Nowe questy powstaną w regionie

0

Cztery questy – edukacyjna gra terenowa – powstaną na terenie czterech świętokrzyskich gmin: Masłowa, Brodów, Bałtowa, Bielin.


Projekt „Questing jako nowoczesna metoda edukacji kulturalnej na obszarach wiejskich województwa świętokrzyskiego” realizuje Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego razem z Fundacją Questingu dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.

Questing to zabawa dla wszystkich bez względu na wiek. Questing łączy elementy harcerskich podchodów, gier terenowych i nowych technologii. Zwieńczeniem każdej zabawy jest odnalezienie skarbu. Turysta z biernego słuchacza przeistacza się w poszukiwacza skarbów, którego celem jest odkrycie tajemnic, zapomnianych historii, bogactwa kulturowego, czy pradawnego miejsca. Każdy Questing to „nauka przez zabawę”. Ta forma gry terenowej posiada duży walor edukacyjny z różnych dziedzin, co ułatwia proces nauki. W przystępny sposób przekazuje wiedzę w myśl konfucjańskiej zasady:

„Powiedz mi a zapomnę, pokaż mi a zapamiętam, pozwól mi zrobić a zrozumiem”.

Wyjazdowe akcje krwiodawstwa

0

Dzięki zaangażowaniu i ofiarności świętokrzyskich krwiodawców poprawia się stan zaopatrzenia w krew i preparaty krwiopochodne w szpitalach w województwie. Jednak tego leku wciąż potrzebują pacjenci, osoby przygotowywane do poważnych zabiegów medycznych, ratujących zdrowie i życie. Dlatego też pracownicy i dyrekcja Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa proszą wszystkich o pomoc i uczestnictwo w stałych oraz wyjazdowych akcjach poboru krwi.

Jeszcze w tym tygodniu, w piątek 16 lipca, krew oddadzą żołnierze z Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach. W niedzielę zapraszamy wszystkie osoby chętne i zainteresowane oddaniem krwi do Buska-Zdroju, na parking przed wejściem do Buskiego Samorządowego Centrum Kultury. W poniedziałek 19 lipca akcja odbędzie się w staszowskim ratuszu, w kolejną sobotę 24 lipca Regionalne Centrum Krwiodawstwa zaplanowało wyjazd do Skalbmierza. Pełna lista akcji wyjazdowych i wakacyjnych dostępna jest na stronie internetowej Centrum Krwiodawstwa.

Wszystkim chętnym, zainteresowaniem udziałem w akcji krwiodawstwa przypominamy – możesz oddać honorowo krew, jeśli:

  • jesteś zdrowy
  • masz skończone 18 lat i posiadasz dowód osobisty lub paszport
  • masz odpowiednią wagę ciała (powyżej 50 kg)
  • nie chorowałeś na żółtaczkę, kiłę, nie chorujesz na choroby przewlekłe, wymagające przyjmowania leków na stałe
  • zapoznasz się z „Informacją o chorobach zakaźnych dla krwiodawców” i wypełnisz kwestionariusz dla krwiodawców
  • jeśli w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miałeś wykonywanego zabiegu operacyjnego, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała
  • nie jesteś na czczo

Dawcami krwi nie mogą być kobiety w ciąży i w okresie 6 miesięcy po porodzie oraz w okresie menstruacji i trzy dni po jej zakończeniu.

NABÓR na VOUCHERY dla Instytucji Otoczenia Biznesu (IOB) na realizację działań mających na celu wzmocnienie potencjału i profesjonalizację świadczonych usług

0

Nabór skierowany jest do podmiotów (Instytucji Otoczenia Biznesu), prowadzących działalność na rzecz rozwoju przedsiębiorczości i innowacyjności, nie działających dla zysku lub przeznaczających zysk na cele statutowe, zgodnie z zapisami w statucie lub innym równoważnym dokumencie założycielskim. Posiadających bazę materialną, techniczną i zasoby ludzkie oraz kompetencje niezbędne do świadczenia usług na rzecz sektora MŚP.

Do tej kategorii zaliczane są m.in.: agencje rozwoju regionalnego i lokalnego, ośrodki szkoleniowo – doradcze, organizacje reprezentujące przedsiębiorców, instytucje proinnowacyjne działające na rzecz innowacyjności: centra transferu technologii, instytuty i ośrodki badawczo – rozwojowe oraz ośrodki innowacji i przedsiębiorczości.

Alokacja przeznaczona na V nabór: 5 mln zł

Maksymalny poziom dofinansowania: 85% kosztów kwalifikowalnych

Maksymalna wartość dofinansowania vouchera: 500 tys. zł

Maksymalny okres realizacji przedsięwzięcia nie może przekroczyć 15 miesięcy.

Termin naboru: od 15 lipca 2021 r. do 10 września 2021 r.

Przedmiotem naboru jest wsparcie mające na celu rozszerzenie lub podniesienie jakości dotychczas oferowanych przez IOB usług doradczych na rzecz MŚP, obejmujące przygotowanie nowych usług specjalistycznych lub nowego zakresu świadczonej już usługi specjalistycznej/pakietu usług w ramach profesjonalizacji oferty IOB. Wsparcie obejmować będzie m.in: szkolenia, doradztwo, wizyty studyjne – benchmarking oraz inne działania ukierunkowane na wzmocnienie potencjału IOB. Wprowadzone w wyniku wsparcia usługi muszą być związane z działalnością gospodarczą przedsiębiorstw.

UWAGA:

  • W ramach profesjonalizacji usług IOB nie będą finansowane jako nowe/modyfikowane usługi zaliczane do usług standardowych, takie jak: opracowywanie biznes planów/studiów wykonalności, usługi w zakresie optymalizacji podatkowej, opracowanie i wdrożenie dokumentacji RODO itp.

UWAGA:

  • Wykonawcą działań mających na celu wzmocnienie potencjału i profesjonalizację usług IOB nie może być inny IOB, który ubiega się o dofinansowanie w przedmiotowym naborze

UWAGA:

  • IOB w ramach niniejszego naboru może złożyć tylko jeden Formularz zgłoszeniowy z zapotrzebowaniem na realizację działań mających na celu wzmocnienie potencjału i profesjonalizację usług.

Szczegółowych informacji udzielają:

Kierownik Oddziału ds. Innowacji i Transferu Wiedzy – tel. 41 365 81 40 oraz Animatorzy ds. voucherów:

Zasady aplikowania i regulamin udzielania voucherów wraz z załącznikami dostępne są na stronach internetowych:

 

Projekt realizowany jest przez Województwo Świętokrzyskie – Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, w ramach 2 Osi Priorytetowej, działanie 2.1 Lepsze warunki do rozwoju MŚP, Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020 i jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Urząd Marszałkowski w ramach projektu pełni rolę Operatora Systemu Popytowego.

 

Uwaga na intensywne burze i możliwe wzrosty stanu wód w rzekach

0

W Świętokrzyskiem w ciągu najbliższych godzin możliwe jest wystąpienie intensywnych opadów deszczu i gradu, a także burz – informują służby meteorologiczne Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Warszawie. Możliwe jest także lokalne wystąpienie wód z rzek w obszarach, na których pojawią się długotrwałe deszcze. Zachowajcie ostrożność podczas podróży, pracy i wypoczynku.

W województwie świętokrzyskim do godzin popołudniowych (godz.16.00) możliwe jest wystąpienie intensywnego deszczu, burz, a także – lokalnie – gradu. Opady mogą być intensywne. Porywy wiatru mogą osiągnąć prędkość do 80 km/h.

W obszarach występowania prognozowanych opadów burzowych, na mniejszych rzekach oraz na obszarach miejskich i bezodpływowych intensywne burze z ulewnymi opadami deszczu mogą powodować zalania i podtopienia. W zlewniach kontrolowanych, w przypadku pojawienia się  szczególnie intensywnych opadów, istnieje możliwość przekroczenia stanów ostrzegawczych, a krótkotrwale także alarmowych.

Ostrzeżenia dotyczą zlewni wód rzek:

  • Nidy,
  • Czarnej
  • Koprzywianki,
  • Kamiennej
  • oraz mniejszych bezpośrednich dopływów Wisły.

Jednocześnie w regionie prognozowane są upały  – w czwartek temperatura powietrza w regionie będzie wciąż wysoka. Jej spadek  i ustąpienie gwałtownych burz prognozowane jest na kolejny tydzień, od 20 lipca.

Ogłoszenie konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach

0

Zarząd Województwa Świętokrzyskiego ogłasza konkurs na kandydata na stanowisko dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach, ul. Jana Pawła II nr 5, 25-025 Kielce.

Termin składania ofert upływa 30 lipca 2021 r.

Ogłoszenie o konkursie na kandydata na stanowisko dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach

Uchwała Zarządu Województwa Świętokrzyskiego

Informacji w tej sprawie udziela p. Renata Bilska, pracownik Oddziału Edukacji i Nauki w Departamencie Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych tel. 41 342 16 20

15 lipca Dniem bez telefonu komórkowego.

0

Kiedyś ludzie spali z ludźmi, a teraz śpią z telefonami komórkowymi…

Kiedy usłyszymy pytanie o sposób komunikowania się, co odpowiemy? Telefon! Najszybszy, powszechny, nieodłączny element naszej codzienności. Doskonały wynalazek, bez którego nie potrafimy żyć.

Dziecko wychodzi z domu? Koniecznie z telefonem! Spotkanie ze znajomymi? Jest Facebook, WhatsApp, Messenger, Skype. Najświeższe wiadomości? Niezastąpiony Google. Zdjęcie, organizowanie imprez, zakupy, płatności, aktualności, książka, gazeta, umówienie lekarza, bezpieczeństwo – wszystko przez telefon. Błogosławieństwo i przekleństwo jednocześnie. Znak naszych czasów.

Jak to się stało, że od żartobliwego | „dwa razy w rynnę i raz w parapet” doszliśmy do bezprzewodowych, maleńkich pudełek mogących tak wiele?

Tu historia odsyła nas do przełomu lat 50-tych i 60-tych, kiedy szwedzki koncern Ericsson przedstawił pierwszy model telefonu. Ważył ok. 40 kg, wyglądem przypominał walizkę i raczej trudno było go zaakceptować.

3 września 1973 roku w Nowym Jorku firma Motorola pokazała światu model DynaTAC – przenośny telefon komórkowy, stworzony przez Martina Coopera, nazywany telefonem- cegłą albo telefonem – butem. Pierwsza rozmowa zakończyła się sukcesem, jednak trzeba było kolejnych 10-u lat, żeby Federalny Urząd Łączności USA wyraził zgodę na sprzedaż.

21 sierpnia 1983 roku przed sklepem Motoroli ustawiła się długa kolejka chętnych, mimo że cena telefonu wynosiła 3995 dolarów!

I tak bezprzewodowa komunikacja zawojowała świat, poszerzając nieustannie swoje możliwości.

Ciekawostki? Proszę. Oto kilka z nich. Pierwszy sms – 1992 rok, Wielka Brytania i 22-letni pracownik firmy telekomunikacyjnej, który wysłał wiadomość :”Wesołych Świąt”.

Pierwszy, gotowy do pobrania dzwonek – 1998 rok i zwariowany (kto go nie zna? )Crazy Frog.

Pierwszy aparat w telefonie – 2000 rok i Japonia. W Europie pojawił się dopiero w 2002.

2016 – aplikacja Pokemon GO.

A dziś? Do wyboru, do koloru. Modeli, funkcji, dodatków. Telefon stał się biżuterią, narzędziem pracy, zabawką, ratunkiem, bez niego „jak bez ręki”. Słusznie coraz częściej widać, że „Bardziej się troszczymy o swoje smartfony niż o siebie samych (Arianna Huffington) I słusznie coraz więcej głosów grzmiących o uzależnieniu od telefonu.

Fonoholizm dotyka nie tylko młodzież, ale i dorosłych. Z telefonem oglądamy filmy, czytamy książkę, jemy, rozmawiamy, zatracając rzeczywistość na rzecz wirtualnego świata. Osoby krążące po mieście z „nosem w telefonie” nie są rzadkością. Jak każda nowinka technologiczna, telefon ma swoje wady jak i zalety. Gdzie jest zatem granica, której przekroczenie zaczyna przynosić więcej szkód niż zalet? Czy jesteśmy w stanie wytrzymać bez zerkania w ekran, odbierania wiadomości, przeglądania internetu?

15 lipca, w Dniu bez telefonu komórkowego, spróbujmy podjąć takie wyzwanie, bo chociaż „wszystko jest dla ludzi”, to „we wszystkim trzeba mieć umiar”.

„ZetA”

Harcerze w Borkowie i Widełkach

0
Kolejne drużyny harcerskie doceniły uroki daleszyckich lasów. W naszej gminie, jak co roku, stacjonują letnie obozy harcerskie. W tym roku nasze lasy na swoją wakacyjną bazę wybrało niemal 150-ciu harcerzy. Podzieleni są na trzy niezależne obozy, w których stacjonuje po kilka drużyn. Odwiedziły nas m.in. drużyny z Łodzi i Kluczborka. Młodzież pod opieką dorosłych opiekunów spędza w gminie Daleszyce kilka tygodni, nie tylko korzystając z naszych atrakcji turystycznych, ale też ćwicząc harcerskie sprawności. Coroczna „akcja letnia” skautów to nie tylko wakacyjny wypoczynek w zgodzie z naturą, ale też  forma pracy wychowawczej, jaką realizują drużyny ZHP i ZHR. Harcerze zostali przygotowani do ewentualnych zagrożeń przez strażaków i Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego w Daleszycach; w obozie przeprowadzona została wizytacja i przygotowany plan ewakuacji na wypadek zagrożeń. Ten okazał się szybko przydatny ze względu na burzliwą pogodę tego lata: w drugi weekend lipca obozy zostały sprawnie ewakuowane przed nadchodzącą burzą przez zastępy straży pożarnej wspólnie z pracownikami Urzędu Miasta i Gminy w Daleszycach. Po nocy spędzonej w przygotowanych dla nich miejscach rezerwowych, harcerze wrócili do swoich obozów.  

Ankieta w celu opracowania „Diagnozy Społeczno-Gospodarczej Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego”

0
Zapraszamy mieszkańców Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego* do wzięcia udziału w ankiecie, która będzie wykorzystana do prac nad dokumentem pod nazwą „Diagnoza Społeczno-Gospodarcza Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego”. Diagnoza ta stanowić będzie bazę wyjściową do opracowania Strategii Rozwoju Ponadlokalnego Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego. Dokument ten przyczyni się do wzmocnienia istniejącej współpracy partnerów KOF i będzie podstawą do wspólnego aplikowania o środki unijne. Państwa głos jest dla nas niezwykle istotny. Poznanie zdania mieszkańców i określenie ich oczekiwań pozwoli nam na wyznaczenie priorytetowych dla rozwoju KOF kierunków działań. https://konsultacje.kielce.eu/konsultacje-spoleczne-kof-diagnoza.html Ankieta jest anonimowa – wszystkie zebrane informacje zostaną wykorzystane wyłącznie do sporządzenia zbiorczych zestawień, a wypełnione przez Państwa ankiety nie będą publicznie udostępniane. Wypełnienie ankiety nie potrwa więcej niż 5 minut. Dziękujemy za poświęcony czas.

Smacznie i muzycznie w Mniowie. To była jedna z największych imprez w powiecie kieleckim [DUŻO ZDJĘĆ]

0

„Dania jarskie. Smaki lata” – pod takim hasłem 11 lipca w Mniowie odbyła się XIV edycja konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zaadresowanego do Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych oraz osób indywidualnych. Do tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 30 potraw z 11 gmin, a wszystkie zachwycały smakiem i pomysłowością. Wydarzeniu, które ściągnęło tłumy gości towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.

Miłośnicy wyjątkowego smaku dań jarskich podanych na różne sposoby, tradycyjnych potraw, wypieków czy smaków lata zamkniętych w różnego rodzaju nalewkach byli zachwyceni różnorodnością potraw zaprezentowanych w Mniowie. A było tu co próbować, bo do konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zgłoszono aż trzydzieści potraw z jedenastu gmin. – To już kolejne tak duże wydarzenie organizowane w gminie Mniów wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Kielcach. Wszystko udało się i tym razem głównie dzięki dobrej współpracy ze starostwem. Przygotowania trwały kilka miesięcy i bardzo się cieszę, że dopisało aż tylu gości – mówił Piotr Wilczak, wójt gminy Mniów.

Potrawy biorąc udział w konkursie kulinarnym oceniało jury, które nie miało łatwego zadania, aby wybrać te najlepsze. – Wszystko było bardzo ciekawie podane, do tego różne smaki, słodkie i słone. Cieszymy się bardzo, że impreza się udała, bo jak było widać, na boisku w Mniowie były tłumy. Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia, a konkretnie potrawy do zjedzenia, ale daliśmy radę przejść te trzydzieści stoisk – przyznał starosta kielecki Mirosław Gębski, a przewodniczący jury kucharz Konrad Stokowiec zaznaczył, że wszystkie potrawy były znakomicie przyrządzone i zachwycały smakami.

Trzeba przyznać, że wiele z konkursowych potraw można było spróbować w Mniowie po raz pierwszy. Jarskim grillem zachwycił jedyny w pełni męski zespół składający się z druhów z OSP w Zaborowicach. – Dziś serwujemy arbuza na ostro, banana w czekoladzie, pieczarki z gorgonzolą i imbirem, frytki z marchewki, gruszki w sosie borówkowym, kukurydzę, pomidory i krewetki. Wszystko było proste, ale zaskakiwało wiele osób smakiem – mówił Michał Sipika, prezes OSP Zborowice. Smakiem zachwyciły także flaki z boczniaka przygotowane przez KGW Pępiczanki. – Mało osób wie jak wiele właściwości odżywczych posiadają boczniaki. Zawierają dużo witamin z grupy b, wysoko przyswajalne białko, a do tego zabijają cholesterol i obniżają cukier we krwi. To pyszne i dietetyczne flaki o niskiej kaloryczności . Idealne dla tych, którzy są na diecie – przekonywała Krystyna Ślusarczyk z KGW Pępiczanki.

Zachwytu nad wszystkimi jarskimi potrawami nie krył poseł Krzysztof Lipiec, lider regionalnych struktur Prawa i Sprawiedliwości. – Dzisiaj mamy możliwość spróbować dań jarskich, przygotowanych w taki sposób, by przyciągały uwagę i zaskakiwały smakiem. Nasz region słynie przecież z dobrego jedzenia i ludowej muzyki. Zaprezentowanie tego wszystkiego w jednym miejscu to strzał w dziesiątkę – zaznaczył poseł Krzysztof Lipiec. Jak podkreślał senator Krzysztof Słoń, konkurs kulinarny to prawdziwa skarbnica pomysłów. – Wszystkie potrawy opierają się na bazie warzyw i owoców. Są niskokaloryczne i zdrowe, a jednocześnie pyszne. To doskonała alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. Mam nadzieję, że zaprezentowane dzisiaj pomysły zostaną spisane w formie książki z przepisami, która mogłaby być źródłem pomysłów dla współczesnych gospodyń – mówił senator Krzysztof Słoń.

„Cebulowe moczydło”, „Czarcie obłoki”, czy „Letnie orzeźwienie” – te i wiele innych potraw zachwycało smakami. Po długich naradach jury w końcu ogłosiło zwycięzców, a przedstawiła ich Izabela Dziewięcka, dyrektor Wydziału Kultury, Edukacji i Sportu Starostwa Powiatowego w Kielcach. I tak, najsmaczniejszym daniem 2021 roku w powiecie kieleckim został „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce”. Przygotowały go Panie z KGW Korale Radostowej. Miejsce drugie zajęło KGW Rykoszyn za zielone naleśniki z serkiem koperkowym, a miejsce trzecie na podium przypadło KGW Czarcie Babki za „Czarcie obłoki”. Wyróżnienia powędrowały do KGW Sasanki z gminy Mniów, KGW Oblęgorzanki z gminy Strawczyn, KGW Szewczanki z gminy Nowiny oraz KGW Florianki z gminy Zagnańsk. Wszyscy otrzymali nagrody finansowe – podobnie jak kapele biorące tego dnia udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, a do pozostałych uczestników kulinarnego konkursu trafiły pamiątkowe upominki. Nagrody ufundowało starostwo powiatowe w Kielcach.

Podczas wydarzenia nie zabrakło też wielu atrakcji dla najmłodszych. Była strefa dmuchańców, pokaz baniek mydlanych, a także liczne konkursy z nagrodami. Na scenie zaprezentowali się także najwspanialsi młodzi artyści z terenu gminy Mniów, którzy zachwycili swoimi talentami.

Najsmaczniejsze potrawy wybrane. Zabawa była wyjątkowa

0
Wszystkie zioła i warzywa wprost z ogródka, do tego komosa ryżowa i ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy. To składniki potrawy, która zdobyła miano najlepszej podczas XIV edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W niedzielę, 11 lipca Mniów stał się kulinarną stolicą regionu. Na boisku przy Szkole Podstawowej o miano najsmaczniejszego rywalizowało 29 dań z 11 gmin. Gościnnie swoją potrawę – kugiel przedstawiła ponadto reprezentacja Radoszyc. Wśród obecnych gości znaleźli się: poseł RP Krzysztof Lipiec, poseł RP Mariusz Gosek, senator RP Krzysztof Słoń, Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Pruś oraz Wiceprzewodniczący Sejmiku Mieczysław Gębski, burmistrzowie i wójtowie ościennych gmin. Powiat kielecki reprezentowali: starosta Mirosław Gębski, wicestarosta Tomasz Pleban, Członek Zarządu Mariusz Ściana, Przewodniczący Rady Powiatu Jacek Kuzia oraz radni powiatowi: Agata Sałata, Małgorzata Popiel, Tomasz Gruszczyński, Łukasz Woźniak. Wszystkie konkursowe potrawy spełniły podstawowe kryterium – w żadnym z nich nie mogło być mięsa, bo hasło przewodnie tegorocznego wydarzenia to „Dania jarskie. Smaki lata”. Jury, z profesjonalnym kucharzem na czele, stanęło przed niełatwym zadaniem wyboru najlepszych i przyznania wyróżnień. Jak zapewniali członkowie komisji, dania były i pomysłowe i smaczne. – Bardzo ciekawie podane, do tego różne smaki, słodkie i słone. Cieszymy się bardzo, że impreza się udała, bo jak widzimy, na boisku w Mniowie są tłumy. Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia, a konkretnie potrawy do zjedzenia, ale daliśmy radę przejść te trzydzieści stoisk – przyznał starosta kielecki Mirosław Gębski. Po naradzie komisja przedstawiła wyniki. Wyróżnienia otrzymały: KGW Sasanki z gminy Mniów, KGW Oblęgorzanki z gminy Strawczyn, KGW Szewczanki z gminy Nowiny oraz KGW Florianki z gminy Zagnańsk. Spośród miejsc na podium trzecie przypadło KGW Czarcie Babki z gminy Masłów za czarcie obłoki, drugie KGW Rykoszyn z gminy Piekoszów za zielone naleśniki z serkiem koperkowym. Najsmaczniejszym daniem 2021 roku w powiecie kieleckim został „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce”. Przygotowały go Panie z KGW Korale Radostowej. – Prezentacja – ta sakiewka i jej ułożenie na talerzu naprawdę było fajne, farsz w środku też był bardzo smaczny – mówił Konrad Stokowiec, kucharz, przewodniczący jury. – Wszystkie zioła, warzywa, praktycznie wszystkie produkty, które były w potrawie, były z naszego ogródka, więc są naturalne, zdrowe. Najbardziej zaskakującym był dodatek komosy ryżowej, bo ona spajała wszystkie te produkty zamknięte w sakiewce. A sakiewka to ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy bęczkowskiej – tłumaczyły zwyciężczynie z KGW Korale Radostowej z Bęczkowa. Konkursowi kulinarnemu towarzyszyły Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, podczas którego zaprezentowało się 5 zespołów. – To jest coś wspaniałego, repertuar bardzo obszerny i ciekawy, co z resztą daje się zaobserwować po reakcjach publiczności, która doskonale się bawi – mówił Jacek Kuzia, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach. Scenicznym występom towarzyszyło wiele atrakcji, w tym strefa dmuchańców, pokaz baniek mydlanych oraz konkursy z nagrodami. W wydarzeniu wzięło udział kilkaset osób. – Mieszkańcy powiatu, po złagodzeniu obostrzeń spowodowanych epidemią, byli bardzo spragnieni takiego spotkania towarzyskiego, kulinarnego, muzycznego i dlatego chętnie tutaj przyszli. Wiadomo, tam, gdzie jest dobre jedzenie i dobra muzyka można się dobrze bawić – mówił na miejscu wicestarosta kielecki Tomasz Pleban. Wyróżnieni uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Wydarzenie zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Mniów. – Ta impreza się udała ze względu na dobrą współpracę ze starostwem i wspólne przygotowanie tego wydarzenia. To był ogrom pracy, bo to kilka miesięcy przygotowań – mówił Piotr Wilczak, Wójt Gminy Mniów. Wyróżnieni w konkursie kulinarnym uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Tradycyjnie po konkursie powstanie wydawnictwo z przepisami, które zostały zaprezentowane podczas tej rywalizacji.