Szukacie kulinarnych inspiracji na wykorzystanie dyni, która jesienią króluje na polskich stołach? Wyśmienite dania z tego popularnego, sezonowego warzywa przygotowała niezwykle uzdolniona kulinarnie młodzież z klasy II E Powiatowego Zespołu Szkół w Łopusznie.
W szkolnej pracowni gastronomicznej PZS w Łopusznie było bardzo aromatycznie i przepysznie. Młodzi kucharze wykorzystali dynię na wiele sposobów, zarówno na słono jak i na słodko. Zupa krem dyniowy z burratą, bułeczki maślane z purre dyniowym, chlebek dyniowy z pomidorami suszonymi i serem cheddar, racuszki dyniowe z karmelem i konfiturą agrestową – te wszystkie dyniowe smakołyki przygotowane przez uczniów z wielką pasja i zaangażowaniem pod kierunkiem wspaniałych nauczycieli z pewnością smakują wybornie i mogą być kulinarną inspiracją na jesienne potrawy.
Wielkie brawa dla młodzieży z PZS w Łopusznie za kreatywność i pasję do gotowania!