5.8 C
Gmina Morawica
piątek, 24 lipca, 2020
Strona główna Aktualności Oscypek – prawdziwy smak Podhala

Oscypek – prawdziwy smak Podhala

Zobacz

Biesiady z góralami – plan na udany wieczór w Zakopanem

Lubimy wypady w góry. Nawet weekend w Tatrach, przynosi sporą porcję doskonałego humoru, pozwala się zrelaksować i zapomnieć o...

Jeszcze więcej atrakcji w skansenie – rusza linia T

Z radością informujemy, że w najbliższy weekend (26 lipca 2020)  rusza linia “T“, która będzie wozić turystów na trasie...

Pamięci Sandomierskich Kolumbów

Delegatura Instytutu Pamięci Narodowej w Kielcach oraz Muzeum Okręgowe w Sandomierzu zapraszają na spotkanie dedykowane pamięci Sandomierskich Kolumbów, w...

Dostosują ofertę do potrzeb osób niewidomych i słabowidzących

Udoskonalenie realizowanej oferty edukacyjnej, przy współpracy z bezpośrednimi odbiorcami – osobami niewidzącymi i niedowidzącymi w każdym wieku, które są...

Zdalny kontakt z urzędem

Już 3,5 miliona Polaków przekazało swoje dane do Rejestru Danych Kontaktowych. Dzięki temu ich wizyty w urzędach zostają ograniczone...

Wojewódzkie Obchody Święta Policji

Dziś na placu alarmowym jednostki przy ulicy Kusocińskiego odbył uroczysty apel związany z Wojewódzkimi Obchodami Święta Policji Garnizonu Świętokrzyskiego....

To jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw regionalnych, nieodłącznie kojarzona z Podhalem. I to nie od dziś. Wszak oscypki pojawiły się setki lat temu. Przybyły z pasterzami wołoskimi, zadomowiły się, jak i oni zresztą, zostały już na zawsze. Można powiedzieć, że są jednym z symboli Tatr i Podhala, tak samo jak owce, zajadające się trawą na halach i turnie, wznoszące się nad nimi.

Tradycja serów regionalnych

Jak się rzekło, pochodzenie oscypków sięga wielu lat wstecz. Wzmianki o osypkach znaleźć można w źródłach z XIV wieku, a z XVIII wieku pochodzi pierwsza zachowana receptura ich produkcji. Robi to wrażenie i daje poznać siłę tradycji, z której przecież górale są tak słynni. Pod tym względem Podhale wydaje się być wyjątkowe, często wydaje się, że omija je czas, a życie biegnie zupełnie innym rytmem niż w pozostałych częściach kraju…

Właśnie w celu ochrony takiego dziedzictwa ustanowiono listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Oscypek nie jest tam jedynym serem, ba, nawet nie był pierwszym serem wpisanym na nią. Jednak jest najbardziej rozpoznawalny, najchętniej kupowany. A co za tym idzie, niestety często też w jego przypadku stosuje się zabiegi mające wprowadzić klientów w błąd.

Norma bowiem ściśle określa wagę oscypka (60-80dag), jego wielkość (17-23cm), no i oczywiście surowiec . To właśnie on stanowi o smaku sera, ale też o jego dostępności.

Do wyrobu oscypków można używać mleka wyłącznie owczego, albo z domieszką do 40% mleka krów rasy czerwonej. Tylko takie sery mogą być oficjalnie i legalnie nazywane oscypkami certyfikowanymi. Dostać je można na Podhalu, bezpośrednio w bacówkach,  w regionalnych sklepach, w tym wysyłkowych – jak https://www.oscypki.pl/.

Często jednak turyści raczeni są serami o nazwach myląco podobnych. Uscypki, czy scypki z tymi prawdziwymi wiele wspólnego nie mają. Kształt, kolor – owszem. Jednak smak, zapach, konsystencję już nie. Wykonywane bez udziału mleka owczego, są jedynie tańszą podróbką prawdziwych oscypków.

Owce to nie wszystko

Nie znaczy to jednak, że do wyrobu smacznego sera konieczne jest mleko owiec. Zwierząt tych nie jest dużo, surowiec jest sezonowy, a na góralskich stołach mimo wszystko serów nie brakuje. Sięgając po gołkę czy korbace, że wymienimy tylko te najbardziej znane, przekonujemy się, że krowie mleko również jest wdzięcznym surowcem. Jego siłą jest naturalność, brak konserwantów czy polepszaczy smaku, tak lubianych przed bardziej masowych producentów. Chciało by się rzec – samo zdrowie.

To właśnie cecha regionalnych wytwórców, tak popularnych na zachodzie Europy. Własne, zdrowe i naturalne surowce, przerabiane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Takich smaków nie spotyka się w pobliskim markecie…

Co nie znaczy, że są trudno dostępne. Sklepy internetowe z żywnością zdrową, ekologiczną, regionalną zyskują przecież na popularności. Jak inaczej, niż za pośrednictwem takich miejsc jak  https://www.oscypki.pl/, dostać dosłownie w jeden dzień przesyłkę z serem prosto z Podhala?

blank

Aktualności

Blisko 11 mln zł z UE na nowe oświetlenie, rewitalizację i termomodernizację świętokrzyskich gmin

Marszałek Andrzej Bętkowski oraz wicemarszałkowie Renata Janik i Marek Bogusławski podpisali umowy z przedstawicielami samorządów i ochotniczych straży pożarnych...

Dotacje dla świętokrzyskich mikro i małych przedsiębiorstw

40 mln zł – taka kwota unijnego wsparcia powędruje do świętokrzyskich mikro i małych przedsiębiorstw, które odnotowały spadek obrotów lub utraciły płynność finansową na...

Wsparcie dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej

Samorząd województwa świętokrzyskiego otrzymał ponad 130 tysięcy złotych dofinansowania na wsparcie dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej w okresie epidemii  COVID-19. Umowy w tym zakresie...

Piekoszowscy pedagodzy odebrali awanse na stopień nauczyciela mianowanego

23 lipca, w siedzibie Biblioteki Centrum Kultury w Piekoszowie odbyły się egzaminy, a zaraz po nich uroczystość wręczenia zaświadczeń nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela...

Biesiady z góralami – plan na udany wieczór w Zakopanem

Lubimy wypady w góry. Nawet weekend w Tatrach, przynosi sporą porcję doskonałego humoru, pozwala się zrelaksować i zapomnieć o codziennych obowiązkach, których przecież nie...
blank

Polecamy