“Smaki gęsiny” – pod takim hasłem w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Nagrodzono autorów najsmaczniejszych potraw z gęsiny.
Tematem przewodnim konkursu było przyrządzenie potrawy z gęsi kieleckiej, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej. W skład jury konkursowego weszli mistrzowie, szefowie kuchni – znawcy smaku gęsiny – Michał Markowicz oraz Wiesław Tyrała.
Wyniki konkursu:
- I miejsce – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Grabkowie / Pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną.
- II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kowalanki / Gęsie specjały: flaczki, udka, piersi.
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki – Korytnicka ulacha.
- wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Staniowice / Gęsie piersi pod pierzyną.
- wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Zagórzanki – Malinowa Gąska.
Konkursowi towarzyszyły warsztaty z obrzędowości ludowej – darcie pierza w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki. Na scenie zaprezentowali się: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kumosie oraz Kapela Świętokrzyska. Pokaz obrzędowy “Kręcenie powrozów” zaprezentowały Wzdolskie Kołowrotki.