3.5 C
Kielce
niedziela, 28 kwietnia, 2024
Strona głównaAktualnościKowalanki nagrodzone w konkursie kulinarnym

Kowalanki nagrodzone w konkursie kulinarnym

Zobacz

„20 potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego”

W dniu 28.04.2018 r. miał miejsce konkurs kulinarny pn. „20 potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego”, który odbył się podczas III Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Do konkursu przystąpił m.in. Zespół Obrzędowy „Kowalanki” zgłaszając 3 potrawy: „Bułeczki Chłopskie”, „Gomółki z Kowali” oraz „Nalewkę na miodzie”. W głównym konkursie na najlepszą potrawę „Kowalanki” zostały nagrodzone za „Gomółki z Kowali”.

Dodatkowo jury wybrało jedną najsmaczniejszą, najlepiej prezentującą się potrawę, wykonaną według tradycyjnego przepisu. Nagrodę specjalną ufundowaną przez Starostwo Powiatowe w Kielcach przyznano Zespołowi Obrzędowemu „Kowalanki” za „Gomółki z Kowali”. Tym samym Zespół Obrzędowy „Kowalanki” jako jedyny zespół zdobył w minioną sobotę w Tokarni aż dwa wyróżnienia.

 

Wiesława Kulińska

Aktualności

Ważna informacja dla firm zajmujących się organizacją spływów kajakowych

Przypomina się firmą, które zajmują się organizacją spływów kajakowych i korzystają z Zaplecza Kajakarskiego nad Czarną Nidą w Morawicy przy muszli koncertowej...

Polecamy