Opowieści tkaczki
–Kiedyś w każdym domu było krosno. Kobiety tkały koszule, zapaski, chusty, obrusy, chodniki i worki. Teraz pozostały tylko wspomnienia, które chcemy ocalić – mówią członkinie Stowarzyszenia Świętokrzyskie Tkaczki.
W gminie Bodzentyn w latach 1950–1993 działała Spółdzielnia Przemysłu Ludowego i Artystycznego „Tkactwo Świętokrzyskie”. – Tkano tam piękne obrusy, kilimy, zapaski w czarno-czerwone paski. Ten słynny wzór przedstawiający świętokrzyskie pola można było spotkać w Cepelii – opowiada jedna z członkiń Stowarzyszenia, Beata Syzdół ze Ściegni, która od wielu lat gromadzi pamiątki po tkalniach przemysłowych i domowych w gminie Bodzentyn. „Tkactwo Świętokrzyskie” w czasach swojej świetności mogło pochwalić się halą produkcyjną i kilkudziesięcioma pracownikami. Spółdzielnia miała również filię w Wiączce, gdzie tkano lniane obrusy i serwetki. – Zapotrzebowanie na tkane wyroby było ogromne. Z czasem moda na ludowiznę minęła. Rynek zalały tanie wyroby ze sztucznych materiałów, a krosna poszły w zapomnienie – opowiadają tkaczki.
Stowarzyszenie Świętokrzyskie Tkaczki założyły kreatywne mieszkanki gminy Bodzentyn. Jak mówią o sobie, są pomysłowymi kobietami, które połączyła pasja, i ze strzępków wspomnień chcą wskrzesić dawne tkackie tradycje. – Bodzentyn i jego okolice słynęły jeszcze kilkadziesiąt lat temu z tkactwa. Uważamy, że warto zachować pamięć o tym. Stworzyłyśmy „Ścieżkę edukacyjną tkaczki”, szlak „Góry z natury”. Krok po kroku przedstawiamy, jak powstają tkane produkty – tłumaczą pasjonatki tkactwa. I tak między innymi w „Lnianej Izbie” w gospodarstwie agroturystycznym „Na Górce” w Wiączce można poznać cały proces związany z lnem, od siewu do nici. Natomiast „Lniana Ostoja” w Ściegni przybliża tajemnicę, jak się robi osnowę, bo bez nie niej nie można tkać na krośnie.
Krosno tkackie – bohater naszej opowieści – to urządzenie mechaniczne lub ręczne. – Ciężko było zdobyć krosna, chociaż mieszkam w starym zagłębiu tkackim. Apelowałyśmy do mieszkańców o udostępnienie krosien oraz wszelkich związanych z tkactwem narzędzi i pamiątek. Niestety, odzew był niewielki. Można powiedzieć, że chodziłyśmy od domu do domu po okolicznych wsiach. Ze strychów i piwnic wyciągałyśmy wszystko, co mogłoby nam się przydać w pracy – wspominają tkaczki. – Bardzo trudno było zdobyć płochy, czyli osadzony w ruchomej części krosna grzebień tkacki. Przez jego szczeliny przewlekamy nitki osnowy tkaniny.
I tak u Beaty Syzdół ze Ściegni można zobaczyć cztery krosna ręczne, w tym trzy duże, stare, mające swoje lata, oraz jedno mniejsze, kupione, by przewozić je do celów pokazowych. W starej stodole, która przekształcona została na izbę pamięci tkactwa w gminie Bodzentyn, możemy poznać cały cykl powstawania tkaniny. Jak wspomina pani Beata, pierwsze krosno odziedziczyła po nieżyjącej już teściowej, jak również chodniki i szare nici.
Czy trudno było nauczyć się tej zanikającej techniki tkania? – Nie znałyśmy się na tkactwie. Poprosiłyśmy o pomoc panie Kamilę Jarosińską i Marię Szafraniec, by pokazały nam krok po kroku, jak pracuje się przy krosnach. Następnie naszą wiedzę pogłębiałyśmy na warsztatach prowadzonych przez panią Urszulę Wolską z Domu Tkaczki w Bliżynie. Teraz tkanie na krośnie to dla nas sposób na odpoczynek, możemy to robić godzinami – mówią tkaczki.
Obserwując przygotowania do tkania, można się przekonać, że to niełatwa praca. Na początek trzeba mieć przygotowaną osnowę, którą należy założyć na krosno. – Każdą nitkę z osnowy trzeba włożyć w nicielnicę, a następnie w płochę. Błąd popełniony w tym procesie powoduje, że musimy robić wszystko od początku. Trzeba być bardzo cierpliwym – tłumaczą pasjonatki.
Świętokrzyskie Tkaczki od kilku lat zachęcają mieszkańców powiatu kieleckiego do udziału w warsztatach i poznania zanikającej sztuki tkania na krosnach. To nie tylko nauka tkania, ale też zabawa i degustacja babki tkaczki.
Komunikat PCPR
Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kielcach informuje wnioskodawców, że realizacja programu „Pomoc osobom niepełnosprawnym poszkodowanym w wyniku żywiołu lub sytuacji kryzysowych wywołanych chorobami zakaźnymi” MODUŁ III została przedłużona do dnia 15 października 2020 r.
Szczegółowe informacje udzielane są od poniedziałku do piątku pod numerem telefonu 41 20017 02 w godzinach 7.15-15.15
Informacja o bezpłatnej rehabilitacji dla rolników z KRUS
KRUS zgodnie ze swym ustawowym obowiązkiem zapewnia rolnikom uprawnionym do świadczeń Kasy możliwość korzystania z rehabilitacji leczniczej. Rehabilitacja jest organizowana w formie 21-dniowych turnusów prowadzonych we własnych Centrach Rehabilitacji Rolników KRUS.
Głównym celem prowadzonej rehabilitacji jest zapobieganie inwalidztwu lub ograniczenie go do poziomu umożliwiającego ubezpieczonemu dalsze wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym, a w przypadku osób, które zdolność do pracy utraciły jej przywrócenie, o ile jest to możliwe w wyniku leczenia i rehabilitacji. Z tego względu należy podkreślić, że rehabilitacja nie jest adresowana do wszystkich rolników objętych ubezpieczeniem społecznym. Osoba, która chce skorzystać z rehabilitacji organizowanej przez KRUS, musi spełniać określone wymogi.
Z rehabilitacji leczniczej można korzystać nie częściej niż co 12 miesięcy. Osobom, które mają ustalone prawo do zasiłku chorobowego z tytułu czasowej niezdolności do pracy trwającej ponad 180 dni, a także osobom mającym ustalone prawo do okresowej renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym – świadczenie rehabilitacyjne można przyznać po upływie 6 miesięcy od dnia zakończenia poprzedniej rehabilitacji.
Poddanie się rehabilitacji jest całkowicie dobrowolne i w niczym nie ogranicza prawa rolnika do świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego rolników z wyjątkiem prawa do zasiłku chorobowego za okres przebywania w zakładzie rehabilitacji leczniczej.
Pobyt na turnusie jest dla rolnika bezpłatny, a zakład rehabilitacji leczniczej zwraca osobie skierowanej koszty przejazdu do placówki rehabilitacyjnej w wysokości odpowiadającej cenie biletu najtańszego dostępnego środka transportu zbiorowego.
Korzystanie z rehabilitacji za pośrednictwem KRUS nie pozbawia rolników prawa do leczenia uzdrowiskowego, finansowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Źródło: Oddział Regionalny KRUS w Kielcach
Zrób przetwory, wyślij zdjęcie!
Ruszamy z nową akcją, w ramach której chcemy zachęcić Państwa do wykonywania własnych przetworów i dzielenia się przepisami na nie. Zachęcamy do przysyłania do nas zdjęć.
Nie od dziś wiadomo, że przetwory własnej roboty to najzdrowszy i najlepszy sposób na przechowanie tego, czego w sezonie mamy pod dostatkiem. Wielu mieszkańców powiatu kieleckiego właśnie tak je przygotowuje – SAMODZIELNIE. Doceniamy to, dlatego zachęcamy Państwa do podzielenia się z nami fotografiami przetworów. Mogą to być owocowe konfitury, soki, przeciery warzywne, sałatki, słowem wszystko to, co da się zamknąć w słoiku.
Zdjęcia w wersji elektronicznej, wykonane aparatem fotograficznym lub telefonem należy przesyłać na adres: lub . Można do nich dołączyć recepturę i sposób przygotowania przetworów.
Nadesłane przez Państwa materiały będziemy publikować na naszej stronie internetowej oraz na Facebooku i zachęcać innych do skorzystania z Państwa przepisu i samodzielnego przygotowywania domowych przysmaków.
„Zrób przetwory, wyślij zdjęcie” to część naszej akcji „Smaki Powiatu Kieleckiego – lokalni wytwórcy”.
Więcej można o niej przeczytać poniżej.
Smaki powiatu kieleckiego – postawmy na lokalnych producentów
Powiat kielecki od lat promuje lokalne smaki, bogate tradycje kulinarne naszego terenu i podejmuje działania, które mają ocalić je od zapomnienia. Teraz wychodzimy do Państwa z kolejną inicjatywą pn. „Smaki powiatu kieleckiego – lokalni wytwórcy”.
Przez lata organizowania wielu powiatowych wydarzeń, w tym także kulinarnych zyskaliśmy pewność, że kuchnia powiatu kieleckiego jest niesamowita. Za pośrednictwem nowego cyklu będziemy Państwa do tego przekonywać.
Powiat kielecki może poszczycić się ogromnymi tradycjami kulinarnymi. Wbrew pozorom nadal jest wśród nas wielu rolników i hodowców, którzy o swój dobytek dbają sami, a z uzyskanych plonów wytwarzają własną żywność. Właśnie ich chcemy Państwu przedstawić. Dlatego prezentować będziemy to, co jest dziełem mieszkańców naszego powiatu i to, co często powstaje w niewielkiej liczbie, na niedużą skalę, ale wyjątkowe walory smakowe i odżywcze sprawiają, że warto się tym pochwalić szerszemu gronu odbiorców.
Coraz częściej szukamy produktów naturalnych. Chcemy pomóc Państwu je znaleźć, a tym którzy je wytwarzają, dotrzeć do potencjalnych odbiorców. Bo skracanie łańcucha dostaw i kupowanie bezpośrednio u rolnika, z jego sadu, ogrodu, pola, hodowli to już nie tylko moda i trend, to nasza teraźniejszość i nasze zdrowie.
Co zatem pokażemy? Będą owocowe przetwory z lokalnych sadów, sery z mleka od zwierząt hodowanych w małych gospodarstwach, miody od pszczół z własnych pasiek i o wiele, wiele więcej. Skąd? Od rolników, kół gospodyń wiejskich, gospodarzy, małych producentów z powiatu kieleckiego.
„Smaki powiatu kieleckiego – lokalni wytwórcy”.Ruszamy już wkrótce. Zapraszamy.
Rejestracja kolejki przez internet
Zmiana sposobu załatwiania spraw w Wydziale Komunikacji i Transportu! Starostwo Powiatowe w Kielcach od jutra, tj. od 8 września uruchamia internetowy system umawiania wizyt w Wydziale Komunikacji i Transportu. A od środy, 9 września otwarta zostanie filia wydziału w Strawczynie, obsługująca mieszkańców dwóch gmin: Strawczyna i Łopuszna. Będzie można jednak na razie korzystać z jej usług wyłącznie drogą internetową.
Osoby, które będą chciały zarejestrować samochód, będą mogły umówić wizytę przez internet.
– To kolejne kroki, które podejmujemy po obserwacji i analizie systemu obsługi klientów w wydziale. Chcemy w ten sposób usprawnić przyjmowanie i wydawanie dokumentów komunikacyjnych. Liczymy, że dzięki tym zmianom zmniejszą się kolejki oczekujących na załatwienie swojej sprawy lub wyznaczenie terminu. Dzięki internetowej rejestracji, wizytę będzie można umówić na 14 dni do przodu. Naszym zdaniem znacznie usprawni to pracę wydziału – mówi starosta, Mirosław Gębski.
Członek Zarządu Powiatu w Kielcach, Cezary Majcher dodaje, iż jedna osoba będzie mogła zarejestrować tylko jeden samochód. – Wygenerowane potwierdzenie wizyty należy wziąć ze sobą w dniu wizyty w Starostwie, w formie wydruku, bądź w wersji elektronicznej, np. na urządzeniu mobilnym – mówi Cezary Majcher.
W celu skorzystania z internetowego systemu umawiania wizyt wymagana jest jednorazowa rejestracja na stronie internetowej Starostwa Powiatowego w Kielcach https://ustaltermin.powiat.kielce.pl/
Co ważne, rejestrując pojazd telefonicznie bądź przez e-mail, musimy podać niezbędne do rejestracji informacje: imię i nazwisko, sześć pierwszych cyfr numeru PESEL, numer telefonu i cztery ostatnie numery VIN (to 17-cyfrowy numer VIN, który znajduje się na każdym samochodzie oraz w dowodzie rejestracyjnym).
Wzmożony ruch w Wydziale Komunikacji i Transportu Starostwa Powiatowego w Kielcach z pewnością nieco rozładuje także stopniowe uruchamianie filii wydziału, które dotąd były zamknięte z powodu koronawirusa. Już w środę rusza filia w Strawczynie. Filia działa tylko wyłącznie w oparciu o rejestrację internetową. Wkrótce poinformujemy o kolejnych.
Przypominamy, że w wydziale, mimo stanu epidemii, nadal załatwia się kilkaset spraw dziennie. Prosimy o wyrozumiałość.
Informujemy także, że nadal można uzyskać informacje pod tymi numerami:
Referat Praw Jazdy: 41 200 15 41; 41 200 15 42
Referat Rejestracji Pojazdów:41 200 15 05; 200 13 00
Dodatkowy telefon dla przedsiębiorców PROWADZĄCYCH TRANSPORT: 41 200 15 16
Regulamin internetowej rezerwacji wizyty w Starostwie Powiatowym w Kielcach.
Rezerwując termin wizyty w Starostwie Powiatowym w Kielcach przyjmuję do wiadomości, że: Umówiona wizyta w Wydziale Komunikacji i Transportu dotyczy tylko jednej sprawy związanej z Kartami Usług Wydziału np. rejestracja jednego nowego pojazdu zakupionego na terenie kraju, rejestracja jednego pojazdu sprowadzonego z zagranicy, odbiór jednego prawa jazdy itp. Przy rejestracji wizyty należy podać dane osoby, która będzie dokonywała czynności administracyjnej podczas wizyty w Starostwie, np. dane pełnomocnika w przypadku posiadania upoważnienia. Na wyznaczoną godzinę wizyty do Starostwa może się stawić jedynie osoba, której dotyczyła rejestracja wizyty. Wejście osób trzecich (towarzyszących) jest niemożliwe. Spóźnienie, tzn. stawienie się w Starostwie po upływie wyznaczonej godziny spotkania spowoduje automatyczne anulowanie rezerwacji wizyty, a tym samym brak możliwości dokonania czynności administracyjnej w danym dniu. Umówienie się na więcej niż jedną wizytę przez jednego klienta w danym dniu nie jest możliwe (dotyczy rejestracji internetowej oraz telefonicznej) . Umówienie się na więcej niż jedną wizyty przez jednego klienta w danym dniu spowoduje automatyczne anulowanie wyżej wymienionych rezerwacji wizyt, a tym samym brak możliwości dokonania czynności administracyjnych w danym dniu. Wystąpienie różnic między danymi podawanymi podczas rezerwacji wizyty, a danymi podawanymi w Wydziale Komunikacji i Transportu podczas dokonywania czynności administracyjnej, będzie skutkować anulowaniem rezerwacji wizyty, a tym samym brakiem możliwości dokonania czynności administracyjnej w danym dniu, np. zgłoszenie się z innym pojazdem, niż opisanym w rezerwacji terminu skutkuje anulowaniem rezerwacji wizyty, a tym samym brakiem możliwości dokonania rejestracji w danym dniu. Przed zarezerwowaniem wizyty należy zapoznać się z wykazem wymaganych dokumentów do realizacji danej sprawy. Wspomniany wykaz znajduje się na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Starostwa Powiatowego w Kielcach – http://bip.powiat.kielce.pl/jak_zalatwic_sprawe/karty_uslug_i_wzory_kt.html Grupa “I” (rejestracja pojazdu) jest to grupa dedykowana wyłącznie dla mieszkańców gmin powiatu kieleckiego z wyłączeniem gmin Łopuszno oraz Strawczyn. Grupa “II” (rejestracja pojazdu oraz odbiór dowodu rejestracyjnego – Filia w Strawczynie) jest to grupa dedykowana wyłącznie dla mieszkańców gmin Łopuszno oraz Strawczyn. Wybór grupy niezgodnie z miejscem zamieszkania spowoduje automatyczne anulowanie rezerwacji wizyty, a tym samym brak możliwości dokonania czynności administracyjnej w danym dniu. W przypadku pełnomocnika, wyboru grupy należy dokonać według miejsca zamieszkania osoby, którą reprezentuje. System internetowej rezerwacji wizyty w Starostwie Powiatowym w Kielcach umożliwia umówienie wizyty maksymalnie 14 dni do przodu. Każdego dnia po północy kalendarz udostępnia kolejny (czternasty) dzień, licząc od daty bieżącej. System internetowej rezerwacji dla Filii w Strawczynie umożliwia umówienie wizyty maksymalnie 5 dni do przodu. Każdego dnia po północy kalendarz udostępnia kolejny (piąty) dzień, licząc od daty bieżącej.
Pamiętali o polskich lotnikach
W uroczystościach upamiętniających polskich lotników oraz 81. rocznicę wybuchu II wojny światowej uczestniczył Cezary Majcher- członek Zarządu Powiatu Kieleckiego.
Już tradycyjnie spotkanie miało miejsce przed Pomnikiem Lotników w Gościńcu koło Polichna w gminie Chęciny. To właśnie tutaj znajdowała się założona w 1932 roku szkoła szybowcowa. Wśród uczniów znalazł się m. in. generał Stanisław Skalski. Szkoła kształciła przyszłych polskich pilotów– uczestników bitwy o Anglię.
W ramach obchodów wydarzenia odbyła się polowa Msza Święta. Następnie złożono kwiaty przed pomnikiem lotników, na którym widnieje napis: „1932 – 1992 W hołdzie lotnikom-wychowankom i instruktorom szkoły szybowcowej LOPP Polichno – Pińczów poległym na frontach II wojny światowej oraz wszystkim, którzy swe życie poświęcili Ojczyźnie”.
Miłośnicy chleba zjechali się do Tokarni
6 września w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się Święto Chleba. W festynie uczestniczyli członkowie Zarządu Powiatu Kieleckiego: starosta kielecki Mirosław Gębski, członek Zarządu Powiatu Cezary Majcher, radny Rady Powiatu Tomasz Gruszczyński, a także dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kielcach Grzegorz Piwko.
Podczas imprezy przybyli goście mieli okazję do skosztowania znakomitych wypieków z lokalnych piekarni, zakupić rękodzieło regionalne czy posłuchać folkowych przebojów. Wydarzenie miało na celu kultywowanie pamięci o dawnych zwyczajach i tradycjach.
– Dziś wielu z nas już nie pamięta, jak wyglądało młócenie zboża, czy choćby starodawne wyrabianie ciasta na zaczynie. Dlatego powinniśmy brać udział w takich wydarzeniach, pokazywać je najmłodszym i opowiadać o nich w domu. Wówczas te tradycje będą wciąż żywe – mówili członkowie zarządu.
Chętni mogli przemielić ziarna w żarnach oraz młócić zboże cepem. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy działania kieratu konnego oraz mechanicznego młócenia przy użyciu młockarni oraz silnika spalinowego. W chałupie ze Złotnik odbywały się wypieki i degustacja chleba oraz podpłomyków z domowym masełkiem i twarożkami .
Zadanie ”Chleb w polskiej tradycji ludowej” zostało dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Ostatnie trzy miesiące z prawem jazdy przy sobie
Fot. pixabay.com
Od 5 grudnia kierowcy nie będą musieli mieć przy sobie prawa jazdy, będą mogli mieć je w telefonie – informuje Ministerstwo Cyfryzacji. Podpisany został dokument, który daje taką możliwość.
– Dwa lata temu podjęliśmy decyzję, dzięki której Polacy nie muszą mieć przy sobie dowodu rejestracyjnego samochodu oraz dokumentu potwierdzającego jego ubezpieczenie. Dzisiaj zrobiliśmy kolejny krok – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. – Za trzy miesiące będziemy mogli zostawić prawo jazdy w domu albo skorzystać z aplikacji mObywatel, do czego zresztą bardzo zachęcam – informuje Marek Zagórski, minister cyfryzacji.
Zmiana ta jest efektem współpracy Ministerstw Cyfryzacji i Infrastruktury, która doprowadziła do tzw. pakietu deregulacyjnego dla kierowców. W aplikacji mObywatel znajduje się mPojazd, a w nim dane z dowodu rejestracyjnego, polisy OC i karty pojazdu. Aplikacja jest bezpłatna. By ją uruchomić należy posiadać Profil Zaufany.
Źródło: Ministerstwo Cyfryzacji
Będzie naprawdę smacznie! Zapraszamy
Wszystko wskazuje na to, że 13 września będzie można na nowo odkryć smaki lokalnych potraw, w których królować będzie drób. Mamy już 22 zgłoszenia do XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Mimo, że Starostwo Powiatowe w Kielcach od 13 lat organizuje ten konkurs, jego uczestnicy wciąż potrafią nas zaskoczyć. W tym roku, z powodu pandemii, widzimy się trochę później niż zwykle, co nie oznacza, że będzie mniej ciekawe i smacznie, choć trzeba będzie przestrzegać zaleceń sanitarnych.
Do trzynastej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zgłoszono już 22 dania. Wszystkie zgodnie z tegorocznym hasłem: „Drobiowe przysmaki” zawierają w sobie właśnie ten rodzaj mięsa. Zdradzić możemy, że na konkursowych stoiskach kulinarnych na terenie Centrum Olimpic w Strawczynku pojawią się: kaczki, gęsi, indyki i kurczaki.
Zapraszamy na 13 edycję! Widzimy się 13 września o godz. 13.00. A poniżej, dla przypomnienia, prezentacja z ubiegłorocznego konkursu, który odbył się w Miedzianej Górze.
Wydarzenie organizuje Starostwo Powiatowe w Kielcach przy współpracy z Gminą Strawczyn, Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku oraz Samorządowym Centrum Kultury i Sportu w Strawczynie. Konkurs patronatem medialnym objęły: Radio Kielce, Radio eM Kielce, Echo Dnia, TVP3 Kielce.