Konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu
22 potrawy z dziesięciu gmin walczyć będą o miano najsmaczniejszej podczas XIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Impreza odbędzie się na terenie Centrum Sportowo-Rekreacyjnego Olimpic w Strawczynku, 13 września. Początek o godzinie 13.
Na stołach królować będą drobiowe przysmaki. Tym razem kulinarne umiejętności uczestników prezentowane będą w Strawczynku. Jak co roku, w konkursie wezmą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańcy. Przewodniczącym jury będzie znany kucharz Michał Markowicz.
– Poprzez hasło tegorocznego konkursu chcemy odczarować drób, który wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kurczakiem – mówi starosta kielecki, Mirosław Gębski. – Co więcej, dania drobiowe nie jest łatwo przygotować w taki sposób, aby zaskoczyć oceniających. Dlatego rywalizacja zapowiada się bardzo ciekawie. Zapewne, jak co roku, śmiałków nie zabraknie.
Tłem do wspólnego przygotowywania potraw będą występy artystyczne zapewnione przez gminę Strawczyn, a rywalizacja kulinarna odbędzie się przy zachowaniu zaleceń sanitarnych.
– Celem powiatowego konkursu jest promocja lokalnych produktów, smaków i potraw regionalnych charakteryzujących naszą „małą ojczyznę”. W ubiegłym roku przyświecało mu hasło: ”Zupa na każdą okazję”. Spośród 27 dań przygotowanych przez kucharzy, najlepszy okazał się „Małosolny Chłodnik Gospodarza” Gminnego Koła Gospodarzy z Górna.
Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach przy współpracy z Gminą Strawczyn, Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku oraz Samorządowym Centrum Kultury i Sportu w Strawczynie.
– Każdy, kto przyjedzie w niedzielę do Strawczyna będzie miał szansę spróbować dań, które znikają z naszych kuchni, a przypominają nam smaki, które pamiętamy z dzieciństwa – dodaje starosta.
Podobnie jak i w ubiegłych latach jury oceni walory smakowe, estetykę i formę podania potrawy, pochodzenie i oryginalność receptury. Po konkursie zostanie przygotowane wydawnictwo z przepisami na potrawy konkursowe. I jak co roku zwycięskie danie daje tytuł wydawnictwu.
Za nami pracowity czas. Raport o Stanie Powiatu Kieleckiego za 2019 rok
Zachęcamy Państwa do zapoznania się z najważniejszymi działaniami podejmowanymi przez Powiat Kielecki w 2019 roku. Ich zestawienie znajdą Państwo w drukowanym wydaniu wrześniowego numeru „Kalejdoskopu Powiatu Kieleckiego” lub poniżej w załączniku. To kompendium wiedzy o podejmowanych w ubiegłym roku inicjatywach.
W raporcie znaleźć można m.in. kompleksowe zestawienie działań podejmowanych w dziedzinie promocji i ochrony zdrowia. Wiele udało się w tej kwestii zrobić. Wszystko po to, by sukcesywnie podnosić jakość i komfort leczenia pacjentów. W jednostkach ochrony zdrowia, nad którymi pieczę sprawuje Powiat Kielecki, przeprowadzonych zostało wiele inwestycji w infrastrukturę i sprzęt. Realizowane były programy zdrowotne i profilaktyczne.
2019 rok był pracowity także ze względu na wiele działań podejmowanych w obszarze edukacji publicznej. Poza realizacją projektów edukacyjnych, istotne były również działania inwestycyjne i modernizacyjne m.in. w Powiatowych Zespołach Szkół.
Kwestiami, które w 2019 roku również znalazły swoje odzwierciedlenie w działaniach Powiatu Kieleckiego były pomoc społeczna, wspieranie rodziny i systemu pieczy zastępczej oraz osób niepełnosprawnych. Inicjatywy te podejmowane były w celu poprawy jakości życia tych osób, wyrównania ich szans edukacyjnych, zawodowych i społecznych.
Dużo udało się zrobić również w obszarze związanym z poprawą stanu infrastruktury drogowej. Wiele inwestycji na różnych etapach realizacji prowadzonych było w 2019 roku.
W ubiegłym roku w ramach ustawowej działalności powiatu kieleckiego wykonano remont lub przebudowę dróg powiatowych o łącznej długości 9,345 km. Wartość prac wyniosła 19 mln 400 tys. złotych, w tym dotacje ze środków Unii Europejskiej i ze środków rządowych w kwocie 7 mln 500 tys. złotych.
To tylko niektóre dziedziny, prezentujące stan powiatu kieleckiego za 2019 rok. Zachęcamy do zapoznania się z całym dokumentem, gdzie znajdą Państwo szczegółowe dane.
Domy Pomocy Społecznej ze wsparciem finansowym
Dwa Domy Pomocy Społecznej w Łagiewnikach i Zgórsku otrzymały wsparcie na sfinansowanie przedsięwzięć, chroniących pensjonariuszy i personel przed skutkami koronawirusa. Umowy, opiewające na kwotę 2 mln 77 tys. zł podpisali dzisiaj w Filharmonii Świętokrzyskiej wicestarosta kielecki Tomasz Pleban i członek Zarządu Powiatu w Kielcach Stefan Bąk. Środki z Unii Europejskiej to ponad 1 mln 750 tys. zł.
Pensjonariusze Domów Pomocy Społecznej należą do grup najbardziej narażonych na zakażenie i ciężki przebieg choroby. Obecnie w województwie świętokrzyskim w tego typu placówkach przebywa blisko 3 250 podopiecznych.
Na realizację projektu „Bezpieczna Przyszłość” Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego pozyskał 20, 7 mln złotych ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Nabór wniosków o dofinasowanie trwał od 13 do 24 lipca. Wnioskodawcy zgłosili do udzielenia wsparcia 33 Domy Pomocy Społecznej, na łączną kwotę ponad 19 mln zł.
Jak poinformował marszałek Andrzej Bętkowski – W ramach projektu – oprócz zakupu środków ochrony indywidualnej, profesjonalnego sprzętu i wyposażenia – możliwy będzie także zakup usług związanych z przeciwdziałaniem COVID-19 w tym np. umożliwienie zmiany organizacji pracy w Domach Pomocy Społecznej, zapewnienie miejsc pobytu wytchnieniowego poza budynkiem dla pracowników, czy też tymczasowych miejsc do izolacji poza szpitalem, w których mieszkańcy, skierowani przez lekarza będą przebywać podczas leczenia. Ponadto możliwe będzie sfinansowanie przeprowadzenia testów na COVID-19.
– Projekt „Bezpieczna Przyszłość” to kolejny przykład aktywności i skuteczności Samorządu Województwa Świętokrzyskiego w pozyskiwaniu środków na walkę z pandemią Covid-19 – mówiła wicemarszałek Renata Janik.
– Pensjonariusze naszych powiatowych placówek to osoby starsze, z mniejszą odpornością. Wsparcie finansowe, które otrzymaliśmy, przeznaczymy na szeroko rozumianą pomoc, między innymi na zakup środków ochrony indywidualnej, sprzętu do dezynfekcji powierzchni, ozonatorów, mat dezynfekcyjnych, koncentratorów tlenu, ssaków elektrycznych, lamp bakteriobójczych czy termometrów bezdotykowych – powiedział Tomasz Pleban.
– Grant umożliwi także zakup testów na COVID-19 – dodaje Stefan Bąk.
Powiatowe rozmowy o drogach
Podczas spotkania członków Zarządu Powiatu w Kielcach z przewodniczącym Komisji Dróg, Komunikacji i Budownictwa poruszono temat bieżących inwestycji, które realizowane są na drogach powiatowych.
Z radnym powiatowym Krzysztofem Soboniem spotkali się wicestarosta Tomasz Pleban, członkowie Zarządu Powiatu Stefan Bąk i Cezary Majcher.
Tematem rozmów było doposażenie Powiatowego Zarządu Dróg w Kielcach, wspominano również o poszerzeniu prac na drogach powiatowych. Kolejny punkt obrad stanowiło omówienie sytuacji dotyczącej bieżącego utrzymania dróg powiatowych.
Samorządowcy dyskutowali o projektach i inwestycjach w ramach rządowego programu Funduszu Dróg Samorządowych.
Wieś polska podczas II wojny światowej
Obrady rozpoczną się 10 września 2020 r. o godz. 10.00 w Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia” przy ul. Warszawskiej 5 w Kielcach. Konferencji towarzyszyć będzie wystawa „Pamiętam ten straszny dzień.
Niemieckie represje na wsi polskiej w latach 1939-1940” autorstwa dr Katarzyny Jedynak. Ekspozycja ma na celu przybliżyć odbiorcom tragiczne wydarzenia, które miały miejsce na polskiej wsi w pierwszych miesiącach obecności Niemców w Polsce i były nierozerwalnie związane z walką niemieckiej armii z żołnierzami Wojska Polskiego. Zdarzenia te zostały okupione kilkunastoma tysiącami ofiar, zamordowanych w trakcie ponad 700 akcji skierowanych przeciwko polskiej ludności cywilnej.
Konferencja transmitowana będzie również na żywo na profilu FB kieleckiej Delegatury: facebook.com/ipn.kielce oraz stronie internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej: www.mkw.com.pl
Program:
– ks. dr Tomasz Gocel (Archiwum Diecezjalne w Kielcach) – Represje niemieckie wobec kleru wiejskiego w diecezji kieleckiej 1939-1945
– dr Karolina Trzeskowska-Kubasik (Instytut Pamięci Narodowej w Warszawie) – Straty osobowe w powiecie buskim podczas okupacji niemieckiej
– Ewa Kołomańska (Muzeum Wsi Kieleckiej – Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie) – Kielecczyzna 1945 – straty osobowe i materialne. Bilans ogólny
– Dr Tomasz Domański (Instytut Pamięci Narodowej Delegatura w Kielcach) – Straty osobowe ludności wiejskiej w Kreis Kielce – próba charakterystyki
– dr Maciej Korkuś (Instytut Pamięci Narodowej w Krakowie) – Mieszkańcy wsi wobec segregacji rasowej i terroru niemieckiego – wybrane przykłady
– dr hab. Edyta Majcher-Ociesa (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach) – Wizerunek społeczności wiejskiej w świetle wykazu repatriantów z Zachodu, żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie oraz byłych policjantów „granatowych” w powiecie kieleckim z 1950 r.
Opowieści tkaczki
–Kiedyś w każdym domu było krosno. Kobiety tkały koszule, zapaski, chusty, obrusy, chodniki i worki. Teraz pozostały tylko wspomnienia, które chcemy ocalić – mówią członkinie Stowarzyszenia Świętokrzyskie Tkaczki.
W gminie Bodzentyn w latach 1950–1993 działała Spółdzielnia Przemysłu Ludowego i Artystycznego „Tkactwo Świętokrzyskie”. – Tkano tam piękne obrusy, kilimy, zapaski w czarno-czerwone paski. Ten słynny wzór przedstawiający świętokrzyskie pola można było spotkać w Cepelii – opowiada jedna z członkiń Stowarzyszenia, Beata Syzdół ze Ściegni, która od wielu lat gromadzi pamiątki po tkalniach przemysłowych i domowych w gminie Bodzentyn. „Tkactwo Świętokrzyskie” w czasach swojej świetności mogło pochwalić się halą produkcyjną i kilkudziesięcioma pracownikami. Spółdzielnia miała również filię w Wiączce, gdzie tkano lniane obrusy i serwetki. – Zapotrzebowanie na tkane wyroby było ogromne. Z czasem moda na ludowiznę minęła. Rynek zalały tanie wyroby ze sztucznych materiałów, a krosna poszły w zapomnienie – opowiadają tkaczki.
Stowarzyszenie Świętokrzyskie Tkaczki założyły kreatywne mieszkanki gminy Bodzentyn. Jak mówią o sobie, są pomysłowymi kobietami, które połączyła pasja, i ze strzępków wspomnień chcą wskrzesić dawne tkackie tradycje. – Bodzentyn i jego okolice słynęły jeszcze kilkadziesiąt lat temu z tkactwa. Uważamy, że warto zachować pamięć o tym. Stworzyłyśmy „Ścieżkę edukacyjną tkaczki”, szlak „Góry z natury”. Krok po kroku przedstawiamy, jak powstają tkane produkty – tłumaczą pasjonatki tkactwa. I tak między innymi w „Lnianej Izbie” w gospodarstwie agroturystycznym „Na Górce” w Wiączce można poznać cały proces związany z lnem, od siewu do nici. Natomiast „Lniana Ostoja” w Ściegni przybliża tajemnicę, jak się robi osnowę, bo bez nie niej nie można tkać na krośnie.
Krosno tkackie – bohater naszej opowieści – to urządzenie mechaniczne lub ręczne. – Ciężko było zdobyć krosna, chociaż mieszkam w starym zagłębiu tkackim. Apelowałyśmy do mieszkańców o udostępnienie krosien oraz wszelkich związanych z tkactwem narzędzi i pamiątek. Niestety, odzew był niewielki. Można powiedzieć, że chodziłyśmy od domu do domu po okolicznych wsiach. Ze strychów i piwnic wyciągałyśmy wszystko, co mogłoby nam się przydać w pracy – wspominają tkaczki. – Bardzo trudno było zdobyć płochy, czyli osadzony w ruchomej części krosna grzebień tkacki. Przez jego szczeliny przewlekamy nitki osnowy tkaniny.
I tak u Beaty Syzdół ze Ściegni można zobaczyć cztery krosna ręczne, w tym trzy duże, stare, mające swoje lata, oraz jedno mniejsze, kupione, by przewozić je do celów pokazowych. W starej stodole, która przekształcona została na izbę pamięci tkactwa w gminie Bodzentyn, możemy poznać cały cykl powstawania tkaniny. Jak wspomina pani Beata, pierwsze krosno odziedziczyła po nieżyjącej już teściowej, jak również chodniki i szare nici.
Czy trudno było nauczyć się tej zanikającej techniki tkania? – Nie znałyśmy się na tkactwie. Poprosiłyśmy o pomoc panie Kamilę Jarosińską i Marię Szafraniec, by pokazały nam krok po kroku, jak pracuje się przy krosnach. Następnie naszą wiedzę pogłębiałyśmy na warsztatach prowadzonych przez panią Urszulę Wolską z Domu Tkaczki w Bliżynie. Teraz tkanie na krośnie to dla nas sposób na odpoczynek, możemy to robić godzinami – mówią tkaczki.
Obserwując przygotowania do tkania, można się przekonać, że to niełatwa praca. Na początek trzeba mieć przygotowaną osnowę, którą należy założyć na krosno. – Każdą nitkę z osnowy trzeba włożyć w nicielnicę, a następnie w płochę. Błąd popełniony w tym procesie powoduje, że musimy robić wszystko od początku. Trzeba być bardzo cierpliwym – tłumaczą pasjonatki.
Świętokrzyskie Tkaczki od kilku lat zachęcają mieszkańców powiatu kieleckiego do udziału w warsztatach i poznania zanikającej sztuki tkania na krosnach. To nie tylko nauka tkania, ale też zabawa i degustacja babki tkaczki.
Komunikat PCPR
Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kielcach informuje wnioskodawców, że realizacja programu „Pomoc osobom niepełnosprawnym poszkodowanym w wyniku żywiołu lub sytuacji kryzysowych wywołanych chorobami zakaźnymi” MODUŁ III została przedłużona do dnia 15 października 2020 r.
Szczegółowe informacje udzielane są od poniedziałku do piątku pod numerem telefonu 41 20017 02 w godzinach 7.15-15.15
Informacja o bezpłatnej rehabilitacji dla rolników z KRUS
KRUS zgodnie ze swym ustawowym obowiązkiem zapewnia rolnikom uprawnionym do świadczeń Kasy możliwość korzystania z rehabilitacji leczniczej. Rehabilitacja jest organizowana w formie 21-dniowych turnusów prowadzonych we własnych Centrach Rehabilitacji Rolników KRUS.
Głównym celem prowadzonej rehabilitacji jest zapobieganie inwalidztwu lub ograniczenie go do poziomu umożliwiającego ubezpieczonemu dalsze wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym, a w przypadku osób, które zdolność do pracy utraciły jej przywrócenie, o ile jest to możliwe w wyniku leczenia i rehabilitacji. Z tego względu należy podkreślić, że rehabilitacja nie jest adresowana do wszystkich rolników objętych ubezpieczeniem społecznym. Osoba, która chce skorzystać z rehabilitacji organizowanej przez KRUS, musi spełniać określone wymogi.
Z rehabilitacji leczniczej można korzystać nie częściej niż co 12 miesięcy. Osobom, które mają ustalone prawo do zasiłku chorobowego z tytułu czasowej niezdolności do pracy trwającej ponad 180 dni, a także osobom mającym ustalone prawo do okresowej renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym – świadczenie rehabilitacyjne można przyznać po upływie 6 miesięcy od dnia zakończenia poprzedniej rehabilitacji.
Poddanie się rehabilitacji jest całkowicie dobrowolne i w niczym nie ogranicza prawa rolnika do świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego rolników z wyjątkiem prawa do zasiłku chorobowego za okres przebywania w zakładzie rehabilitacji leczniczej.
Pobyt na turnusie jest dla rolnika bezpłatny, a zakład rehabilitacji leczniczej zwraca osobie skierowanej koszty przejazdu do placówki rehabilitacyjnej w wysokości odpowiadającej cenie biletu najtańszego dostępnego środka transportu zbiorowego.
Korzystanie z rehabilitacji za pośrednictwem KRUS nie pozbawia rolników prawa do leczenia uzdrowiskowego, finansowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Źródło: Oddział Regionalny KRUS w Kielcach
Zrób przetwory, wyślij zdjęcie!
Ruszamy z nową akcją, w ramach której chcemy zachęcić Państwa do wykonywania własnych przetworów i dzielenia się przepisami na nie. Zachęcamy do przysyłania do nas zdjęć.
Nie od dziś wiadomo, że przetwory własnej roboty to najzdrowszy i najlepszy sposób na przechowanie tego, czego w sezonie mamy pod dostatkiem. Wielu mieszkańców powiatu kieleckiego właśnie tak je przygotowuje – SAMODZIELNIE. Doceniamy to, dlatego zachęcamy Państwa do podzielenia się z nami fotografiami przetworów. Mogą to być owocowe konfitury, soki, przeciery warzywne, sałatki, słowem wszystko to, co da się zamknąć w słoiku.
Zdjęcia w wersji elektronicznej, wykonane aparatem fotograficznym lub telefonem należy przesyłać na adres: lub . Można do nich dołączyć recepturę i sposób przygotowania przetworów.
Nadesłane przez Państwa materiały będziemy publikować na naszej stronie internetowej oraz na Facebooku i zachęcać innych do skorzystania z Państwa przepisu i samodzielnego przygotowywania domowych przysmaków.
„Zrób przetwory, wyślij zdjęcie” to część naszej akcji „Smaki Powiatu Kieleckiego – lokalni wytwórcy”.
Więcej można o niej przeczytać poniżej.
Smaki powiatu kieleckiego – postawmy na lokalnych producentów
Powiat kielecki od lat promuje lokalne smaki, bogate tradycje kulinarne naszego terenu i podejmuje działania, które mają ocalić je od zapomnienia. Teraz wychodzimy do Państwa z kolejną inicjatywą pn. „Smaki powiatu kieleckiego – lokalni wytwórcy”.
Przez lata organizowania wielu powiatowych wydarzeń, w tym także kulinarnych zyskaliśmy pewność, że kuchnia powiatu kieleckiego jest niesamowita. Za pośrednictwem nowego cyklu będziemy Państwa do tego przekonywać.
Powiat kielecki może poszczycić się ogromnymi tradycjami kulinarnymi. Wbrew pozorom nadal jest wśród nas wielu rolników i hodowców, którzy o swój dobytek dbają sami, a z uzyskanych plonów wytwarzają własną żywność. Właśnie ich chcemy Państwu przedstawić. Dlatego prezentować będziemy to, co jest dziełem mieszkańców naszego powiatu i to, co często powstaje w niewielkiej liczbie, na niedużą skalę, ale wyjątkowe walory smakowe i odżywcze sprawiają, że warto się tym pochwalić szerszemu gronu odbiorców.
Coraz częściej szukamy produktów naturalnych. Chcemy pomóc Państwu je znaleźć, a tym którzy je wytwarzają, dotrzeć do potencjalnych odbiorców. Bo skracanie łańcucha dostaw i kupowanie bezpośrednio u rolnika, z jego sadu, ogrodu, pola, hodowli to już nie tylko moda i trend, to nasza teraźniejszość i nasze zdrowie.
Co zatem pokażemy? Będą owocowe przetwory z lokalnych sadów, sery z mleka od zwierząt hodowanych w małych gospodarstwach, miody od pszczół z własnych pasiek i o wiele, wiele więcej. Skąd? Od rolników, kół gospodyń wiejskich, gospodarzy, małych producentów z powiatu kieleckiego.
„Smaki powiatu kieleckiego – lokalni wytwórcy”.Ruszamy już wkrótce. Zapraszamy.