Na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich w miniony weekend odbyły się Targi Smaki Regionów. Wydarzenie przyciągnęło miłośników dobrej kuchni z całej Polski, oferując niezliczone atrakcje dla każdego odwiedzającego. W targach uczestniczył wicemarszałek Grzegorz Socha.
W tym roku prestiżową nagrodę Perła 2024 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów otrzymali:
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski,
- Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik,
- Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek,
- Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda.
Dodatkowo nagroda – Złoty Medal Targów Smaki Regionów 2024 trafiła do Pasieka Dobra Pszczoła za miód spadziowy iglasty z Puszczy Iłżeckiej. Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym. KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI 2023 otrzymała Alicja Stępień Prezes Zarządu Polskej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski – rekomendacja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.Klucz wręczany jest osobom lub organizacjom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.
Podczas targów na stoisku promującym region świętokrzyski swoje produkty prezentowali:
– Pasieka Kobierniki – miody,
– Pasieka Dobra Pszczoła – miody,
– Wanilia i Migdały – wyroby garmażeryjne,
– Agro-Apis Wojciech Lipka – miody, oleje zimnotłoczone, mąki,
– Purple Valley Sp. z o.o Agnieszka Wierzbicka – Bakster – – Szydłowianka Śliwka w Czekoladzie, Śliwka Szydłowska, powidła, konfitury śliwkowe, ketchupy, chutneye śliwkowe, Śliwka Szydłowska w oliwie z ziołami, krówka ze Śliwką Szydłowską,
– Megawita Maciej Małkiewicz – kiszonki i soki
– Winnica Carolus Paweł Szczoczarz.
Targi Smaki Regionów 2024 były nie tylko świętem polskiej tradycji kulinarnej, ale również platformą wymiany doświadczeń i pasji do dobrej kuchni. C