Lato w Zamku – czwartki w Muzeum oraz półkolonie

0

W ramach tegorocznych wakacji Muzeum Zamkowe w Sandomierzu zaprasza wszystkie dzieci w wieku od 6 do 12 lat do udziału w wakacyjnych spotkaniach zatytułowanych Lato w Zamku – Czwartki w Muzeum. Zajęcia będą miały charakter edukacyjno – zabawowy, a odbywać się będą w każdy wakacyjny czwartek w miesiącu lipcu i sierpniu, w godzinach 10.00 – 13.00(z wyjątkiem 17 lipca oraz 21 sierpnia).

W programie zajęć przewidziane zostały między innymi Zabawy ze sztuką współczesną, Historia na wesoło, Rękodzieło a także Zamkowe upominki. Uczestnicy czwartkowych spotkań poznają tajemnice sprzed wieków ukryte w ziemi, magiczne działanie naparów z roślin, dworskie zabawy i zabawki z czasów króla – zabawy z wiecznie żywą farbą, a o legendach sandomierskich opowie specjalny gość wakacyjnych warsztatów. Cena za uczestnictwo w jednym dniu zajęć wynosi 30 zł/os.

Oprócz tradycyjnych już czwartkowych zajęć „Lato w Zamku – czwartki w Muzeum” w tym roku po długiej przerwie Muzeum Zamkowe w Sandomierzu powraca z ofertą półkolonii. Adresowane są one dla dzieci od 7 do 12 roku życia. Półkolonie odbędą się w dwóch turnusach od 14 do 18 lipca oraz od 18 do 22 sierpnia w godzinach od 8 do 15.30. Na każdy dzień półkolonii przygotowany został bogaty program. Tematyka zajęć poświęcona zostanie nie tylko aspektom historycznym Zamku Królewskiego w Sandomierzu ale odbędą się także warsztaty nawiązujące tematycznie do wystaw stałych jak również czasowych, które w tym okresie można oglądać w Zamku Królewskim w Sandomierzu. Podczas półkolonii poruszony zostanie też temat organizacji uroczystych przyjęć, a także dawnych jak i współczesnych zasad savoir – vivre zachowania się przy stole oraz obowiązującej etykiety ale nie tylko.

Podczas tego typu zajęć będzie można dowiedzieć się jak dawniej wyglądały uczty królewskie i co na nich zwykle jadano. Nawiązując tematycznie do najcenniejszego zabytku w zbiorach archeologicznych jakim są Szachy Sandomierskie uczestnicy półkolonii będą mogli na własne oczy zobaczyć miejsce ich odnalezienia, poznać średniowieczne gry i zabawy oraz poznać tajniki gry w szachy. Odbędą się też warsztaty malarskie. W programie zostały przewidziane oczywiście słodkie niespodzianki, a także wiele innych ciekawych, przyjemnych i pożytecznych atrakcji. Ponadto uczestnicy zajęć odbędą niezwykłą wakacyjną podróż śladami historii Zamku Królewskiego w Sandomierzu oraz legend sandomierskich której przewodnikiem będzie specjalny gość półkolonii. Zabierzemy uczestników w ciekawe miejsca w Sandomierzu nawiązujące do tematyki zajęć. Ponadto na każdego codziennie czekać będzie pyszny dwudaniowy obiad z deserem. Podczas półkolonii przewidziany jest również czas na wspólne zabawy integracyjne oraz gry planszowe.

Na zajęcia czwartkowe oraz półkolonie obowiązują zapisy: tel. kom. 536-950-529, 534 265 678; e-mail:edukacja@zamek-sandomierz.pl

Serdecznie zapraszamy do spędzania tegorocznych wakacji z Muzeum Zamkowym w Sandomierzu.

Półkolonie 2025 W Muzeum Zamkowym W Sandomierzu Plakat
Półkolonie 2025 w Muzeum Zamkowym w Sandomierzu

Rozpoczęła się XVII edycja Wioski Indiańskiej w Zaborzu!

0

Wioska Indiańska w Zaborzu to wyjątkowe kolonie, które łączą zabawę, przygodę i edukację. Dzieci biorą udział w licznych atrakcjach – od jazdy konnej i strzelania z łuku po warsztaty rękodzielnicze i rywalizację między plemionami. To nie tylko świetna zabawa, ale też okazja do nawiązywania przyjaźni i zdobywania nowych umiejętności.

Przybyłych uczestników i wolontariuszy powitał wódz – pastor Damian Szczepańczyk. Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonał Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Morawica Marcin Dziewięcki. Wioska potrwa do 12 lipca, a w programie m.in.: jazda konna, strzelanie z łuku, ścianka wspinaczkowa, wiszący tor przeszkód i wiele innych niespodzianek.

Wybraliśmy „Najsmaczniejszą potrawę Powiatu Kieleckiego”

0

„Polędwiczka wieprzowa dymiona w sianie”, przygotowana przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Wincentowa w gminie Piekoszów okazała się najlepsza w 18. Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Jury doceniło smak, aromat i mistrzowskie wykonanie dania.

Autorką popisowego dania jest pani Barbara Zych. – Przepis jest połączeniem tradycji z nutą nowoczesności – mówi i zapewnia, że danie robi się szybko i prosto, a jego wspaniałym smakiem można się długo rozkoszować.
Ten wyjątkowy aromat nadaje polędwiczce naturalny dym ze słomy.

– Wystarczy włożyć do garnka trochę siana, położyć na nim mięso, podpalić i co ważne od razu zakryć garnek pokrywką, tak by zgasł ogień, a pozostał tylko dym, którym polędwiczka przesiąknie – wyjaśnia. Wystarczy kilka minut by mięso nabrało niesamowitego aromatu.
Wcześniej polędwiczkę doprawia się i marynuje w lodówce przez 24 h w mielonej wędzonej papryce i ziołach, a potem podsmaża i krótko dusi na patelni. Tak przygotowaną polędwiczkę, Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Wincentowa zaserwowało podczas konkursu w sosie z musztardy Dijon, w towarzystwie puree ziemniaczanego z chrzanem i sałatki z bobem w roli głównej. Całość dania dopełniły jadalne bratki, którym potrawa została udekorowana.

– Nasze Koło pierwszy raz brało udział w konkursie kulinarnym i od razu taka wygrana. Przepełnia nas niesamowita radość i duma. Cieszymy się, bo nasze potrawy powstają z pasją i sercem. Spotykamy się w świetlicy w Wincentowie gdzie wspólnie gotujemy – opowiada pani Barbara Zych.

GRATULUJEMY!!!

Dofinansowanie inwestycji polegających na wymianie źródeł ciepła ze środków budżetu gminy Chęciny na 2025 rok

0

 

                                                                                                                          - zdjecie_na_strone_inter._zrodlo_ciepla-dofin._z_gminy.png

OGŁOSZENIE

o naborze wniosków na dofinansowanie inwestycji polegających na wymianie źródeł ciepła ze środków budżetu gminy Chęciny na 2025 rok

TERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW:

 OD 30.06.2025r. DO 31.10.2025r.

Wnioski można pobrać w siedzibie tutejszego Urzędu oraz ze strony internetowej Urzędu Gminy i Miasta Chęciny.

Kompletne wnioski należy składać we wskazanym terminie bezpośrednio do skrzynki podawczej Urzędu Gminy i Miasta w Chęcinach, przesłać pocztą na adres: Urząd Gminy i Miasta w Chęcinach Plac 2 Czerwca 4, 26-060 Chęciny lub pocztą elektroniczną na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Gminy Chęciny na platformie: e PUAP: /checiny/skrytka.

Wnioski o dotację rozpatrywane będą według kolejności ich złożenia, do wysokości środków zabezpieczonych na ten cel w budżecie Gminy i Miasta Chęciny. Dotacji udziela się w kwocie 3000 zł. W związku z tym, że wnioski można składać drogą elektroniczną      i papierową, do dofinansowania zostanie przyjęta połowa wniosków złożona w wersji elektronicznej oraz połowa w wersji papierowej.

 Do dofinansowania kwalifikują się jedynie inwestycje rozpoczęte po podpisaniu umowy      o dofinansowanie z Gminą.

Termin realizacji inwestycji oraz  złożenie wniosku o płatność do 30 listopada 2025 roku.

UWAGA: Do wniosku należy załączyć zgodę wszystkich współwłaścicieli nieruchomości, jeżeli wnioskodawca nie jest jedynym właścicielem nieruchomości na terenie której planuje realizację zadania a także dokumenty poświadczające prawo do nieruchomości.

Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 693 167 635 bądź mailowo: s.janusz@checiny.pl          

Zasady udzielenia dotacji określone zostały w Uchwale Nr 21/IV/24 Rady Miejskiej  w Chęcinach z dnia         25 czerwca 2024 roku w sprawie zasad udzielania dotacji celowej ze środków budżetu gminy Chęciny na dofinansowanie inwestycji polegającej na wymianie źródeł ciepła wraz ze zmianami zapisanymi w Uchwale            Nr 132/XX/25 Rady Miejskiej w Chęcinach z dnia 29 maja 2025r.

https://www.prawomiejscowe.pl/UrzadGminyiMiastaCheciny/document/1071174/Uchwala-21_IV_24

https://www.prawomiejscowe.pl/UrzadGminyiMiastaCheciny/document/1185574/dokument

Załączniki:

 

 

 

 

 

 

To była uczta smaków i muzyki

0

Polędwiczka wieprzowa dymiona w sianie, przygotowana przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Wincentowa okazała się najlepsza w 18. Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawą Powiatu Kieleckiego. Jury doceniło smak, aromat i mistrzowskie wykonanie dania.

Drugie miejsce przyznano KGW Strawczynek, za policzki wieprzowe z dymnym aromatem i placuszkami serowymi. Trzecią nagrodę zdobyły panie ze Stowarzyszenia Aktywne Kobiety Gnieździsk, za bliny z maczanką z wędzonym boczkiem.

Hasłem tegorocznej rywalizacji, która miała miejsce w Strawczynie, to „Smaki wędzone… potrawy z dymem”. Konkurs od lat promuje tradycje kulinarne naszego regionu i pokazuje jak umiejętnie wyczarować przepyszne dania w oparciu o proste, lokalne produkty. Wędzone aromaty i dymne nuty, były inspiracją dla Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, stowarzyszeń i domowych mistrzów patelni do stworzenia wyjątkowych dań.

Potrawy oceniła komisja w składzie – Mirosław Ciołak, szef kuchni Hotelu Red i członek Akademii Bocuse d’Or Poland, Mariusz Ściana i Cezary Majcher, członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach, Izabela Piasecka dyrektor Wydziału Edukacji, Sportu i Turystyki w Starostwie Powiatowym w Kielcach. Jurorzy mieli niezwykle trudne zadanie, by spośród zgłoszonych do konkursu 17 potraw z 8 gmin powiatu kieleckiego – wybrać tę najsmaczniejszą. Zwracali uwagę zarówno na smak jak i estetykę podania – bo przecież kuchnia to uczta i dla podniebienia, i dla oczu.

Przewodniczący komisji konkursowej, Mirosław Ciołak podkreślał, że zwycięskie danie było niemal perfekcyjne. – Danie było podane na gorąco, aromatyzowane sianem, polędwiczka była soczysta. Trafili w punkt z czasem przygotowania i to przeważyło – mówił Mirosław Ciołak.

Podsumowując rywalizację, senator Krzysztof Słoń gratulował wygranym. – Wygrane są ważne, ale równie ważne jest to, że przedstawiciele gmin powiatu kieleckiego dobrze się wspólnie bawią i dzięki temu czują jedność – mówił senator.

Otwierając spotkanie w Strawczynie, wicestarosta Tomasz Dulny dziękował wszystkim uczestnikom konkursu za zaangażowanie. – Wspaniałe dania, wspaniałe stroje, wspaniałe, kolorowe stoiska. Dziękuję wszystkim gminom, które do nas przyjechały, za to, że chcą z nami budować wspólnotę – mówił wicestarosta.

Wójt Strawczyna, Karol Picheta doceniał pracę Kół Gospodyń Wiejskich, które poświęcają czas na to, żeby przygotować potrawy na konkurs. Dyrektor SCKSiC Olimpic i wiceprzewodniczący Rady Powiatu, Łukasz Woźniak zachęcał wszystkich do wspólnej zabawy. Jak stwierdził, to wspaniałe święto muzyki i świętokrzyskich smaków.

Uczestniczący w pracach jury, członek Zarządu Powiatu w Kielcach, Cezary Majcher zachęcał wszystkich uczestników imprezy do tego, by próbowali i doceniali lokalną kuchnię, a konkurs jest do tego świetną okazją. Członek Zarządu Powiatu, Mariusz Ściana przypomniał, że wszystkie przepisy, wykorzystane w konkursie znajdą się w książeczce, którą jak co roku wyda Starostwo Powiatowe. To pozwoli wszystkim delektować się wyśmienitymi smakami.

Doznaniom smakowym towarzyszyły muzyczne emocje. Równocześnie odbywał się bowiem XVIII Przegląd Kapel Ludowych. Moc ludowej muzyki od razu porwała tłumy ludzi do tańca.

Gościom imprezy przygrywały: Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela ,,Świętokrzyskie Nutki”, Kapela Podlesie, Kapela z Kakonina, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela ,,Rykoszyn”, Kapela ,,Wierna Rzeka” i Kapela ,,Adaśki”.

W Strawczynie mieliśmy przyjemność bawić się z gośćmi z całego powiatu. Byli wśród nich również: burmistrz Łopuszna Andrzej Cieślicki, burmistrz Piekoszowa Teresa Jakubowska i wójt Bielin Sławomir Kopacz. Zmagania kucharzy i występy kapel ludowych śledziła także wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Małgorzata Popiel oraz radni: Anna Łubek, Monika Jabłońska, Kamil Prędota i Sławomir Stelmaszczyk. Konkurs odwiedził również wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Mieczysław Gębski.

Wszystkie przepisy wykorzystane podczas konkursu zostaną opublikowane w specjalnej książeczce, wydanej przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.

Poniżej zamieszczamy obszerne galerie zdjęć z niedzielnej imprezy.

Ulica Lazurowa w Bieleckich Młynnach oddana do użytku

0

W piątek, 4 lipca br. oddano do użytku ul. Lazurową w Bieleckich Młynach. Przebudowa drogi kosztowała 226 242,51 zł. Wykonawcą inwestycji był Zakład Robót Drogowych BRUKBUD Barbara, Włodzimierz Sieśkiewicz sp. z o. o.

W ramach inwestycji powstała droga o nawierzchni z kostki brukowej o długości 150 m i szerokości 5,5 m wraz z obustronnymi krawężnikami i chodnikiem, również z kostki brukowej.. Przebudowa ul. Lazurowej kosztowała 226 242,51 zł.

Podczas oddania drogi do użytku obecni byli: Burmistrz Miasta i Gminy Morawica Marian Buras, Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Morawica Marcin Dziewięcki, radna Rady Miejskiej Alicja Jamorska – Kurek, sołtys wsi Bieleckie Młyny Dominik Radomski, kierownik budowy Włodzimierz Sieśiewicz, inspektor nadzoru budowlanego Rafał Bujnowski, kierownik referatu inwestycji Ewelina Malicka, oraz inspektor ds. inwestycji Krzysztof Strójwąs.