Ponad 30 produktów regionalnych, tradycyjnych, wysokiej jakości z różnych zakątków województwa świętokrzyskiego będzie smakowanych i ocenianych 26 maja podczas XXIII Finału Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się w Parku Etnograficznym w Tokarni. Na dzisiejszej konferencji prasowej marszałek Renata Janik, wicemarszałek Grzegorz Socha oraz dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus zaprosili mieszkańców do uczestnictwa w wydarzeniu, które od 23 lat promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
– To wydarzenie przyciąga mnóstwo turystów, ale także niewielkich producentów, małych firm, które swoje wyroby opierają o tradycyjne receptury. Są z nami także panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które wykonują piękne rękodzieło i częstują gości smakowitymi regionalnymi potrawami. To wydarzenie promuje lokalnych, małych przedsiębiorców, podmioty ekonomii społecznej oraz zachęca do zdrowego odżywiania i wybierania potraw wysokiej jakości przygotowywanych według sprawdzonych, tradycyjnych receptur – mówiła marszałek Renata Janik.
– Zdrowa polska żywność to wizytówka Polski na całym świecie. 26 maja zapraszam wszystkich mieszkańców naszego regionu oraz kraju aby odwiedzili Park Etnograficzny w Tokarni i poznali smaki regionu, posmakowali zdrowej żywności – dodał wicemarszałek Grzegorz Socha.
Wśród wystawców znajdą się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. W bieżącym roku w konkursie ocenianych będzie ponad 30 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości.
To produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.
Kiermasz ludowych twórców
Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz żywności wysokiej jakości z produktami i regionalnymi potrawami. Zapraszamy także na kiermasz rękodzieła ludowego oraz świętokrzyskich przysmaków.
Na scenie zaprezentują się kapele i zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Macieja Ulewińskiego. O tradycjach dawnego gotowania opowiedzą Śwarne Kakonianki
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” identyfikuje i promuje produkty regionalne. Podkreśla tradycję kulinarną, która staje się osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji.
Organizatorem Konkursu na szczeblu regionalnym jest Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Muzeum Wsi Kieleckiej – Parkiem Etnograficznym w Tokarni. Samorząd Województwa z budżetu przeznaczył na ten cel 45 000,00 zł w formie dotacji podmiotowej dla Muzeum Wsi Kieleckiej. Z wyżej wymienionych środków sfinansowano między innymi zakup 11 nagród dla laureatów konkursu.
Regionalna żywność wysokiej jakości
Regionalna żywność i dziedzictwo kulinarne są ważnymi nośnikami regionalnej tożsamości. Żywność wysokiej jakości jest ważna dla każdego z mieszkańców. Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym regionie i kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. Fani produktów regionalnych mogą korzystać z ułatwień w poszukiwaniu nowych smaków.
Dzięki rozwojowi rynku żywności naturalnej oraz jego promocji można dotrzeć do znakomitych produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych. Są one uważane za rarytas.
Moda na lokalną żywność trwa w najlepsze. Warto wykorzystywać te trendy w swoich podróżach kulinarnych, by jak najpełniej czerpać z bogactwa regionalnych polskich smaków. W taką właśnie podróż zapraszamy 26 maja 2024 r. wszystkich mieszkańców Kielc i województwa świętokrzyskiego.