Fot. pixabay.com
Sezon na grzybobranie oficjalnie jest już rozpoczęty. W lasach powiatu kieleckiego można znaleźć piękne okazy. Przypominamy, że gdy nie mamy pewności, czy to grzyb jadalny, warto zapytać o to specjalistę.
Każdego roku grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach pomagają odróżnić grzyby jadalne od tych trujących. Nie inaczej jest w tym roku. Porady grzybowe, m. in. w zakresie określania przynależności gatunkowej zbieranych grzybów będzie można uzyskać w dni powszednie w godzinach od 7:25 do 15:00 w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach przy ul. Jagiellońskiej 68.
Pomocy z tego zakresu udziela również Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kielcach w dni robocze, do 18 września i od 5 października w godzinach 7.25 – 15.00. Udzielanie porad może nastąpić po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym, pod numerem 41 34 54 622.
Wsparcie specjalistów oferują również stacje powiatowe w Busku-Zdroju i Ostrowcu Świętokrzyskim (dyżury grzyboznawców) oraz w Skarżysku-Kamiennej, Końskich, Opatowie, Sandomierzu i Starachowicach (dyżury klasyfikatorów grzybów), według harmonogramu zawartego w tabeli:
Tabela 1.Dni i godziny udzielania porad grzybowych w poszczególnych powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych na terenie woj. świętokrzyskiego.
Źródło: WSSE Kielce
W lasach znaleźć już można koźlarze i kurki, których pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpnień. Są również borowiki. Należy jednak pamiętać, że jeżeli nie mamy pewności, czy znaleziony przez nas grzyb jest jadalny, nie warto go zrywać. Za bezpieczniejsze uznaje się grzyby, których spód kapelusza ma gąbczastą powierzchnię. Grzyby z blaszkami łatwiej pomylić z tymi trującymi. Więcej wskazówek dotyczących grzybobrania znajdą Państwo tutaj: https://www.powiat.kielce.pl/starostwo/aktualnosci/Kalendarz-grzybiarza/idn:7968.html
Pamiętajmy, że wybierając się na grzyby warto się wyposażyć w:
odpowiedni strój, chroniący przed komarami i kleszczami
wiklinowy koszyk (grzyby się w nim nie pogniotą)
nakrycie głowy
warto mieć również podręczny atlas grzybów lub aplikację w telefonie, która pomoże odróżnić te jadalne od trujących