W Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyły się I Ogólnopolskie Mistrzostwa Polski Kelnerów. Mistrzostwa składały się z III etapów w których wyłoniono finałową szóstkę najlepszych kelnerów w kraju. Wśród nich znalazła się jedyna przedstawicielka płci pięknej pochodząca ze Smykowa, Lucyna Stępień.
Wymiana doświadczeń i integracja
Konkurs miał na celu zintegrowanie środowiska kelnerskiego we wspólnych działaniach na rzecz promocji zawodu kelnera. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kelnerskiej, a także promocję i prezentację technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej i co najważniejsze, wyłonienie najlepszych kelnerów w Polsce oraz wymianę informacji i doświadczeń między uczestnikami konkursu.
Flambirowanie i tranżerowanie
Lucyna, która reprezentowała kielecką restaurację Oranżeria wraz z piątką pozostałych finalistów miała za zadanie przygotowanie w obecności gości steka wołowego do poziomu medium rare (antrykot) z wykorzystaniem serwisu angielskiego – flambirowanie. Kolejną konkurencją była dekantacja wina z wózka kelnerskiego. Jednak najbardziej wymagającym zadaniem okazało się tranżerowanie homara.
Złota taca dla Lucyny
Konkurencje niewyobrażalnie trudne dla laików, okazały się błahostką dla Lucyny Stępień, która zdobyła tytuł I Mistrza Kelnera Polski oraz Złotą tacę! Otrzymała również vouchey na szkolenia, które pozwolą jej na dalszą naukę zawodu. Drugie miejsce i tytuł Vice Mistrza waz ze Srebrną tacą otrzymał Michał Lapczyk z Cieszyna. Brązowa taca przypadła Sylwestrowi Ochmanowi również z Cieszyna.
Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów sympatycznej mieszkance naszej gminy.
Mistrzostwa zostały zorganizowane przez Centrum Kulinarne firmy Weindich oraz Stowarzyszenie Kelnerów Polski. Patronat honorowy nad Mistrzostwami sprawowała Akademia Gastronomiczna w Polsce.