3.5 C
Kielce
piątek, 26 kwietnia, 2024

Pierogowy sekret

Zobacz

Koło Gospodyń Wiejskich ze Skorzeszyc  w gminie Górno zwyciężyło podczas XI Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się w niedzielę, 15 lipca w Rakowie.

„Pierożkowe sakiewki z sosem grzybowym” to jedenasta najlepsza Potrawa Powiatu Kieleckiego. Została wybrana spośród 40 dań zgłoszonych na powiatowy konkurs kulinarny pod hasłem „Pierogi na sto sposobów”. W tym roku do konkursowych zmagań stanęło osiemnaście Kół Gospodyń Wiejskich, sześć stowarzyszeń oraz zespoły ludowe, klub seniora i osoby indywidualne. Wśród uczestników były osoby z piętnastu gmin powiatu kieleckiego.

Autorki zwycięskich pierogów – reprezentantki KGW Skorzeszyce – Aldona Wolska i Barbara Stępień przyznały, że pomysł na danie wymyśliły wspólnie z pozostałymi koleżankami z Koła. Na co dzień w Kole Gospodyń Wiejskich w Skorzeszycach działa 15 pań i udaje im się odnosić sukcesy – w ostatnim czasie zwyciężyły między innymi w konkursie podczas Świętokrzyskiego Święta Zalewajki oraz podczas Święta Pieroga w Krajnie.

– Przepis na ciasto stworzyłyśmy wspólnie. W każdym daniu uzupełniamy się, łączymy wszystkie tradycje, które wyniosłyśmy z naszych domów rodzinnych. W nasze potrawy wkładamy serca i dusze. Konkursowe sakiewki – to taki nasz pieróg na inny sposób, bo chciałyśmy, żeby to było coś innego. Forma tych pierogów, to oprócz smaku, taka wisienka na torcie – podsumowały panie Barbara i Aldona.

– Pierożkowe sakiewki z sosem borowikowym łączyły w sobie dobrą konsystencję ciasta, ciekawy farsz oraz kreatywną formę – chwalił zwycięskie danie przewodniczący jury – szef kuchni Konrad Marcisz.

Aktualności

Polecamy