Szkolenie połączone było z pokazem potraw regionalnych przygotowanych przez uczestniczki spotkania. Stół, na którym ustawiono prezentowane potrawy dosłownie uginał się pod ciężarem wyśmienitych dań przygotowanych tradycyjnymi sposobami. Na stole królowały: buraki czerwone z zacierkami, pierogi z kapustą, grochem i grzybami, śledziki w zalewie, żur na zakwasie, kotleciki wiosenne, tort kapuściany z mięsem, czy kapusta z pieczarkami. Wśród słodkości królowały śmietanowiec, babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa i oponki serowe. Prawdziwym hitem okazał się być koktajl owocowy i kawa z żołędzi, przygotowane przez Ewę Zaczek-Kucharską, Przewodniczącą Rady Miejskiej w Morawicy. – Kawa z żołędzi nie zawiera alkaloidów, czyli kofeiny i teiny. Jest niezwykle energetyczna. Łagodzi łaknienie. Wzmacnia żołądek i śledzionę – zachwalała Ewa Zaczek-Kucharska. O tym, że kawa z żołędzi pięknie pachnie i ma wyjątkowy smak mogli przekonać się uczestnicy spotkania. Równie smakowite były pozostałe potrawy. Każda z uczestniczek podczas prezentacji potrawy przyrządzonej przez siebie opowiadała o jej przygotowaniu.
Spotkanie stało się doskonałą okazją do złożenia Paniom podziękowań za podtrzymywanie tradycji kulinarnych regionu. W ramach podziękowania Panie, które wzięły udział w pokazie i przygotowały pyszne potrawy otrzymały książki kucharskie z rąk Alicji Śmiech ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz szklane misy z rąk Burmistrza Miasta i Gminy Morawica, Mariana Burasa. – Dziękuję wszystkim Paniom za to, że dzięki ich umiejętnościom kulinarnym możemy kosztować wszystkich tych specjałów, które niegdyś przygotowywane były na terenie naszej gminy – podkreślał Burmistrz, Marian Buras.
Na zakończenie odbyła się wielka degustacja i smakowanie wszystkiego, co w Morawicy najlepsze oraz szkolenie na temat smaków dawnych potraw regionu kieleckiego, które poprowadziła koordynator projektu ze strony Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Alicja Śmiech.
Spotkania kulinarne stały się już tradycją. Organizowane od kilku lat wciąż cieszą się dużą popularnością wśród pań, które w tym dniu mogą się spotkać, porozmawiać i wymienić przepisami kulinarnymi.