3.5 C
Kielce
niedziela, 28 kwietnia, 2024
Strona głównaAktualnościKulinarne smaki Świętokrzyskiego w gminie Morawica

Kulinarne smaki Świętokrzyskiego w gminie Morawica

Zobacz

O zasadach zdrowego żywienia, dietach „cud” i dziedzictwie kulinarnym można było dowiedzieć się podczas szkolenia, które odbyło się w Samorządowym Centrum Kultury w Morawicy. Organizatorem wydarzenia był Urząd Miasta i Gminy Morawica wspólnie ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Celem corocznych spotkań szkoleniowo – pokazowych jest kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych, nie tylko tych z ternu gminy Morawica, ale obejmujących cały region świętokrzyski. Szkolenie połączone było z pokazem zdrowych tradycyjnych potraw, które przygotowały panie z zespołu Brudzowianki, Zaborzanki, Drochowianie, Łabecanki, Nidzianecki, Brzezinianki, Stowarzyszenie „Kreatywni Bilczanie”, Klub Seniora „Zawsze Młodzi” oraz gospodarstwa agroturystyczne Ewy Zaczek Kucharskiej, Teresy Kaczor i Lilly Dukały. Na stole królowały pączek, serniki, racuchy, żeberka, śledzie, sałatki, chleb pieczony z różnych mąk, kapusta z grochem, kapusta zasmażana, kotlety z kaszy kuskus, mus czekoladowy z daktyli, jajka z pieczarkami. Wszystkie potrawy były zdrowe i smaczne.

W trakcie degustacji panie mogły wysłuchać wykładu na temat zasad zdrowego żywienia oraz dietach „cud”, który poprowadziła Alicja Śmiech z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Takie spotkania są już tradycją. Organizowane od kilku lat wciąż cieszą się dużą popularnością wśród pań, które w tym dniu mogą się spotkać, porozmawiać i wymienić przepisami kulinarnymi. Wszystkim uczestniczkom serdecznie dziękujemy za udział w spotkaniu.

Aktualności

Ważna informacja dla firm zajmujących się organizacją spływów kajakowych

Przypomina się firmą, które zajmują się organizacją spływów kajakowych i korzystają z Zaplecza Kajakarskiego nad Czarną Nidą w Morawicy przy muszli koncertowej...

Polecamy