3.5 C
Kielce
środa, 3 grudnia, 2025
Strona głównaAktualnościNagrodzone najsmaczniejsze potrawy z gęsiny

Nagrodzone najsmaczniejsze potrawy z gęsiny

Zobacz

“Smaki gęsiny” – pod takim hasłem w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Nagrodzono autorów najsmaczniejszych potraw z gęsiny.

Tematem przewodnim konkursu było przyrządzenie potrawy z gęsi kieleckiej, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej. W skład jury konkursowego weszli mistrzowie, szefowie kuchni – znawcy smaku gęsiny – Michał Markowicz oraz Wiesław Tyrała.

Wyniki konkursu:

  • I miejsce – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Grabkowie / Pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną.
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kowalanki / Gęsie specjały: flaczki, udka, piersi.
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki – Korytnicka ulacha.
  • wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Staniowice / Gęsie piersi pod pierzyną.
  • wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Zagórzanki – Malinowa Gąska.

Konkursowi towarzyszyły warsztaty z obrzędowości ludowej – darcie pierza w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki. Na scenie zaprezentowali się: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kumosie oraz Kapela Świętokrzyska. Pokaz obrzędowy “Kręcenie powrozów” zaprezentowały Wzdolskie Kołowrotki.

Galeria

Aktualności

Uwaga na oszustów podszywających się pod pracowników banku!

Oszuści dzwoniąc do potencjalnych ofiar, często podają się za osobę reprezentującą bank, wyłudzają dane wrażliwe bądź nakłaniają do wykonania...

Polecamy