3.5 C
Kielce
piątek, 22 listopada, 2024
Strona głównaKulturaNajsmaczniejsza Potrawa Powiatu Kieleckiego

Najsmaczniejsza Potrawa Powiatu Kieleckiego

Zobacz

Leśna polewka z kaszą jaglaną, kotlety drobiowe z kaszą gryczaną, kasza po chłopsku, pulpety z kaszy po myśliwsku, zawstydzona kasza, jagieloki w sosie kurkowym, filet nabity kaszą jaglaną w sosie kurkowym, a nawet chleb ekologiczny z mąki i kaszy jaglanej – te i wiele innych potraw na bazie kaszy królowało podczas X Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.

Do jubileuszowego konkursu zakwalifikowało się 31 potraw potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i gospodarstwa agroturystyczne z osiemnastu gmin powiatu kieleckiego. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Rafała Korusa – szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach i Michała Godowskiego – starosty Powiatu Kieleckiego.

Po degustacji potraw jury udało się na naradę. Jednogłośnie miejsce pierwsze zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej za filet nabity kaszą w sosie kurkowym. Miejsce drugie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich z Niestachowa za delikatne pierożki w okrasie skąpane, a miejsce trzecie zdobyło Stowarzyszenie „Wierna Rzeka” za zawstydzoną kaszę. Wyróżnienia otrzymali: Beata Przeździecka za kaszę jaglaną ze śliwkami suszonymi, KGW „Życinianki” za pierogi z kaszą i serem, Stowarzyszenie Zelejowa Piękna i Zdrowa za kaszę po chłopsku i KGW „Zaborzanki” za kaszę z warzywami.

– Odbywający się co roku konkurs to wspaniała tradycja kulinarna naszego regionu. Do zmagań kulinarnych stają koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski, który był zachwycono pomysłowością najlepszych kucharzy powiatu kieleckiego. Podobnie jak Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach. – Muszę przyznać, że wszystkie potrawy były pyszne, a w szczególności zachwyciła mnie potrawa zwycięska. To było niesamowite połączenie smaków – podkreślał Rafał Korus.

Warto dodać, że przepisy na wszystkie potrawy biorące udział w konkursie będzie można znaleźć w specjalnej książce, która zostanie wydana przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.

Galeria

Aktualności

Polecamy