W gminie Raków gospodynie przygotowują się do świąt. 29 listopada w sali gimnastycznej po dawnej szkole podstawowej odbył się konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa wigilijna ziemi rakowskiej”.
W wydarzeniu uczestniczył Mariusz Ściana członek Zarządu Powiatu w Kielcach.
Do kulinarnych zmagań o tytuł najsmaczniejszej potrawy wigilijnej ziemi Rakowskiej zgłosiło się 13 podmiotów. Na stołach mogliśmy znaleźć tradycyjne i unowocześnione potrawy, zarówno te wytrawne jak zupy, barszcze, pierogi, ryby jak i wypieki i ciasta.
Organizatorem konkursu było Gminne Towarzystwo Sportowe w Rakowie we współpracy z Gminą Raków. Patronat honorowy objął wójt gminy Damian Szpak.
Komisja konkursowa w składzie: Mariusz Ściana członek Zarządu Powiatu w Kielcach, Magdalena Karwat-Kasińska dyrektor PUP w Kielcach, dr Renata Miszczuk wykładowca WPiA UJK w Kielcach, Krystyna Urbanowska skarbik gminy Raków oraz ks. Paweł Mackiewicz proboszcz parafii Świętej Trójcy w Rakowie oceniali smak, wygląd, estetykę podania oraz zgodność z tradycjami bożonarodzeniowymi wszystkich potraw.
Tytuł najsmaczniejszej potrawy wigilijnej ziemi rakowskiej trafił do Koła Gospodyń Wiejskich Szumsko. Zwycięską potrawą były „pierogi z kapustą i grzybami”, które przygotowała pani Danuta Czech członkini koła.
Drugie miejsce zajął Klub Seniora w Ociesękach za „Piernik staropolski długo dojrzewający z suszoną śliwką i powidłami”.
Trzecie miejsce trafiło do pani Beaty Łaskawskiej za „Drożdżową gwiazdę z makiem”.
Każdy z 13 podmiotów kulinarnych otrzymał od organizatorów nagrodę za udział w tym smakującym świętami konkursie.