Bezpieczniej w Piekoszowie

0
Członek Zarządu Powiatu Cezary Majcher spotkał sie z radnymi Rady Gminy w Piekoszowie. Z Jackiem Zegadło i Małgorzatą Pietrzykowską rozmawiał m.in. o bezpieczeństwie na lokalnych drogach. Jednym z poruszanych tematów była kwestia budowy obwodnicy od strony Wincentowa (droga nr 0485T). Rozmawiano również o wniosku dotyczącym odcinka drogi Łaziska – Zagórze. – Poprawa bezpieczeństwa na drogach w powiecie jest jednym z naszych priorytetów. Remonty i budowy kolejnych odcinków to jedno, staramy się jednak dbać również o bezpieczeństwo pieszych stąd intensywnie angażujemy się w powstawanie nowych chodników i przejść dla pieszych w gminach – mówił Cezary Majcher, członek Zarządu. Warto dodać, że w gminie Piekoszów realizowana będzie wkrótce jedna z najważniejszych inwestycji drogowych, jeżeli chodzi o tę część powiatu kieleckiego. Będzie to budowa mostu w miejscowości Wierna Rzeka.

Festiwal Smaków z Iwoną Zasuwą

0
W tę niedzielę na imprezie powiatu kieleckiego i gminy Masłów Festiwal „Smaków Babiego Lata” ze specjalnymi warsztatami będzie gościć Iwona Zasuwa. Nasz gość pokaże, co i jak gotować, aby jedzenie miało lecznicze właściwości. Będzie także radzić, jak zachęcić dzieci do jedzenia zdrowych potraw. Muzyk i pedagog. Jedna z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Równorzędną pasją Iwony Zasuwy jest gotowanie, a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej, czyli jak żyć i co jeść, żeby nie chorować. Mama alergika, autorka strony smakoterapia.pl, edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). W tę niedzielę, 10 października, Iwona Zasuwa będzie gościć na imprezie powiatu kieleckiego i gminy Masłów Festiwal „Smaków Babiego Lata”. Pokaże, co i jak gotować, aby jedzenie miało lecznicze właściwości. Nasz gość będzie radzić, jak zachęcić dzieci do jedzenia zdrowych potraw. Skąd u Pani zainteresowanie zdrową żywnością? Iwona Zasuwa: Wszystko zaczęło się od wyzwań związanych z karmieniem mojego syna. Kiedy okazało się, że choruje, ma alergie, ciągle się przeziębia, musiałam bardzo poważnie zrewidować swoją wiedzę na temat profilaktyki zdrowia. Miałam szczęście trafić na lekarzy, którzy uczyli mnie krok po kroku jak żyć zgodnie z porami roku, odżywiać się zdrowo i zadbać o własną rodzinę. Efekt był piorunujący! Mój wiecznie przeziębiony syn stał się przedszkolakiem ze 100% obecnością na przestrzeni całego roku szkolnego. Myślę, że gdyby nie te stopniowo widoczne efekty, nie uwierzyłabym jak niezwykle ważne są nasze codzienne nawyki, drobne, codzienne kroczki, które budują jakość naszego życia. Czy możemy powiedzieć, że stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, że zaczynamy doceniać żywność naturalną? IZ: Zdecydowanie. Kiedy zaczynałam, trudno było mi kupić dobrej jakości produkty, znaleźć informacje dotyczące zdrowego odżywiania. Teraz jest znacznie prościej: mamy wiele sklepów z żywnością eko, targów z żywnością naturalną, osobiście działam w Warszawie, gdzie prowadzę kooperatywę spożywczą, sama też piszę książki z przepisami, których wydałam już 4. Świadomość się zmienia, dodatkowo sytuacja związana z wirusem covid z ostatnich kilkunastu miesięcy, sprawiła, że część ludzi zapragnęła zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić się również dzięki dobrym nawykom kulinarnym. To bardzo dobra tendencja. Czy dostrzega Pani, że przygotowywanie słoików/domowych przetworów na zimę wraca do łask? IZ: Tak. Widzę to na swoim przykładzie. Przez lata młodości przygotowywanie przetworów wydawało mi się kompletną stratą czasu, zważywszy, że półki sklepowe uginają się od gotowców. Dopiero wtedy kiedy uświadomiłam sobie, że to, co wkładamy do słoika jest niezwykle ważne, to w jaki sposób konserwujemy żywność – jest ważne, doceniłam domowe przetwory. Są zdrowsze, tańsze, zwykle bardziej wartościowe – wreszcie wiemy, co jemy. Bez konserwantów, wypełniaczy, bez produktów niskiej jakości. Jak powinna wyglądać nasza dieta na zimę? Które produkty wybierać, żeby się wzmocnić, uchronić przed infekcjami? IZ: Najważniejsze zimą jest spożywanie niemal wyłącznie ciepłych, gotowanych, gęstych odżywczo posiłków, zgodnych z porą roku. Mamy zimą wszystkie warzywa okopowe, strączki, kasze, nasiona, ziarna, orzechy, a wszystkożercy – produkty odzwierzęce. Zapobiegawczy ludzie mają spiżarnię: suszone smakołyki, weki, kiszonki. W medycynie wschodu, która jest dla mnie niesamowitą inspiracją najważniejszy jest jednak człowiek – jego indywidualna diagnoza, jego potrzeby, historia jego zdrowia i choroby. Są oczywiście pewne wspólne zasady, jednak ostatecznie wskazania muszą być indywidualizowane, ponieważ bardzo się różnimy. Menu zimowe musi być jednak przede wszystkim ciepłe, kojące, odżywcze i bardziej tłuste niż menu w innych okresach roku. Czego będzie dotyczyła Pani niedzielna prezentacja? Czego będzie można się dowiedzieć? IZ: Wszystkie spotkania Smakoterapii są bardzo dynamiczne. Tematy, które się pojawiają zależą też od moich gości, dynamiki grupy i jej potrzeb. Zawsze dzielę się z grupą swoim doświadczeniem związanym ze świadomym odżywianiem, opowiadam jak wesprzeć własną odporność i pokazuję praktyczne, proste sposoby na zdrowe menu, zgodne z porami roku. Opowiadam o najczęściej popełnianych błędach i zachęcam do zmian, drobnymi kroczkami do celu, jakim jest zdrowsze i pełne energii i sprawczości życie. Zawsze jest sezonowo – będą zatem sezonowe produkty i sezonowe przetwory na tapecie.

Uczniowie PZS Chmielnik w Austrii

0
Młodzież Powiatowego Zespołu Szkół w Chmielniku realizuje kolejny już projekt miesięcznych praktyk zagranicznych pt. ,,Innowacyjna praktyka zawodowa dobrym startem w dorosłość” w ramach programu Erasmus+. Pierwsza 20 osobowa grupa uczniów z zawodów technik żywienia i usług gastronomicznych, technik pojazdów samochodowych i technik informatyk 26 września 2021r wyjechała na swój staż zagraniczny, tym razem do Austrii (Köflach) region Styrii. Młodzież na stażu przebywać będzie do 23 października 2021r. Cele projektu: przełamanie barier związanych z utrudnionym dostępem uczniów do edukacji i zapewnienie równego dostępu do rozwoju uczniom będącym w trudnej sytuacji materialnej, poznanie nowoczesnych technik i technologii, poznanie nowoczesnych systemów jakości, przeniesienie zdobytych doświadczeń i wiedzy o nowoczesnych technikach, technologiach, metodach i systemach jakości na grunt lokalny, stworzenie możliwości odegrania aktywnej roli w społeczeństwie, zwiększenie u uczestników stażu kompetencji zawodowych, zdobycie umiejętności wymaganych na polskim i europejskim rynku pracy, zwiększenie mobilności zawodowej uczestników i walka z bezrobociem poprzez wzrost kwalifikacji uczestników mobilności, poprawa wyników nauczania, promowanie uczenia się języków obcych i podniesienie u uczestników poziomu posługiwania sie językiem niemieckim – zwłaszcza branżowym, wyrabianie u uczestników stażu kompetencji komunikacyjnych i społecznych, kształtowanie przedsiębiorczości, samodzielności i odpowiedzialności uczniów, poznanie odmiennego środowiska kulturowego i funkcjonowanie w nim, uzyskanie formalnego potwierdzenia kwalifikacji zawodowych – certyfikatu Europass-Mobilność. Uczniowie zakwalifikowani do projektu przed wyjazdem uczestniczyli w dodatkowych zajęciach edukacyjnych z języka niemieckiego zawodowego (30 godzin) oraz kursu języka niemieckiego online, zajęciach kulturowych (10 godzin) oraz w zajęciach z psychologiem (5 godzin) które dotyczyły radzenia sobie ze stresem. Dodatkowo objęci są ubezpieczeniem na czas stażu. Projekt w ramach swojego budżetu 105 452 euro zapewnia uczestnikom wsparcie praktyczne i logistyczne, które obejmuje między innymi: organizację podróży, ubezpieczenie, zakwaterowanie w kraju odbywania stażu, całodzienne wyżywienie, wizyty kulturowe oraz transport lokalny w Austrii. Młodzież oprócz odbywania praktyk zawodowych w zakładach gastronomicznych, samochodowych oraz informatycznych, a tym samym podnoszenia swoich kwalifikacji, ma możliwość poznania kultury i tradycji Austrii poprzez wycieczki kulturowe. Po odbyciu stażu każdy uczestnik otrzymuje: certyfikat uczestnictwa wystawiony wspólnie przez instytucję wysyłającą, partnera przyjmującego (Wirtschaftsoffensive) oraz firmę, w której uczniowie realizowali staż, certyfikat Europass Mobilność – wydawany przez  Instytucję wysyłającą po poświadczeniu przez Krajowe Centrum Europass w Warszawie, który stanowi potwierdzenie zdobytych przez nich umiejętności i kompetencji. Otrzymane przez uczestników stażu certyfikaty mają na celu tworzenie warunków, które sprzyjają uznawaniu praktycznych doświadczeń zdobytych za granicą oraz zwiększają europejską mobilność edukacyjną uczniów. Źródło: PZS Chmielnik

Uczniowie z Chęcin gościli na Litwie

0
20 uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół w Chęcinach pod koniec września br. wzięło udział w warsztatach kulturalnych na Litwie. „Pierwsze polsko-litewskie doświadczenie edukacyjne chęcińskich uczniów” to projekt dedykowany licealistom.  – Zależało nam, aby pokazać im czym jest międzykulturowość. Nasi uczniowie poprzez wspólne warsztaty kulturowe z młodzieżą z Gimnazjum im. Jana Śniadeckiego w Solecznikach  każdego dnia poznawali jej małą cząstkę – opowiada Halina Kołodziejczyk, dyrektor  szkoły „Na Górce”. Program pobytu był bardzo ciekawy. Uczniowie z Chęcin brali udział w warsztatach przybliżających kulturowe i językowe walory Wileńszczyzny. Mieli również okazję nawiązać nowe znajomości i przyjaźnie. Uczestniczyli w niezwykle ciekawych wycieczkach. Poznali więc miejsce urodzenia i pracy wybitnej, polskiej  naukowej rodziny Jana i Jędrzeja Śniadeckich – Jaszuny. W Wilnie natomiast zwiedzili miejsca związane z sylwetką Adama Mickiewicza (dom, w którym mieszkał, Ostra Brama, Klasztor oo. Bazylianów), słynną wileńską nekropolię na Rossie, na której spoczywają wielcy Polacy (w tym serce Józefa Piłsudskiego, Joachim Lelewel, profesorowie Uniwersytetu Wileńskiego), zabytki sztuki sakralnej i świeckiej oraz artystyczną dzielnicę Wilna – Zarzecze. Wilno zachwyciło uczestników projektu swym pięknem i wielokulturowością. Oprócz stolicy Litwy w programie projektu znalazły się Troki – malownicze miasto ze średniowiecznym zamkiem księcia Witolda i pałacem Tyszkiewiczów na Zatroczu. Wielką uwagę młodzieży przyciągnęły opowieści o jednej z najstarszych na świecie grup etnicznych – Karaimach, zamieszkujących Troki. Jak mówią uczestnicy projektu wyjazd do Solecznik na Litwę okazał się udany i owocny w nowe kompetencje, znajomości i umiejętności. – Pozwolił naszym uczniom poszerzyć ich wiedzę i wyposażyć w umiejętności niezbędne do poruszania się w globalnym świecie – dodaje dyrektor. Projekt był finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza, Edukacja, Rozwój w ramach programu POWER, projekt – „Ponadnarodowa mobilność uczniów”.

Policja ostrzega przed SPOOFINGIEM

0

Spoofing – choć termin ten nie jest stosunkowo nowy to właśnie w ostatnim czasie jego wykorzystanie przybiera na sile. Realizowany jest przy użyciu telefonii komórkowej, adresów IP, e-maila czy DNS. Polega na podszywaniu się sprawcy pod znane i popularne numery telefonów, adresów mailowych czy stron internetowych by tym sposobem wzbudzić zaufanie u swojej ofiary a następnie wejść w posiadanie danych, które powinniśmy chronić dla bezpieczeństwa osobistego i materialnego.

Spoofing polega na podszywaniu się pod osobę lub instytucję w celu oszukania sieci lub osoby, że źródło danej informacji jest godne zaufania, podczas gdy faktycznie nie jest. Hakerzy mogą, na przykład, wysyłać e-maile, które wyglądają, jakby pochodziły ze źródła godnego zaufania aby w ten sposób wyłudzić prywatne dane. W ten sposób wykorzystać można również spoofing IP lub DNS, żeby oszukać sieć, aby kierowała na podrobione strony, które następnie zainfekują nasz komputer lub smartfon.

W ostatnim czasie na sile przybrał spoofing telefoniczny, gdzie dzwoniący podszywa się pod numery infolinii banków czy innych instytucji, w tym nawet Policji. Oszuści dzwonią do losowo wybranych osób a następnie pod przykrywką różnych legend próbują uzyskać dostęp do naszego komputera bądź smartfona a w konsekwencji do konta bankowego. Ofiara spoofingu, sugerując się numerem, który wyświetlił się na telefonie jest przekonana, że prowadzi rozmowę z infolinią banku, pracownikiem urzędu lub policjantem. Wspólnym elementem tych wszystkich działań jest wywieranie presji i poczucia zagrożenia u rozmówcy aby ten działał pod wpływem emocji. Przykładem takiego działania może być rozmowa przez fałszywą infolinię z fałszywym przedstawicielem banku, który w bardzo w miły i kulturalny sposób informuje nas, że nasze oszczędności na koncie bankowym zagrożone są atakiem hakerskim i proponuje abyśmy przelali pieniądze na inny założony specjalnie dla nas nowy rachunek bankowy, gdzie nasze oszczędności będą już bezpieczne. Oczywiście wszystko musi być wykonane natychmiast bo im szybciej zareagujemy tym większe mamy szanse na ochronę pieniędzy. Wykonujemy wszystkie instrukcje i… niestety stajemy się ofiarami spoofingu i tracimy często finansowy dorobek naszego życia.

W praktyce zablokowania spoofingu telefonicznego jest technicznie niemożliwe. Żeby chronić się przed spoofingiem, czasem wystarczy zachować ostrożność podczas przeglądania Internetu czy rozmowy z obcymi osobami przez telefon. Nie należy też instalować dodatkowych programów na urządzeniach, z których logujemy się do bankowości elektronicznej. Czerwona lampka powinna zapalić się zwłaszcza, gdy osoba podająca się za pracownika banku wymaga zainstalowania jakiegokolwiek oprogramowania czy aplikacji do zdalnej obsługi telefonu komórkowego, czy pulpitu. W takiej sytuacji rozłącz się i najlepiej z innego aparatu telefonicznego zadzwoń do biura obsługi klienta banku. Nie udostępniaj telefonicznie nikomu swoich danych do logowania w  internetowym systemie bankowości elektronicznej, nawet pracownikom banku. Nie autoryzuj przelewów, których sam nie wykonujesz. Nie podawaj żadnych kodów autoryzacyjnych w przypadku kiedy ktoś do Ciebie dzwoni (niezależnie z jakiego numeru).

To tak niewiele a może we właściwy sposób ochronić nasze oszczędności.

Źródło: KWP Kielce

Harmonogram pracy Punktu Konsultacyjnego w Piekoszowie

0

W tym roku szkolnym konsultacje i porady w Punkcie Konsultacyjnym w Piekoszowie odbywać się będą raz w miesiącu.

Punkt przeznaczony jest dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się, z zespołem Aspergera oraz uczniów zdolnych, ich nauczycieli i rodziców.

Konsultacje i porady odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu w sekretariacie poradni pod nr tel. 41 306 11 15.

Termin: 09.11.2021r., 07.12.2021r.,11.01.2021r., 08.01.2021r., 08.03.2021r., 05.04.2021r., 10.05.2021r., 07.06.2021r.

Różowy październik. Korzystajmy z badań profilaktycznych

0

Październik jest miesiącem walki z rakiem piersi.  Już w najbliższy poniedziałek, 11 października na parkingu Starostwa Powiatowego w Kielcach stanie cytomammobus Świętokrzyskiego Centrum Onkologii, gdzie będzie można zrobić badania mammograficzne.

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że w 2021 roku rak piersi jest najczęściej diagnozowanym nowotworem u kobiet. Każdego roku na świecie ponad półtora miliona kobiet dowiaduje się, że ma raka piersi. Każdego dnia ponad 50 Polek słyszy, że ma tę chorobę. Badania profilaktyczne mogą uratować życie.  

Badania w Mobilnej Pracowni Diagnostycznej prowadzone będą w godzinach od 10:00 do 16:00 w ramach programu profilaktyki raka piersi i raka szyjki macicy.

Panie w wieku 50 – 69 lat,  które w ciągu ostatnich dwóch lat nie wykonywały badania mammograficznego będą mogły je zrobić bezpłatnie. Wystarczy tylko zgłosić chęć pod numerem telefonu 661 911 300.

Mammografia jest prześwietleniem rentgenowskim z użyciem niskiej dawki promieniowania, dzięki któremu można zbadać piersi i wykryć w nich ewentualne zmiany.

W cytomammobusie mieszkanki powiatu kieleckiego będą mogły zrobić również badania cytologiczne. Z bezpłatnych badań mogą skorzystać panie w wieku 25 – 59 lat, które w ciągu ostatnich trzech lat nie wykonywały tego badania. Należy wcześniej zarejestrować się telefonicznie pod numerem 661 911 300.

Dodatkowo będzie możliwość wykonania powyższych badań poza programem profilaktycznym, odpłatnie:

  • Mammografia – koszt 150 zł (wymagane skierowanie),
  • Cytologia- koszt od 50 zł do 80 zł (nie jest wymagane skierowanie).

W Piekoszowie będą nowe drogi

0
O bezpieczeństwie na drogach lokalnych w Gminie Piekoszów rozmawiali członek Zarządu Powiatu Cezary Majcher oraz radni Rady Gminy Jacek Zegadło i Małgorzata Pietrzykowska. Wśród omawianych tematów znalazła się kwestia budowy obwodnicy od strony Wincentowa (droga nr 0485T) oraz wniosek na temat budowy drogi Łaziska-Zagórze. Jak mówił członek Zarządu Powiatu Cezary Majcher: – Poprawa bezpieczeństwa na drogach w powiecie jest jednym z naszych priorytetów. Remonty i budowy kolejnych odcinków to jedno, staramy się jednak dbać również o bezpieczeństwo pieszych stąd intensywnie angażujemy się w powstawanie nowych chodników i przejść dla pieszych w gminach.  

Uważaj na te numery telefonów

0

Oszuści coraz częściej wykorzystują naszą nieuwagę. Urząd Komunikacji Elektronicznej ostrzega. Sprawdzaj numery i oddzwaniaj z głową!

 

Najczęściej podejrzane numery są zarejestrowane poza Europą. Jak informuje Urząd Komunikacji Elektronicznej, oszustwo polega na wykonywaniu krótkich połączeń z numerów międzynarodowych na polskie numery. Mechanizm działania opiera się przede wszystkim na nieuwadze użytkowników. Sprawcy liczą na to, że abonent oddzwoni, co wiąże się z naliczeniem znacznie wyższych opłat. Oszuści wykorzystuję m.in. numery z terytorium zależnego Nowej Zelandii. Numer wygląda następująco: +690 XXXXXXX. Koszt wychodzącego połączenia za minutę to około 7,69 zł brutto. Są jednak przypadki, w których jedna minuta połączenia może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych.

Często numery zagraniczne są dłuższe niż polskie – nawet czternastocyfrowe, dlatego powinniśmy zwracać uwagę  na numery kierunkowe, np. +225 dla Wybrzeża Kości Słoniowej; +675 dla Papui Nowej Gwinei; +243 dla Demokratycznej Republiki Konga. Mogą one być mylone z numerami kierunkowymi polskich miast. W tych przykładach: +25 dla Warszawy, +67 dla Piły, +24 dla Płocka.

 W razie wątpliwości lub problemów można skontaktować się z Centrum Informacji Konsumenckiej UKE:

  • infolinia 801 900 853 (koszt połączenia zgodny z cennikiem operatora)
  • 22 534 91 74 (pon.-pt. w godzinach 8.15 – 16.15)

 źródło: telepolis.pl, uokik.gov.pl, uke.gov.pl