41 200 15 91 lub 200 15 92.

Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego rozstrzygnięty – Gospodynie z gminy Górno bezkonkurencyjne

15 lipca w Rakowie odbył się XI Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Wydarzenie było zorganizowane w ramach XV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych. W tegorocznej edycji konkursu bardzo mocną reprezentację miała gmina Górno. Swoje specjały zaprezentowały między innymi gospodynie ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Radlina, Koła Gospodyń Wiejskich z Radlina, Koła Gospodyń Wiejskich „Ekobabki” z Cedzyny, czy Koła Gospodyń Wiejskich ze Skorzeszyc, czy które w ostatnim czasie deklasują rywali w przeróżnych konkursach kulinarnych. Tym razem również zaprezentowały się świetnie i zdobyły pierwsze miejsce. Tematem zmagań konkursowych były pierogi na sto sposobów. – Przygotowałyśmy dwa rodzaje pierogów, w tym konkursowe, bardzo ekologiczne pierogi z pstrągiem – poinformowała Alicja Staszewska, przewodnicząca KGW „Ekobabki”. – Pstrąg pochodzi z ekologicznej hodowli w Rytwianach. Dla zaostrzenia smaku dodałyśmy trochę sera fety i dużo kopru. Do degustacji przygotowałyśmy również pierogi z kaszanką i papryką. Nietypowo, ale smacznie. Na stoisku zagościł też  kapuśniaczek z młodej kapusty z kiełbasą, a także ogórek konserwowy i chleb ze smalcem, ale trochę zmodyfikowany, bo z dodatkiem ekologicznej papryki i słonecznika – dodała Alicja Staszewska. Panie z KGW „Ekobabki” przygotowały również chleb bananowy, makowiec i sernik. Jak same podkreślały, wszystkie produkty do tworzenia dań były bardzo wysokiej jakości, nabywane w sklepach ekologicznych. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Radlina oraz gminy Górno przygotowało pierogi z mięsa z dudków, czyli płucek wieprzowych oraz kapusty. Oprócz pierogów na stoisku Stowarzyszenia można było spróbować racuchów z ciasta drożdżowego, blinów z musami owocowymi oraz pierogów z serem i musami owocowymi. Panie z KGW Radlin postawiły na pierogi z owocami. Królowały jagody, czereśnie, wiśnie i śliwki. Wszystkie były okraszone smaczną polewą ze śmietany z dodatkiem wanilii i cynamonu. Zwycięskie Koło Gospodyń Wiejskich ze Skorzeszyc przygotowało pierożkowe sakiewki z sosem borowikowym, które oczarowały Jury. Farsz do sakiewek składał się z palonej kaszy gryczanej oraz wędzonego białego twarożku. Pierogi w ekspresowym tempie znikały ze stoisk. – Okazuje się, ze tak powszechna potrawa jaką są pierogi, może mieć przeróżne smaki. Dzisiejsze wydarzenie udowodniło, że w przestrzeni przygotowania pierogów nie ma żadnych ograniczeń. Farsze często zaskakują, ale wszystkie smakują wyśmienicie – mówił Michał Godowski, starosta kielecki. Słów uznania dla wszystkich uczestników konkursu nie szczędził Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. – Dzisiejsze spotkanie wrosło już w klimat i kalendarz wydarzeń powiatu kieleckiego. Jest świetnie odbierane zarówno przez uczestników, jak i gości. Wspólnie z jury mieliśmy obawy, czy potrawy nie będą się powtarzać, ale okazało się, że różnorodność pierogów jest bardzo bogata i potencjał kulinarny regionu ogromny. Każde danie było inne i bardzo smaczne. Cieszę się, że powiat przywiązuje tak dużą wagę do kultywowania skarbu, jakim jest nasze lokalne dziedzictwo kulturowe – mówił Piotr Żołądek. Podczas spotkania w Rakowie sceną zawładnęły kapele ludowe z terenu powiatu kieleckiego, które przygrywając na folklorystyczną nutę porywały zebranych do tańca.    

Z wizytą na Ukrainie

0
Członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach Bogdan Gierada i Marek Kwiecień odwiedzili partnerskie miasto powiatu kieleckiego – Nowojaworowsk na Ukrainie. W kwietniu tego roku W Starostwie Powiatowym w Kielcach został podpisany list intencyjny w sprawie współpracy polsko – ukraińskiej w zakresie dobrych doświadczeń edukacyjnych, rolnictwa i przetwórstwa oraz wymiany doświadczeń w kwestiach zastosowania postępu naukowo-technicznego w rolnictwie. Wydarzenie to stało się początkiem współpracy międzynarodowej między samorządami powiatu kieleckiego oraz miasta Nowojaworowsk. W ramach współpracy polska delegacja, w której skład weszli członkowie Zarządu Powiatu –  Marek Kwiecień i Bogdan Gierada odwiedziła w dniach 11-13 lipca ukraińskie miasto. Gospodarz wizyty, burmistrz Wasyl Murawieł zaprosił gości z Polski na uroczyste spotkanie komitetu wykonawczego Rady Miasta Nowojaworowsk, a także na uroczystą sesję deputowanych VII zjazdu nowojaworowskiej Rady Miejskiej.  Delegaci wzięli też udział w liturgii na cześć obchodów uroczystości Świętych Apostołów Piotra i Pawła. Mogli przyglądać się również festiwalowi z okazji Dnia Miasta. – W trakcie wizyty mieliśmy okazję zapoznać się z funkcjonowaniem samorządu miasta Nowojaworowsk – mówi Marek Kwiecień. – Wizyta w ukraińskim mieście była ciekawą okazją do poznania tamtejszej kultury i folkloru – dodaje Bogdan Gierada. Miasto Nowojaworowsk jest jednym z najmłodszych miast na Ukrainie, położonym w obwodzie lwowskim. Zamieszkuje je 31 tysięcy mieszkańców.

Zapraszamy do Rakowa – będą pierogi na sto sposobów!

W niedzielę 15 lipca smakosze pierogów będą mieli prawdziwą ucztę. Na Rynku w Rakowie odbędzie się konkurs pod hasłem „Pierogi na sto sposobów” wraz z degustacją. Na wydarzenie zapraszają jurorzy – starosta kielecki Michał Godowski wraz z szefem kuchni Hotelu Grafit Konradem Marciszem. Organizatorem konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest Starostwo Powiatowe w Kielcach. Wydarzeniu będzie towarzyszyć XV Powiatowy Przegląd Kapeli Ludowych, które zagrają na folklorystyczną nutę. Zapraszamy do Rakowa!  

„Złota Łycha” dla gospodyń ze Skorzeszyc

Ósma edycja Świętokrzyskiego Święta Zalewajki w Hucie Szklanej w gminie Bieliny za nami. Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu kieleckiego stanęły na wysokości zadania i przygotowały według tradycyjnych receptur smakowite zalewajki. Tym razem laur zwycięstwa, czyli „Złota Łycha” trafiła w ręce pań z Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Górno. W szranki stanęło 14 zespołów, które reprezentowały siedem gmin. Z gminy Górno do konkursu przystąpiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej, Radlina i Skorzeszyc. Te ostatnie poradziły sobie wyśmienicie, zdobywając pierwsze miejsce. – Gratulacje należą się wszystkim gospodyniom, które podjęły wyzwanie i przygotowały przepyszne zalewajki. W tym roku Gmina Górno miała bardzo mocną reprezentację i jest wielki sukces, z czego się bardzo cieszymy – mówi wójt Przemysław Łysak. Zalewajka pań ze Skorzeszyc  została przyrządzona „na bogato”. Były w niej grzyby, wiejska kiełbasa, wędzone mięso, czosnek, ziemniaki oraz zioła i przyprawy. Goście wydarzenia mogli próbować przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich przysmaki. Wśród amatorów wiejskich dań znalazł się Michał Godowski, starosta kielecki, który objął patronat honorowy nad imprezą. Spotkanie ubarwiły liczne występy lokalnych artystów, a zakończyło się ono koncertem zespołu Dejw.  

Policyjna akcja bezpieczeństwa na drodze. Badali wzrok, ciśnienie i cukier!

0
„Zdrowa i bezpieczna podróż” – pod takim hasłem w sobotni poranek na krajowej 74 w Miedzianej Górze policjanci z wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach przeprowadzili wyjątkową akcję.

By pamięć nie zginęła…

0
W czwartek, 12 lipca w Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie odbyły się uroczystości upamiętniające 75. rocznicę pacyfikacji miejscowości przez Niemców. Przybyło kilkaset osób – mieszkańców, samorządowców, kombatantów i polityków. Wśród nich byli: starosta kielecki Michał Godowski, wicestarosta Zenon Janus, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach Jan Cedro oraz członek Zarządu Powiatu w Kielcach Józef Szczepańczyk, a także radni powiatowi: Marian Zarzycki i Janusz Wojkowski. Pamięć pomordowanych przez Niemców mieszkańców Michniowa uczciła również obecność kilkudziesięciu pocztów sztandarowych z terenu całego województwa, w tym poczet powiatu kieleckiego. Tegoroczne obchody tragicznego wydarzenia z 1943 roku były wyjątkowe, ponieważ po raz pierwszy obchodzimy 12 lipca jako Dzień Walki i Męczeństwa Wsi Polskiej. Tym samym data pacyfikacji Michniowa stała się symbolem wszystkich 817 spacyfikowanych w trakcie II Wojny Światowej wsi polskich. Uroczystości rozpoczęły mszą świętą w intencji ofiar, po której zostały odczytane listy prezydenta oraz premiera. Głos zabrał także między innymi marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas, który przypomniał, iż Niemcy starali się wymazać pamięć o Michniowie: –Zbiorową mogiłę kazali zaorać, miejscowość miała przestać istnieć, miała zostać wymazana nie tylko z mapy, ale także z serc i pamięci przyszłych pokoleń Polaków. Dzięki wam – mieszkańcy Michniowa – ten plan się nie powiódł – zaznaczył. Po przemówieniach odbył się koncert Masovia Baroque Orchestra oraz uroczyste złożenie kwiatów pod mogiłą pomordowanych mieszkańców. Ważnym elementem obchodów była konferencja „Spotkanie pokoleń” w Centrum Kształceniowo – Integracyjnym w Michniowie, podczas której zostały odczytane fragmenty pamiętnika Emilii Ziomek, naocznego świadka pacyfikacji oraz można było wysłuchać poruszających wspomnień osób, które podczas pacyfikacji utraciły rodziny. Uroczystościom towarzyszyła także wystawa „817. Poznaj tę historię”, ukazująca na 24 planszach niemieckie pacyfikacje wsi w ujęciu ogólnopolskim.

Od momentu przybycia w 1943 r. Jana Piwnika „Ponurego” w lasy siekierzeńskie  na legendarne uroczysko Wykus, aktywność partyzancka wokół Michniowa nabrała rozmachu. W odwecie ogółem 12 lipca 1943 r. Niemcy zamordowali w Michniowie 102 osoby, w tym 95 mężczyzn w wieku od 16 do 63 lat, 5 dzieci w wieku od 5 do 15 lat  i 2 kobiety (44 i 48 lat). Następnego dnia między godz. 10.00 a 11.00 Niemcy ponownie wkroczyli do Michniowa. Mordowali wszystkich bez względu na płeć i wiek. Tylko nielicznym udało się przeżyć. Najmłodszą ofiarą pacyfikacji był dziewięciodniowy Stefan Dąbrowa spalony żywcem wraz z całą rodziną. Ogólne straty mieszkańców Michniowa bezpośrednio lub pośrednio związane z pacyfikacją to: 211 zamordowanych. W dniu 13 lipca 1943 r. Michniów przestał istnieć. Wszystkie domy i zabudowania gospodarcze zostały spalone. Pozostali przy życiu michniowianie znaleźli schronienie i dach nad głową w okolicznych wioskach. Źródło: http://martyrologiawsipolskich.pl

„Program dla sołectw” rozstrzygnięty

0
Pomysłowi, przedsiębiorczy i z inicjatywą – tacy są przedstawiciele sołectw z naszego powiatu, którzy zgłosili 130 projektów w konkursie „Program dla sołectw”. Nagrodziliśmy 55 z nich. Ogłoszony na początku czerwca przez Zarząd Powiatu w Kielcach pilotażowy konkurs na realizację pomysłowych i ciekawych inicjatyw pn. „Program dla sołectw” cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Wnioski napłynęły ze wszystkich 19 gmin powiatu kieleckiego. Kwoty do 5 tys. zł, nagrodzeni przeznaczą między innymi na stroje ludowe dla Kół Gospodyń Wiejskich czy mundury dla druhów, na wyposażenie kuchni i sprzęt do nauki gotowania, ale też na doposażenie siłowni zewnętrznych i placów zabaw. – Starostwo Powiatowe w Kiecach dało szansę każdej małej wspólnocie, jaką jest sołectwo – mówi inicjator akcji, starosta kielecki Michał Godowski. – Każdy mógł uczestniczyć w programie i sięgnąć po dotacje, które mogą wpłynąć na podniesienie poziomu życia lokalnej społeczności. Jak wyjaśnia starosta, „Program dla sołectw” powstał w związku z licznymi prośbami sołtysów, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń czy strażaków-ochotników. – Członkowie tych organizacji niemal codziennie zwracali się do nas o wsparcie finansowe na różnego rodzaju inicjatywy lokalne. Stąd postanowiliśmy zorganizować konkurs, w ramach którego chcieliśmy wesprzeć najlepsze pomysły. Beneficjentem grantów jest sołectwo, zaś za wniosek i formalności odpowiedzialna jest gmina – mówi starosta. Do Starostwa Powiatowego w Kielcach wpłynęło blisko 130 wniosków. – W ramach Konkursu gminy składały wnioski o pomoc dla poszczególnych sołectw, które w pierwszej kolejności podlegały ocenie formalnej dokonywanej przez Zespół ds. Współpracy i Rozwoju Gospodarczego Powiatu, a następnie ocenie merytorycznej dokonywanej przez Komisję Konkursową. Ostatecznie komisja postanowiła nagrodzić 55 najciekawszych inicjatyw – dodaje starosta. – Okazało się, że sołectwa mają olbrzymi potencjał do wykorzystania. Aby móc w pełni go realizować, konieczna jest współpraca i chwytanie szans, jakie stwarzają dodatkowe środki finansowe. Warto doceniać i nagradzać zaangażowanie i aktywność w rozwój lokalnych społeczności. Wicestarosta Zenon Janus dodaje: – Doceniliśmy pomysłowość i oryginalność zaprezentowanych w projektach działań, ich skuteczność oraz użyteczność. Liczyło się także zaangażowanie społeczności. Okazało się, że najwięcej wniosków dotyczyło dofinansowania do zakupu strojów ludowych, galowych, doposażenia świetlic czy placów zabaw. Wiele wniosków nie przeszło oceny formalnej. Najczęściej pojawiającymi się błędami były braki podpisów, pieczątek czy zgód na przetwarzanie danych osobowych. Kolejnymi błędami były zakresy działań w ramach dotacji, które w sporej części wniosków były niezgodne z regulaminem Konkursu. – Mam nadzieję, że dzięki  przekazanej przez nas kwocie w sołectwach będą organizowane ciekawe inicjatywy, które nie tylko zintegrują społeczność lokalną, ale też poprawią jej bezpieczeństwo – mówi starosta. Ilość otrzymanych grantów przez poszczególne gminy powiatu kieleckiego: Bieliny – 3, Bodzentyn – 3, Chęciny – 4, Chmielnik – 4, Daleszyce – 3, Górno – 3, Łagów – 3, Łopuszno – 3, Masłów – 2, Miedziana Góra -2, Mniów – 3, Morawica – 4, Nowa Słupia – 3, Piekoszów – 3, Pierzchnica – 2, Raków – 4, Sitkówka-Nowiny – 2, Strawczyn – 2, Zagnańsk – 2. RAZEM – 55