Razem z Muzeum Wsi Kieleckiej oraz dziennikiem “Echo Dnia” w dniach 4-5 maja 2024 r. zapraszamy na największy w regionie festiwal kulinarnych pyszności – Świętokrzyski Festiwal Smaków.
Będzie z nami ponad 120 wystawców, którzy stworzą przepiękny kiermasz rękodzieła, produktów regionalnych i przysmaków. Przyjadą regionalni twórcy ludowi z ręcznie wykonanymi przedmiotami o charakterze zdobniczym i obrzędowym. Lokalni producenci będą oferowali swoje tradycyjne produkty: miody, wędliny, pieczywo, sery.
Podczas dwóch dni wytrawnej zabawy przy dźwiękach naszych Kapel i Zespołów Ludowych będzie można skosztować doskonałych potraw kuchni świętokrzyskiej. Znajdą tam się także „Smaki żydowskiej Paschy”, które zaprezentuje Magda, znana blogerka kulinarna (Smak Odzyskany). Będzie można skosztować bigosu z pokrzywą, kreplachami i macą z żydowskim twarożkiem.
PROGRAM:
4 maja 2024 r.
- wystąpią: Kapela Działoszacy, Zespół Korytniczanki, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Kapela Jędrzej, Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela Heńka z Małogoszcza,
- prelekcja “Tradycje kulinarne Kielecczyzny” – dr Alicja Trukszyn – etnograf, folklorysta,
- konkurs kulinarny “Zróbmy sobie jaja” – konkurs adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych oraz Instytucji Kultur. Tematem jest przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem są jaja lub przygotowanie potrawy o humorystycznej tematyce lub składzie.
5 maja 2024 r
- godz. 11.00 Msza Święta,
- wystąpią: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela od Połańca, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka,
- konkurs na “Najpiękniejsze stoisko Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”.
Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Echo Dnia oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.