Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym na najlepszy Cymes. Czekamy na Wasze samodzielnie zrobione danie kuchni żydowskiej.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas Festiwalu Kultury Żydowskiej w dn. 16.09.2023 r. w Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach, gdzie będzie miała miejsce prezentacja i degustacja potraw konkursowych.
Na zwycięzcę czeka nagroda!
Warunki uczestnictwa:
- W konkursie mogą wziąć udział osoby, które ukończyły 18 lat.
- Potrawę konkursową należy dostarczyć w dn. 16.09.2023 r. do Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach, ul. Armii Krajowej 18A, 26-060 Chęciny do godz. 17.00.
- Wypełnienie formularza zgłoszeniowego.
- Podpisanie oświadczenia.
- Zapoznanie się z regulaminem konkursowym.
Cymes to danie rodem z kuchni żydowskiej. Podaje się je w radosne święta żydowskie – święto Pascha i Rosz ha – Szana. Potrawa głównie złożona jest z warzyw i owoców, głównie z marchwi, suszonych śliwek i jabłek. Może występować także w wersji z ziemniakami, innymi warzywami, mięsem oraz różnymi suszonymi owocami. Składniki są duszone lub pieczone. Potrawa podawana jest na słodko. W zasadzie można dodać wszystko co koszerne i co pasuje do słodkiej, podsmażanej marchewki.
Należy stosować się do trzech poniższych zasad koszerności:
- Zasada niełączenia produktów mięsnych i mlecznych.
- Nieużywanie produktów pochodzących od zwierząt niekoszernych: wieprzowina, w tym smalec, konina, strusina, w tym jaja strusie). Praktycznie dozwolone są: wołowina, cielęcina, drób i jego jaja.
- Nieużywanie produktów pochodzących od niekoszernych zwierząt wodnych: owoców morza, węgorza, suma, jesiotra i jego ikry. Koszerne są ryby posiadające łuski i płetwy oraz ich ikra (np. dorsz, śledź, łosoś, tuńczyk).