Nasze zapaśniczki wracają z Mistrzostw Europy

0

Zawodniczka Industrii LKS Znicz Chęciny – Ilona Valchuk została piątą zawodniczką w Europie, podczas Mistrzostw Europy Juniorek do lat 20, rozgrywanych w Nowym Sadzie w Serbii. Zapaśniczka z Chęcin stoczyła 4 pojedynki.

Z kolei, reprezentujące Polskę w Mistrzostwach Europy do lat 17, Anna Yatskevych (kat 49kg) i Julia Gibalska (kat 53kg) nie zdołały się przebić do strefy medalowej. Sam start w mistrzostwach, to jednak znaczący sukces, ponieważ trzeba było pokonać długą drogę eliminacyjną. Zawodniczki wygrały m.in. Międzynarodowe Turnieje w Tallinie oraz Rumunii.

Zapaśniczki na co dzień są uczennicami Powiatowego Zespołu Szkół w Chęcinach.

 

Policjanci patrolują kąpieliska i apelują o rozwagę

0

Świętokrzyscy policjanci czuwają nad bezpieczeństwem osób, które spędzają wolny czas na kąpieliskach. Patrole wodne można spotkać nad zalewem w Cedzynie i Chańczy. Mundurowi apelują do wypoczywających nad wodą o przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Wakacje w pełni, a upalne dni zachęcają do skorzystania z kąpieli wodnych dlatego chętnych do odpoczynku nad wodą w powiecie kieleckim nie brakuje. Jednak z policyjnych statystyk wynika, że latem dochodzi do większej liczby utonięć więc nie można zapominać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, których powinni przestrzegać zarówno dzieci jak i dorośli w trakcie wypoczynku nad wodą.

Woda to żywioł, do którego zawsze należy podchodzić z rozwagą i zdrowym rozsądkiem – apelują kieleccy policjanci, którzy czuwają nad bezpieczeństwem wypoczywających nie tylko na lądzie, ale i na wodzie.
Jak informuje oficer prasowy KMP w Kielcach mł. asp. Małgorzata Perkowska – Kiepas wodne policyjne patrole można spotkać na zalewach w Cedzynie i Chańczy.

– Policjanci oprócz czuwania nad bezpieczeństwem wypoczywających sprawdzają, czy osoby korzystające ze zbiornika wodnego stosują się do jego regulaminu. Nie możemy zapominać, że woda nawet pozornie spokojna może być bardzo niebezpieczna – podkreśla.

Stosujmy się do podstawowych zasad bezpieczeństwa:

  • na wypoczynek wybierajmy miejsca do tego przeznaczone, odpowiednio oznakowane, w których nad bezpieczeństwem czuwa ratownik. Nie wolno pływać też na odcinkach szlaków żeglugowych oraz w pobliżu urządzeń i budowli wodnych,  zapoznaj się i przestrzegaj zasad regulaminu kąpieliska, stosuj się do zaleceń ratowników, którzy pełnią na nim dyżur,
  • dzieci powinny bawić się w wodzie tylko pod opieką dorosłych; dobrze żeby miały złożone na siebie dmuchane rękawki, które pomogą dziecku utrzymać się na wodzie,
  • nie wchodźmy rozgrzani do wody, przed wejściem schodźmy wodą klatkę piersiową, szyję, kark i nogi – unikniemy wstrząsu termicznego,
  • nigdy nie wchodźmy do wody i nie pływajmy po spożyciu alkoholu,
  • decydując się na kąpiel w terenie, nie oddalaj się za daleko od linii brzegowej,
  • nigdy nie skacz (zwłaszcza na głowę) do nieznanej wody,
  • jeżeli jesteś poczatkującym pływakiem, pływaj tylko w strefie kąpieliska ograniczonej żółtymi bojami. Czerwone boje wyznaczają strefę kąpieliska, z której korzystają dobrzy pływacy,
  • przebywając nad woda zwracajmy uwagę na osoby obok nas. Może okazać się , że ktoś będzie potrzebował naszej pomocy,
  • jeżeli znasz miejsca niebezpieczne na wodach, gdzie często dochodzi do kąpieli, możesz je oznaczyć na Krajowej Mapie Zagrożeń Bezpieczeństwa, sprawdzimy to.

Pamiętajmy, że podczas gdy my urlopujemy złodzieje nie próżnują. Nie zabierajmy cennych rzeczy na plażę i zwracajmy uwagę na rzeczy osobiste, które zabieramy ze sobą – przestrzegają kieleccy policjanci.

Źródło i fot: KMP w Kielcach

„Biała odwaga” w kinie Fenomen

0

Film pt. „Biała odwaga”, w reżyserii Marcina Koszałki będzie można zobaczyć we wtorek 16 lipca w kinie Fenomen, w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Seans jest częścią IX edycji Kieleckiego Przeglądu Polskich Filmów Fabularnych „Historia w filmie”. Film zostanie poprzedzony wstępem Marka Jończyka z Referatu Badań Historycznych w Delegaturze IPN w Kielcach.  

Projekcja w kinie Fenomen rozpocznie się 16 lipca o godz. 18:00. Wstęp jest wolny.

Organizatorami przeglądu są Instytut Pamięci Narodowej Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Delegatura w Kielcach oraz Wojewódzki Dom Kultury im. Józefa Piłsudskiego w Kielcach.

„Biała odwaga” to opowieść o miłości, zdradzie i poświęceniu w historii dwóch podhalańskich rodów wystawionych na próbę podczas niemieckiej okupacji.

Akcja rozpoczyna się pod koniec lat 30. na Podhalu. Utalentowany taternik, Jędrek Zawrat lubi życie na krawędzi. Gdy się wspina, wybiera najtrudniejsze drogi, gdy kocha gotów jest poświęcić wszystko. Jego wybranką jest piękna Bronka. Jednak na skutek rodzinnej decyzji ręka dziewczyny zostaje oddana starszemu z braci Zawratów, statecznemu i poważnemu Maćkowi. Jędrek porzuca rodzinne strony, by szukać zapomnienia wśród krakowskiej bohemy. Na swojej drodze spotyka niemieckiego naukowca i alpinistę Wolframa, który głosi teorię, w myśl której Górale pochodzą od starogermańskiego plemienia Pragotów. Gdy wybucha wojna, Niemcy oferują mieszkańcom Podhala współpracę. Maciej Zawrat wspierany przez wielu wybitnych rodów, zdecydowanie odrzuca tę propozycję. Jednak przekonany przez Wolframa Jędrek, mając nadzieję na odzyskanie ukochanej i ocalenie swojej społeczności przed wojenną zagładą, podejmuje współpracę.

Rabat na podróż w czasie. Harmonia zaprasza

0

Mają Państwo ochotę na podróż w czasie? Jeśli tak, powinniście się wybrać do Świętokrzyskiej Zagrody Kultury „Harmonia” w Hucie Szklanej. To wyjątkowe miejsce jest absolutną nowością – pierwsi goście zobaczyli je zaledwie trzy miesiące temu. Przenosi odwiedzających do XIX wieku. 

„Harmonia” działa na wszystkie zmysły. Goście widzą obraz ówczesnej świętokrzyskiej wsi, słyszą dźwięki, które towarzyszyły jej mieszkańcom, a nawet czują zapach otoczenia. To wszystko dzięki nowoczesnym multimediom. W magiczną wyprawę przez cztery pory roku prowadzą nas Mania i Władzio. Przyglądamy się ich zwyczajom, obrzędom i codziennemu życiu, którego rytm wyznaczała natura.

Ci którzy mieli okazję poznać ekspozycję są pod wrażeniem tego co zobaczyli, chwalą też przewodników za niezwykle ciekawe opowieści.

Natomiast ci, którzy dopiero chcą wybrać się do Huty Szklanej  mogą skorzystać ze specjalnej zniżki. Pierwsze sto osób, które podadzą hasło „Starostwo” dostaną rabat na bilety. Bilet normalny będzie kosztował 22 złote, a ulgowy – 18 złotych. (regularne ceny to: 27 i 22 zł.)

Nasi aktualni partnerzy i ich oferty:

– Park Rozrywki i Miniatur Sabat Krajno, do 17 lipca, na hasło „Starostwo” oferuje 20 proc. zniżki na bilety w kasie głównej

– Świętokrzyska Zagroda Kultury „Harmonia” w Hucie Szklanej – Dla pierwszych stu osób, które podadzą hasło „Starostwo” – bilet normalny w cenie 22 złotych, a ulgowy w cenie 18 złotych (cena regularna 27 złotych za bilet normalny, 22 złote za ulgowy)

– Kompleks basenów letnich w Łopusznie – w każdą sobotę i niedzielę, na hasło „Starostwo” dla pierwszych 30 osób bilety normalne na cały dzień za 14 złotych, a ulgowe za 10 złotych. (cena regularna: 16 zł za normalny i 12 zł za ulgowy)

– ZOO w Lisowie – od 4, do 31 lipca, w dni powszednie, na hasło „Starostwo” bilety tańsze o 10 procent

– Pływalnia „Perła w Nowinach” – od 8, do 12 lipca, na hasło „Starostwo”, bilety do krytej części obiektu będą kosztować 8 złotych za godzinę. (regularna cena 13 zł 50 gr)

 

W sierpniu wyruszy Rajd Szlakiem Brygady Świętokrzyskiej

0

Rozpoczęły się przygotowania do 6. Rajdu Rowerowego Szlakiem Brygady Świętokrzyskiej NSZ. W jego organizację włączyły się powiaty: kielecki, konecki, jędrzejowski i włoszczowski, a także gminy: Łopuszno i Zagnańsk. 

Uczestnicy rajdu wyjadą w grupach ze swoich powiatów, aby spotkać się w Lasocinie, w gminie Łopuszno, gdzie odbędzie się uroczystość patriotyczna w hołdzie żołnierzom Brygady Świętokrzyskiej. Po drodze, cykliści będą oddawać cześć bohaterom w miejscach pamięci narodowej.

W Łopusznie odbyło się spotkanie organizatorów rajdu. Starostwo Powiatowe w Kielcach reprezentował Mirosław Gębski, członek Zarządu Powiatu

Rajd wystartuje w sobotę, 10 sierpnia około godz. 9:00. Kielecka grupa wyruszy sprzed dębu Bartek w Zagnańsku.

Wybrano Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego!

0

„Pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo – miodową” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Dary Lasu” z Belna w gminie Zagnańsk zdobyły pierwsze miejsce i tytuł „Najsmaczniejszej Potrawy Powiatu Kieleckiego” w XVII edycji konkursu organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i Miasto i Gminę Bodzentyn. 

Podczas konkursu pokazaliśmy naszym licznie przybyłym gościom to co najpiękniejsze, bogatą tradycję kulinarną naszego regionu, wspaniałą muzykę ludową oraz przepiękne regionalne stroje powiatu kieleckiego.

Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego od lat promuje tradycję kulinarną naszego regionu, pokazując w jak ciekawe produkty obfituje nasza ziemia, a koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych umiejętnie potrafią wyczarować z nich przepyszne dania.

W tym roku postawiliśmy na potrawy „z pasją nadziane”. W oparciu o tradycyjne składniki, receptury i przepisy gospodynie i gospodarze dwoili się i troili, by zaskoczyć jury pomysłem, smakiem czy podaniem popisowego dania.

Potrawy oceniali: starosta kielecki Tomasz Pleban, członek Zarządu Powiatu Cezary Majcher, dyrektor Wydziału Edukacji, Turystyki i Sportu Izabela Dziewięcka, popularny satyryk Stan Tutaj. Szefem komisji był szef kuchni Hotelu Qubus – Seweryn Frąk.

Jury musiało sprostać ocenie aż 30 potraw przygotowanych przez kucharzy i zespołów z 12 gmin powiatu kieleckiego. Podczas gdy komisja oceniała potrawy, naszą sceną zawładnęły ludowe kapele z terenu powiatu kieleckiego.

Starosta Tomasz Pleban razem z burmistrzem Miasta i Gminy Bodzentyn Dominikiem Dudkiem powitali wszystkich gości, życząc udanej zabawy. Przybyłych gości powitali również członkowie Zarządu Powiatu – Cezary Majcher i Mariusz Ściana. Na powiatowej scenie gościliśmy także posła Krzysztofa Lipca, senatora Krzysztofa Słonia, członka Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Andrzeja Prusia. Razem ze swoimi kołami przyjechali wójtowie i burmistrzowie: Teresa Jakubowska  – burmistrz Piekoszowa, Sławomir Kopacz – wójt gminy Bieliny, Przemysław Łysak – wójt gminy Górno, Wojciech Ślefarski – wójt gminy Zagnańsk i Karol Picheta – wójt gminy Strawczyn.

Nie zabrakło także radnych powiatowych: Piotra Sepioło, Wojciecha Furmanek i Dariusza Świetlika.

Wygrały gospodynie z Belna

Jury oceniało 32 potraw. Jak przyznał przewodniczący jury, poziom konkursu był bardzo wyrównany i trudno było wybrać najlepsze dania. Ostatecznie komisja konkursowa zdecydowała, że Najlepszą Potrawą Powiatu Kieleckiego zostały „Pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo – miodową” przygotowane przez KGW „Dary Lasu”.

– Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu mojej mamy i babci, ma już 58 lat. To powrót do tradycji, ale i natury. Nasze koło nazywa się „Dary Lasy”, mieszkamy w przepięknym miejscu otoczonym lasami dlatego staramy się przygotowywać jak najbardziej naturalne potrawy, bez sztucznych dodatków. Zależało nam, by przygotować coś innego, przełamać smak dlatego wybrałam na farsz wędzoną śliwkę, nie mięso. Ciasto na pierogi jest bez jajka, tylko woda, masło i mąka. Pierożki polałyśmy polewą z podsmażonymi na maśle orzechami włoskimi z dodatkiem miodu. Cieszymy się ogromnie z wygranej i czujemy się docenione, bo w przygotowanie potraw wkładamy dużo serca. Zależy nam na tym, by przekazywać tradycje kulinarne młodszym pokoleniom – mówi Łucja Dobosz – Drogosz szefowa KGW ”Dary Lasu”.

Pod wrażeniem potrawy był szef kuchni Seweryn Frąk. – Ta potrawa zaskoczyła nas wyjątkowym smakiem. To było proste danie, ale jednocześnie pomysłowe i bardzo zaskakujące połączenie suszonej śliwki z pierogami i okrasą z orzechów na masełku. To wszystko zdecydowało, że właśnie to danie zdaniem komisji zasłużyło na tytuł najsmaczniejszej potrawy powiatu kieleckiego – mówił przewodniczący jury Seweryn Frąk, szef kuchni Hotelu Qubus w Kielcach, który podkreślił, że poziom konkursu był bardzo wysoki, a oceniano aż 31 potraw.

Pod wrażeniem potraw konkursowych był także satyryk i mieszkaniec powiatu kieleckiego Stan Tutaj, który był jednym z członków jury. – Dziś w dobie fast foodów przygotowywanie tradycyjnych, regionalnych potraw jest ważne szczególnie gdy myślimy o młodym pokoleniu, które powinno poznać także smaki naszych babć – twierdzi.

Słowa uznania dla wszystkich kucharzy wyraził także starosta: – Była to wspaniała uczta dla podniebienia, ale też dla oczu, bo wszystkie potrawy wspaniale smakowały i pięknie wyglądały. Próbowałem je z prawdziwą przyjemnością i słuchałem jak panie gospodynie opowiadały o ich przygotowywaniu, co ciekawe , także wierszem, czy śpiewając piosenki. To jeszcze dodatkowo wyróżniało te potrawy dlatego wybór tej najsmaczniejszej był naprawdę bardzo trudny. Wszystkie  potrawy były wyborne, ale jedna zaskoczyła komisję konkursową najbardziej – mówił starosta kielecki Tomasz Pleban gratulując wszystkim podmiotom, które zaangażowały się w przygotowanie tak wyśmienitych potraw.

– Dzięki takim imprezom możemy się jednoczyć, współpracować i kultywować naszą piękną ludową tradycję zarówno w przygotowywaniu potraw regionalnych, które mogliśmy dziś posmakować jak i muzykowaniu, dzięki wspaniałym występom naszych kapel. Za to wszystko dziękuję – mówił burmistrz Bodzentyna Dominik Dudek.

Kolejny członek jury:  – Jest mi niezmiernie miło, że mogłem posmakować tych wszystkich wspaniałych potraw jako członek komisji konkursowej. Ta polska kulinarna tradycja, którą kultywujemy dzięki temu konkursowi i pokazujemy mieszkańcom, a szczególnie młodym ludziom różne potrawy jest ważna i powinna być kontynuowana- zapewniał członek Zarządu Powiatu w Kielcach Cezary Majcher.

– To wspaniałe święto świętokrzyskiej kultury i tradycji. Wyjątkowe, smakowite potrawy, które także miałem okazję posmakować były wyborne, a muzyka ludowa w wykonaniu naszych kapel  cudownie umilała nam czas i zapewniła fantastyczną zabawę. Wszyscy razem tańczyli i śpiewali – powiedział członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana.

O potrzebie wspólnoty i integracji na tego typu imprezach mówił poseł Krzysztof Lipiec. – Dzisiaj pielęgnujemy folklor świętokrzyski i tradycyjną, kielecką kuchnię. To jest z całą pewnością nasz wielki dorobek, naszych ojców, naszych dziadów, który dziś zostaje przeniesiony do naszej współczesnej, świętokrzyskiej rzeczywistości. 

 –  Wszystkie potrawy wyglądały wyjątkowo. Na uwagę zwracały też piękne, ludowe stroje uczestników konkursu, które dopełniały całą prezentację, co ważne panie i panowie chętnie dzielili się również przepisami, które kultywowane były w ich rodzinach od dziesięcioleci –  mówił senator Krzysztof Słoń.

–  Cieszę się, że wybieramy najlepsze potrawy powiatu kieleckiego, którymi możemy się chwalić. Powiedzenie, które wymyśliła nasza świętokrzyska młodzież „Świętokrzyskie ponad wszystkie” wspaniale wpisuje się w ten konkurs kulinarny i liczę na to, że już na stałe będzie towarzyszyć nam przy tego typu przedsięwzięciach, abyśmy naszą piękną ziemię świętokrzyską i jej dorobek kulturowy, również ten związany z kuchnią mogli zachwalać – mówił członek Zarządu Województwa Świętokrzyskim Andrzej Pruś.

I miejsce – KGW „Dary Lasu” za potrawę – „Pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo miodową” ( Zagnańsk)

II miejsc – KGW „Katarzynianki” – „Pierogi z boczniakami” (Bodzentyn)

III miejsce – KGW „Ostojanki” za potrawę – „Babcine knedle ze śliwką” (Nowa Słupia)

oraz wyróżnienia dla:

  1. KGW Śwarne Kakonianki  za potrawę „Dzikie gołąbki ” (Bieliny),
  2. KGW „Aktywna Brynica” w Brynicy za „Gołąbki cebulowe” (Piekoszów),
  3. KGW ze Strawczynka za „Kule zapiekane po strawczynecku” (Strawczyn),
  4. KGW „Chełmowianki” za ,,Zawijany Kurczak” (Nowa Słupia),
  5. KGW „Świętokrzyskie Jodły” za „Włóczykije na leśnej pierzynie” (Bodzentyn),
  6. KGW Wola Jachowa za ,, Udka nadziewane boczkiem zawijane” (Górno)
  7. KGW Fanisławice za ,,Polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami” (Łopuszno)
  8. KGW Wzdolskie Kołowrotki za ,,Plindze nadziane polem i lasem” (Bodzentyn)
  9. Stowarzyszenie Świętokrzyskie Tkaczki za ,,Paczki tkaczki” (Bodzentyn)
  10. Stowarzyszenie Wilków – Nasz Dom za ,,Comber jagnięcy z duszonym borowikiem” (Bodzentyn)

Kulinarnej rywalizacji tradycyjnie towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Na scenie w folkowym repertuarze zaprezentowały się zespołów: Kapela „Rudkowianie”, Kapela „Leśnianie”, Kapela Adaśki,  i Zespół Ludowy „Świętokrzyskie Jodły”.

Marsz Milczenia uczcił ofiary Rzezi Wołyńskiej

0

Ulicami Kielc przeszedł w niedzielę Marsz Milczenia. Jego uczestnicy uczcili w ten  sposób ofiary Zbrodni Wołyńskiej. 11 i 12 lipca 1943 roku, ukraińscy nacjonaliści zaatakowali mieszkańców około 150 miejscowości na Wołyniu. Historycy szacują, że zginęło wówczas co najmniej 50-60 tys. Polaków i w odwecie 2-3 tysiące Ukraińców.

W kieleckich obchodach rocznicy, zorganizowanych przez środowiska patriotyczne uczestniczył Mirosław Gębski, członek Zarządu Powiatu Kieleckiego. Obchody rozpoczęły się mszą świętą w Bazylice Katedralnej. Następnie, uczestnicy przemaszerowali na Cmentarz Partyzancki, przed Krzyż Wołyński, gdzie zostały złożone kwiaty i zapalone znicze.

Według szacunków Instytutu Pamięci Narodowej, w latach 1943-1945 na Wołyniu, w Galicji Wschodniej i na Lubelszczyźnie zginęło około 100 tys. Polaków, w tym około 60 tys. na Wołyniu.

 

fot. echodnia.eu

Jubileusz KGW w Szumsku

0

20 – lecie istnienia świętowało Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku. Piękny jubileusz był okazją do wspólnego spotkania, wspomnień, złożenia gratulacji i życzeń oraz wspólnej zabawy. W tej pięknej uroczystości uczestniczył członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana i radne powiatowe: Renata Łoboda i Alina Siwonia.

KGW w Szumsku, to najstarsze Koło w Gminie Raków, które w ciągu 20 lat swojej działalności może poszczycić się licznymi inicjatywami na rzecz lokalnej społeczności i uznaniem mieszkańców.

Na uwagę zasługuje także zaangażowanie Koła w kultywowanie tradycji ludowych, udział w wielu konkursach artystycznych i kulinarnych, których owocami są liczne nagrody i wyróżnienia.

Jubileusz 20- lecia KGW w Szumsku rozpoczęła uroczysta msza święta w kościele pw. św. Stanisława w Szumsku. Następnie uroczystości w gronie licznie przybyłych gości miały miejsce w Domu Wiejskim w Szumsku. Oczywiście w tak uroczystym dniu nie mogło zabraknąć życzeń dalszych pięknych jubileuszy, które będą pełne wspaniałych pomysłów i ciepłych spotkań w gronie bliskich osób, a złożył je również członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana i radne powiatowe – Renata Łoboda i Alina Siwonia, dołączając do życzeń upominki.

Oto zwyciężczynie 17. Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego

0

Pierożki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Dary Lasu” z Belna, w gminie Zagnańsk okazały się najsmaczniejszą potrawą powiatu, w konkursie Starostwa Powiatowego w Kielcach. W Bodzentynie odbył się już 17. konkurs, któremu w tym roku przyświecało hasło „Z pasją nadziane”.

Pierożki gospodyń z Belna nadziane były wędzoną śliwką i polane sosem miodowo – orzechowym. Łucja Dobosz – Drogosz, z KGW „Dary Lasu” zdradza, że ich pierożki wyróżnia kilka elementów. Po pierwsze, do wykonania ciasta nie używają jajek. Jest w nich tylko mąka, masło i dobra woda. Polewa, to smażone na maśle, posiekane orzechy włoskie z dodatkiem miodu. Śliwka, która stanowi nadzienie pierożka jest wędzona i kandyzowana.

– Korzystam ze starego zeszytu z przepisami, który ma 58 lat, z recepturami zapisanymi przez moją mamę i babcię. Teraz wyciągam te stare przepisy. Chcemy też wykorzystywać to co daje natura, bo nasza miejscowość jest otoczona lasem, więc staramy się wykorzystać jego dary – mówi Łucja Dobosz – Drogosz.

Jak dodaje, członkinie koła same zaprojektowały swoje stroje w kolorze zielonym, nawiązującym do bliskości lasu. Same też uplotły wianki.

– Czujemy się bardzo docenione przez jury. Cieszymy się, bo wkładamy dużo serca w potrawy, które przygotowujemy, żeby były naturalne, żeby były smaczne i tym razem komisja konkursowa to zauważyła – cieszy się Łucja Dobosz – Drogosz.

KGW „Dary Lasu” działa od 2019 roku. Panie spotykają się cyklicznie, po to by razem przygotowywać tradycyjne przepisy, znalezione w zeszytach sprzed lat. Najczęściej wykorzystują dziczyznę i dodatki do niej, zrobione z tego oferuje las.

Zdaniem jury, któremu przewodniczył Seweryn Frąk, szef kuchni z hotelu Qubus, to właśnie panie z Belna zaprezentowały najlepsze spośród 31 dań przygotowanych na przez koła gospodyń wiejskich, kluby seniora, stowarzyszenia i osoby indywidualne z 11 gmin Powiatu Kieleckiego. W skład jury wchodzili także, starosta kielecki Tomasz Pleban, Izabela Dziewięcka, dyrektor wydziału kultury w Starostwie Powiatowym i Stan Tutaj, satyryk.