„20 potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego”
W dniu 28.04.2018 r. miał miejsce konkurs kulinarny pn. „20 potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego”, który odbył się podczas III Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Do konkursu przystąpił m.in. Zespół Obrzędowy „Kowalanki” zgłaszając 3 potrawy: „Bułeczki Chłopskie”, „Gomółki z Kowali” oraz „Nalewkę na miodzie”. W głównym konkursie na najlepszą potrawę „Kowalanki” zostały nagrodzone za „Gomółki z Kowali”.
Dodatkowo jury wybrało jedną najsmaczniejszą, najlepiej prezentującą się potrawę, wykonaną według tradycyjnego przepisu. Nagrodę specjalną ufundowaną przez Starostwo Powiatowe w Kielcach przyznano Zespołowi Obrzędowemu „Kowalanki” za „Gomółki z Kowali”. Tym samym Zespół Obrzędowy „Kowalanki” jako jedyny zespół zdobył w minioną sobotę w Tokarni aż dwa wyróżnienia.
Wiesława Kulińska