„Gęsie grabie z kluskami w towarzystwie zawstydzonego buraka” – takim daniem Natalia Koźbiał i Agata Długosz, uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowane pod okiem Pani Marty Ficek i Pani Joanny Juszczak, reprezentowały Powiatowy Zespół Szkół w Chmielniku w XI. edycji Konkursu Kulinarnego „Smaki Gęsiny”.
Konkurs odbył się 11 listopada 2022 r. w Chmielnickim Centrum Kultury. Uczestnicy mieli za zadanie nie tylko przygotować danie konkursowe, lecz również pokazać, że tradycja łączy pokolenia, ponieważ uczennice konkurowały ze swoimi babciami, należącymi do kół gospodyń. Dziewczęta biorące udział w zmaganiach konkursowych udowodniły lokalnej społeczności, że są godnymi rywalkami.
Za przygotowane danie Agata i Natalia otrzymały wyróżnienie oraz nagrodę pieniężną. Największym sukcesem dla Powiatowego Zespołu Szkół w Chmielniku była jednak nagroda przyznana przez znakomitych szefów kuchni zasiadających w jury: warsztaty kulinarne dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Nagroda ta niewątpliwie stanowić będzie motywację dla uczniów do rozwijania swoich talentów i udziału w tego typu przedsięwzięciach.