Które danie podbije podniebienia jury i zdobędzie tytuł „Najsmaczniejszej Potrawy Powiatu Kieleckiego?”. Tego dowiemy się już w niedzielę, 2 lipca podczas konkursu organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Kielcach nad zalewem w Kaniowie. W tym roku odbędzie się on pod hasłem „Kuchnia kresowa”.
W niedzielne popołudnie w kulinarne szranki staną 23 zespoły z 11 gmin powiatu kieleckiego, a wśród nich koła gospodyń wiejskich, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych oraz osoby indywidualne mieszkający na terenie powiatu kieleckiego. Tym razem uczestnicy będą rywalizować na potrawy, nawiązujące do smaków kuchni kresowej.
„Kugiel z cierzniówką z Kowali”, „Golasy na liściu kapuścianym”, „Hreczanyki”, „Cepeliny” „Kibiny”, „Zapiekane kaszoki”, czy Kresówki świętokrzyskie” – takie między innymi specjały, będzie można skosztować podczas konkursu nad zalewem w Kaniowie, w gminie Zagnańsk.
Rozstrzygnięcia konkursu dokona komisja powołana przez Starostę Kieleckiego Mirosława Gębskiego pod przewodnictwem znanego i cenionego szefa kuchni Mirosława Ciołaka.
– Ponieważ tematem przewodnim konkursu jest kuchnia kresowa na pewno przy ocenie potraw w pierwszej kolejności będę zwracał uwagę na to skąd pochodzi dany przepis, z jakiego regionu, jaka historia jest z nim związana, jakie produkty zostały wykorzystane do przygotowania potrawy, czy rzeczywiście odnosi się do tradycji kuchni kresowej, czy tak się kiedyś gotowało. Oczywiście będę też oceniał smak potraw i estetykę podania – mówi Mirosław Ciołak.
Serdecznie ZAPRASZAMY w niedzielne popołudnie, 2 lipca nad zalew w Kaniowie na „ XVI Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego”.