Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze tradycyjne przepisy kulinarne przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.
W konkursie mogą wziąć udział rolnicy indywidualni, kultywujący daną tradycję kulinarną przez okres co najmniej trzech lat oraz zarejestrowane koła gospodyń wiejskich. Celem konkursu jest promowanie i dbałość o tradycyjne przepisy kulinarne przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie ze szczególnym uwzględnieniem bogactwa i różnorodności lokalnych wzorców i praktyk kulinarnych. Potrawy powinny też cechować się walorami smakowymi, odżywczymi i prozdrowotnymi.
Zgłoszenia przyjmowane są w pięciu kategoriach: kiszonki z warzyw i owoców, zupy, potrawy jarskie, potrawy z drobiu i ryb, potrawy świąteczne. Aby wziąć udział w konkursie, należy przyrządzić potrawę, wykonać jej zdjęcie (film), a następnie przesłać je wraz z przepisem i wypełnionym zgłoszeniem na adres mailowy konkurs.kulinarny@nikidw.edu.pl do 16 grudnia 2020 roku. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody pieniężne.
Pośrednikiem udziału w konkursie może być ośrodek doradztwa rolniczego, urząd gminy lub lokalna grupa działania, na obszarze działalności których dana tradycja kulinarna jest praktykowana, oczywiście za zgodą zgłaszanych.
Szczegóły dotyczące konkursu wraz z jego regulaminem i formularzem zgłoszeniowym znajdują się na stronie internetowej:
DO POBRANIA