Nasze zapaśniczki bez medali

0

Tym razem bez medali, ale z dobrymi występami i nowymi doświadczeniami, wróciły z Aten nasze zapaśniczki. W stolicy Grecji odbyły się Mistrzostwa Świata w Zapasach U17.

W składzie reprezentacji Polski znalazły się dwie zawodniczki z Industrii LKS Znicz Chęciny:

Julia Gibalska w kat. 53kg oraz Nadia Kocia w kat. 61kg.

Nadia Kocia wygrała pewnie pierwszą walkę z reprezentantką Chorwacji, ale w kolejnej rundzie uległa zawodniczce z Gruzji. Ostatecznie została sklasyfikowana na 8. miejscu.

Julia Gibalska wygrała walkę z reprezentantką Algierii, a kolejną przegrała z reprezentantką Kazachstanu. Ostatecznie zajęła 13. miejsce.

Mimo braku medali, młodym zapaśniczkom i ich trenerom należą się mocne brawa.

Już niebawem odbędą się Mistrzostwa Świata do lat 20, w których wystartują kolejne zawodniczki z Chęcin.

 

fot.: Industria LKS ZNicz Chęciny

Cykl fotografii ˝Nasza urokliwa Mała Ojczyzna˝ – Pomnik Lotników w Gościńcu

0

 - cykl_pomnik_lotnikow.jpg

Na zboczu Góry Żebrowicy w Gościńcu dumnie ku niebu wznosi skrzydła mityczny Ikar na kamiennym obelisku. Pomnik Lotników upamiętniający lata świetności elitarnej Szkoły Szybowcowej w Polichnie oraz jej instruktorów i uczniów – polskich pilotów, którzy walczyli o niepodległość naszego kraju w czasie II wojny światowej, powstał w 1992 roku. Jego odsłonięcia dokonał gość honorowy wydarzenia – gen. Stanisław Skalski, absolwent Szkoły Szybowcowej w Polichnie i jeden z najwybitniejszych polskich asów przestworzy, który w sposób szczególny zasłużył się lotnictwu Polski i Wielkiej Brytanii w czasie wojennych walk powietrznych. Na głazie widnieją także nazwiska 33 lotników poległych za Ojczyznę w czasie II wojny światowej.

Pomnik Lotników jest szczególnie bliski miejscowej ludności oraz Gminie i Miastu Chęciny, która każdego roku we wrześniu organizuje tu uroczystości upamiętniające bohaterską postawę lotników, instruktorów i absolwentów szkoły, walczących i poległych w czasie II wojny światowej. Obchodom towarzyszą pokazy lotnicze, występy dzieci i młodzieży ze Szkoły Podstawowej im. gen. Stanisława Skalskiego w Polichnie oraz uroczysta Msza Święta za poległych. W hołdzie bohaterów powietrznych bitew oddawane są także salwy honorowe.

Marsz Szlakiem I Kompanii Kadrowej

0

Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny Robert Jaworski zaprasza na Marsz Szlakiem I Kompanii Kadrowej. Wydarzenie odbędzie się w poniedziałek, 11 sierpnia, od godz. 20:00 na Rynku Górnym w Chęcinach.

- kompania_kadrowa_2025.jpg

Zapraszamy na piknik ˝Rodzina ma moc!˝ i Finał ˝Talent Show˝ w Morawicy!

0

Piknik odbędzie się w niedzielę, 10 sierpnia o godzinie 16:00 na terenie muszli koncertowej w Morawicy. W programie wiele atrakcji m.in.: dmuchańce i konkursy z nagrodami, warsztaty rękodzieła, animacje, gokarty i wiele innych! Imprezę uświetni pokaz iluzjonisty Tomasza Sadowskiego. Do zobaczenia w Morawicy!

- festyn_profilaktyczny.png

Zaproszenie dla Wystawców na Dożynki Gminy Chęciny

0

Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny serdecznie zaprasza wystawców, rzemieślników, twórców ludowych, lokalnych producentów do udziału w Dożynkach Gminnych, które odbędą się w miejscowości Mosty17 sierpnia 2025 r. (niedziela)
w godz.: 12.00 – 20.00

To wyjątkowa okazja, by zaprezentować swoje produkty, wyroby i usługi podczas jednej z najpiękniejszych i najbardziej barwnych uroczystości. Łączymy tradycję, kulturęwspólne świętowanie plonów!

Kontakt: Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach: 41 315 10 97
sekretariat@ckis.checiny.pl

- wystawcy_ogloszenie.jpg

Spotkanie informacyjne w sprawie programu ˝Czyste Powietrze˝

0

Burmistrz Miasta i Gminy Morawica serdecznie zaprasza mieszkańców Miasta i Gminy Morawica na spotkanie informacyjne zorganizowane w ramach realizacji Programu Priorytetowego „Czyste Powietrze”, które odbędzie się dnia 13 sierpnia  2025 r. (środa) o godzinie 14:00 w Sali konferencyjnej Centrum Samorządowego w Morawicy.

Na spotkaniu zostaną omówione nowe zasady uzyskania dofinansowania z Programu „Czyste Powietrze” oraz zostaną przybliżone informacje na temat audytów energetycznych oraz doradztwa energetycznego.

Czyste Powietrze” to program dotacyjny, którego celem jest wsparcie finansowe właścicieli budynków w realizacji inwestycji polegających na wymianie źródła ogrzewania jak również termomodernizacji budynku. Dzięki przeprowadzonym inwestycjom zostaje zmniejszona emisja pyłów i innych zanieczyszczeń wprowadzonych do atmosfery przez domy jednorodzinne, zużycie energii oraz koszty ogrzewania, natomiast poprawie ulega efektywność energetyczna budynku.

Organizowane spotkanie ma na celu przybliżyć mieszkańcom Naszej Gminy zasady Programu „Czyste Powietrze”, jak również zachęcić do wymiany nieefektywnych źródeł ciepła oraz termomodernizacji budynków.

Sezon na borówki amerykańskie w pełni!

0

Ten owoc robi coraz większą furorę wśród smakoszy, także w Świętokrzyskiem. Aromatyczne owoce borówki amerykańskiej są nie tylko smaczne, ale zawierają również dużo cennych wartości odżywczych i składników korzystnych dla zdrowia, dlatego są polecane szczególnie przez dietetyków.

Najsmaczniejsze są te świeże, prosto z krzaka, z własnego ogrodu lub od plantatorów, którzy coraz częściej dostarczają borówki bezpośrednio do konsumentów.

Jednym z nich jest pan Tomasz Wiech z gminy Zagnańsk. Uprawą tego owocu zajmuje się już od blisko 20 lat. Zaczynał od 200 krzaczków, a dziś ma ich 3 tysiące, na prawie hektarowej plantacji.
– W tym roku jest u mnie wyjątkowy urodzaj borówki w porównaniu do ostatnich lat. Mimo przymrozków i suszy jest dużo dorodnych owoców, które zbieram od lipca i pewnie jeszcze w sierpniu ich nie zabraknie – mówi plantator, który uprawia trzy popularne odmiany, cenione za swoje walory smakowe i plonowanie. To Duke, Bluecrop i Chandler. – Borówkę najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy dłużej zachowuje świeżość i jędrność, nawet do 2 tygodni – radzi miłośnikom tych owoców pan Tomasz Wiech.

Owoce borówki amerykańskiej uznawane są za polskie superfood ze względu, na liczne właściwości prozdrowotne co potwierdza dietetyk Daria Wawrzycka ze Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka w Kielcach.
– Już garść borówek dziennie pozwoli zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, wielu nowotworów i poprawić ogólny stan zdrowia – mówi. – Borówka amerykańska jest przede wszystkim bogata w antyoksydanty, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i wspierają układ odpornościowy. Może wspomagać zdrowie serca, obniżając poziom złego cholesterolu i poprawiając ciśnienie krwi. Dodatkowo, regularne spożywanie borówek może poprawić pamięć i funkcje poznawcze, co jest szczególnie ważne dla starszych osób. Warto też podkreślić, że jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co korzystnie wpływa na trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi – opowiada dietetyczka.

Warto więc wykorzystać sezon na borówkę amerykańską, by nasycić się świeżymi owocami, a te w zależności od odmiany i warunków pogodowych można zbierać do września, a nawet października.

Zdjęcia: pixabay, archiwum prywatne Daria Wawrzycka

Sportowa akcja młodzieżowa

0

Sportowa akcja młodzieżowa ma na celu promowanie aktywności fizycznej wśród najmłodszych i realne wsparcie inicjatyw sportowych, które pomagają rozwijać pasje i talent.

Na czym polega akcja?

  • Głosować mogą wszyscy internauci – zachęcamy kluby sportowe i ich społeczności do wspólnego działania i oddawania głosów na swoją drużynę.
  • Głosy można oddawać do 15 września 2025 r. na naszej stronie internetowej https://pomistrzostwo.backupbags.pl/
  • Zwycięski klub z największą ilością głosów otrzyma nagrodę główną w wysokości 20 000 zł! Kluby, które zajmą kolejno 2. i 3. miejsce, otrzymają nagrodę pieniężną w wysokości po 10 000 zł każdy.
  • Nazwa akcji – „SIĘGNIJ PO MISTRZOSTWO”.
  • Konkurs skierowany jest do: stowarzyszeń o charakterze non profit, prowadzących działalność sportową oraz posiadających siedzibę i aktywnie działających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Co należy zrobić, aby wziąć udział? Udział w konkursie jest bezpłatny, a jedyne, co należy zrobić to potwierdzić swoją chęć udziału.

Kluby sportowe zainteresowane konkursem powinny przesłać następujące informacje:

  • Nazwa klubu (do wyświetlenia na liście głosowania),
  • Adres klubu,
  • Imię i nazwisko osoby kontaktowej,
  • Numer telefonu kontaktowego.

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt na adres e-mail: info@backupbags.pl

- konkurs.jpg

Informacja Fundacji Rozwoju Regionu Pierzchnica dot. pożyczek dla przedsiębiorców

0

W dniu 27.05.2025 roku Fundacja Rozwoju Regionu Pierzchnica zawarła umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego pełniącym rolę Menadżera Funduszu Powierniczego Umowę Operacyjną Nr 2/FESW/525/2025/IV/EFRR/223 dotyczącą powierzenia i zarządzania środkami Funduszu Szczegółowego w ramach Instrumentu Finansowego Pożyczka na poprawę efektywności energetycznej w mikro i małych przedsiębiorstwach z dotacją w formie umorzenia o wartości 12.000.000,00 zł.

Fundacja Rozwoju Regionu Pierzchnica wnosi dodatkowy wkład własny w wysokości 631.578,95 zł.

Dostępne środki na pożyczki dla przedsiębiorców wynoszą 12.631.578,95 zł.

Pożyczki udzielane są ze środków udostępnionych przez Bank Gospodarstwa Krajowego w ramach Funduszu Powierniczego Województwa Świętokrzyskiego:

 

Wartość projektu:                                                          12.631.578,95 zł.

Wkład UE (środki pochodzące z EFRR)  w kwocie:       10.000.000,00 zł.

Wkład Funduszu Powierniczego KW_FP:                         1.800.000,00 zł.

Wkład Własny Fundacji Rozwoju Regionu Pierzchnica:      631.578,95 zł.

 

PODSTAWOWE PARAMETRY POOŻYCZEK:

Wartość Jednostkowej Pożyczki wynosi do 2.000.000,00 zł.

Łączna wartość Jednostkowych Pożyczek udzielonych jednemu Ostatecznemu Odbiorcy nie może przekraczać 5.000.000,00 zł. 

Okres spłaty Jednostkowej Pożyczki określony w Umowie Inwestycyjnej nie może być dłuższy niż 84 miesiące od momentu jej uruchomienia, tj. wypłaty jakiejkolwiek kwoty Jednostkowej Pożyczki.

Partner Finansujący na wniosek Ostatecznego Odbiorcy może udzielić karencji w spłacie kapitału Jednostkowej Pożyczki co do zasady na czas realizacji Inwestycji Końcowej, nie dłużej jednak niż na 12 miesięcy od dnia uruchomienia Jednostkowej Pożyczki.

Oprocentowanie Jednostkowej Pożyczki na warunkach korzystniejszych niż rynkowe jest stałe w całym okresie jej obowiązywania i wynosi 0% w skali roku.

Szczegóły na stronie internetowej FRRP – LINK

- ulotka-a5-frrp__2_.jpg

Ceramika jak dawniej – w ˝Chacie Garncarza˝ w Chałupkach wypalono wyjątkowe, gliniane naczynia!

0

W Chacie Garncarza w Chałupkach rozpalono tradycyjny piec do wypału ceramiki. Wydarzenie było zwieńczeniem warsztatów garncarskich organizowanych przez Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotekę. Proces wypału poprowadził ceramik Michał Podleśny, a gliniane arcydzieła można podziwiać na wystawie w Chacie Garncarza.

Wypału dokonał Michał Podleśny – ceramik z Wrocławia, absolwent Akademii Sztuk Pięknych, który współpracował z Instytutem Dizajnu w Kielcach – „Wypał w Chacie Garncarza trwał pełną dobę – rozpoczęliśmy w środę (23.07) i zakończyliśmy w czwartek następnego dnia, po 24 godzinach palenia. Osiągnęliśmy temperaturę około 1140°C. To proces wymagający czasu i doświadczenia – piec przygotowuje się stopniowo, a sam wypał wymaga stałego nadzoru. Chata Garncarza, jak i sam Ośrodek Tradycji Garncarstwa w Chałupkach to miejsca wyjątkowe na tle innych ośrodków ceramicznych w Polsce ze względu na swoją historię oraz obecność tradycyjnego, dwukomorowego pieca opalanego drewnem – takich pieców w kraju jest dziś naprawdę niewiele.” – podsumował ceramik Michał Podleśny.

Wypał odbył się przy okazji „Chałupkowych Garcynek”, a nadzorowało nim Samorządowe Centrum Kultury i Biblioteka w Morawicy.

„Wypał w tradycyjnym piecu w Chałupkach to wydarzenie wyjątkowe, odbywające się zaledwie raz w roku.” – podkreśla Dyrektor SCKiB Hanna Kuta. – „Zanim jednak do niego dojdzie, piec musi zostać wypełniony, dlatego zorganizowaliśmy warsztaty ceramiczne z udziałem artystów z regionu oraz ceramików współpracujących z naszym Centrum Kultury. Wspólna praca zaowocowała powstaniem unikalnych form z gliny, które po wysuszeniu, wypale biskwitowym i szkliwieniu, trafiły do pieca. Przez specjalny otwór mogliśmy zajrzeć do jego wnętrza, gdzie rozżarzone naczynia jakby świeciły w czerwono-złotej białości, stały się wręcz światłem. Dzięki nowo powstałej chacie garncarza i tradycyjnemu piecowi magia ceramiki w Chałupkach odrodziła się na nowo. To miejsce, które łączy tradycję z nowoczesną ceramiką artystyczną, czego najlepszym dowodem są różnorodne, pełne form i barw prace powstałe podczas tego wypału.” – podsumowała Dyrektor Samorządowego Centrum Kultury Hanna Kuta.

Gliniane wyroby mieszkańcy i turyści mogli podziwiać podczas „Chałupkowych Garcynek” – lokalnego święta ceramiki i garncarstwa. Naczynia zostały wyeksponowane w Chacie Garncarza, która tego dnia była bezpłatnie otwarta dla zwiedzających. Chętni mogli na własne oczy zobaczyć piec wraz z wypalonymi wyrobami. Gliniane misy, dwojaczki, dzbany itp. powstały podczas warsztatów ceramicznych organizowanych przez Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotekę w Morawicy. Podczas „Chałupkowych Garcynek” chętni mogli także udać się na bezpłatne zwiedzenia Ośrodka Tradycji Garncarstwa.

„Chata Garncarza, podobnie jak cały Ośrodek Tradycji Garncarstwa w Chałupkach, to miejsca unikatowe w skali całego regionu świętokrzyskiego. Łączą ze sobą tradycję rzemiosła z nowoczesnością. Ośrodek został udostępniony zwiedzającym w 1998 roku i powstał z myślą o zachowaniu i popularyzacji bogatej tradycji garncarskiej. W ubiegłym roku, podczas „Chałupkowych Garcynek”, uroczyście otworzyliśmy Chatę Garncarza – budynek wzorowany na dawnych warsztatach garncarskich. Wartość tej inwestycji wyniosła 1.168.500,00 zł. Sercem chaty jest piec zbudowany z cegły szamotowej. Ogromnie cieszy mnie fakt, że już po raz drugi udało nam się przeprowadzić wypał glinianych naczyń, które można dziś podziwiać na wystawie. – powiedział Burmistrz Miasta i Gminy Morawica Marian Buras.

Ośrodek Tradycji Garncarstwa w Chałupkach powstał z myślą o popularyzacji lokalnego dziedzictwa garncarskiego, które w tym regionie ma wielowiekowe korzenie. Inicjatywa budowy placówki sięga lat 70., a obecny ośrodek został udostępniony zwiedzającym pod koniec lat 90. Wystawa składa się z części ekspozycyjnej, prezentującej wyroby mistrzów garncarstwa ludowego z Chałupek, oraz części warsztatowej, wyposażonej w autentyczny, dwukomorowy piec i tradycyjne narzędzia. Dziś ośrodek stanowi unikalne miejsce w skali kraju, dokumentujące i pielęgnujące tradycję rzemiosła garncarskiego.

Sercem Chaty Garncarza jest piec zbudowany z cegły szamotowej. Posiada dwie komory: górną, w której umieszczana jest wysuszona ceramika, oraz dolną, gdzie odbywa się spalanie drewna. W środku chaty znajduje się przestrzeń warsztatowa i prezentacyjna, służąca do organizacji wystaw i zajęć. Oprócz tego do dyspozycji są: szatnia, zaplecze kuchenne, toalety przystosowane dla osób z niepełnosprawnościami oraz magazyn z piecem elektrycznym do wypału ceramiki. Budynek o powierzchni blisko 120 m² został zaprojektowany w nowoczesnej formie, jednak z wyraźnymi odniesieniami do tradycyjnej zabudowy – m.in. poprzez dwuspadowy dach i naturalne materiały wykończeniowe: kamień, drewno i płaską blachę.

Dzięki zaangażowaniu lokalnego samorządu, pracowników instytucji kultury i mieszkańców, garncarstwo w gminie Morawica ma szansę na nowe życie, stając się ważną częścią lokalnej tożsamości oraz turystyczną atrakcją województwa świętokrzyskiego.

 

Foto i film: Samorządowe Centrum Kultury i Biblioteka w Morawicy