3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaKulturaKonkursy kulinarne i smakoterapia

Konkursy kulinarne i smakoterapia

Zobacz

Ciekawe wydarzenie odbędzie się w najbliższą niedzielę w Ciekotach. 10 października mieszkańcy powiatu kieleckiego zapraszani są na I Festiwal „Smaków babiego lata”. Królować będą weki i jesienne zupy.

Festiwal organizowany przez Starostwo Powiatowe w Kielcach odbędzie się przed Dworkiem Stefana Żeromskiego w Ciekotach w gminie Masłów. Uczestnicy I Festiwalu „Smaków babiego lata” powalczą o „Złotą Patelnię Starosty”. Nagroda ta zostanie wręczona po raz pierwszy. Celem wydarzenia jest zachęcenie mieszkańców powiatu kieleckiego do robienia własnych przetworów i utrwalania na zimę tego, co uda się wyhodować w przydomowych ogródkach.

Kulinarne zmagania

„Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”. Te dwa kulinarne konkursy odbędą się 10 października w Ciekotach. Do udziału zgłosiło się 26 podmiotów z 12 gmin.

– Powiat kielecki ma bardzo bogate tradycje kulinarne. Przekonujemy się o tym co roku podczas Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Tym razem chcemy zachęcić do tego, aby te wszystkie wspaniałe smaki lata, jesienią zamknąć w słoikach, w wekach. Tak, aby można było się nimi cieszyć przez całą zimę. Chcemy, żeby zaproszeni przez nas uczestnicy festiwalu zdradzili mieszkańcom powiatu, jak utrwalają żywność, żeby podzielili się swoimi przepisami – informuje starosta kielecki Mirosław Gębski.

– Cieszę się, że Starostwo Powiatowe w Kielcach organizuje to wydarzenie w gminie Masłów. Dzięki temu możemy wykorzystać potencjał Dworku Stefana Żeromskiego i jego otoczenia. Zapraszam wszystkich do Ciekot – dodaje Tomasz Lato, wójt gminy Masłów.  

Konkurs dedykowany jest Kołom Gospodyń Wiejskich, Gospodarstwom Agroturystycznym oraz osobom indywidualnym z powiatu kieleckiego. Dla zwycięzców przewidziano atrakcyjne nagrody! W konkursie „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe” do wygrania będzie „Złota Patelnia Starosty”. Za estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe i innowacyjność potrawy. Specjalną statuetkę, która wręczona zostanie po raz pierwszy wykonuje już na zamówienie znany kielecki artysta Sławomir Micek.

Konkursowe dania i weki oceniać będzie jury pod przewodnictwem znanego szefa kuchni Mirosława Ciołaka. W skład komisji wejdą: Mirosław Gębski starosta kielecki, Izabela Dziewięcka dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki w Starostwie Powiatowym, Przemysław Predygier, dyrektor kieleckiego oddziału Telewizji Polskiej, Janusz Knap, redaktor naczelny Polskiego Radia Kielce oraz Iwona Zasuwa, edukatorka żywieniowa.

Artyści i smakoterapia

O oprawę artystyczną na scenie amfiteatru tego dnia zadbają Zespoły Pieśni i Tańca: „Furmani” z gminy Bodzentyn, „Piekoszowianie” z gminy Piekoszów, „Ciekoty” i „Żeromszczyzna” z gminy Masłów.  

Organizatorzy przewidzieli również rozrywkę dla najmłodszych. Na miejscu pojawi się mobilna strefa atrakcji dla dzieci. Będą m.in. zabawy z animatorkami, gry wielkoformatowe, malowanie twarzy. Odbędzie się również ognisko.

Uczestnicy festiwalu będą mogli skorzystać z prezentacji dotyczącej zdrowego odżywiania. Znana edukatorka żywieniowa i autorka bestsellerowych książek o odżywianiu, Iwona Zasuwa opowie o tym, jakie znaczenie dla naszego samopoczucia ma to, co jemy. Gość specjalny festiwalu zdradzi przepisy na weki i kiszonki, które obowiązkowo powinny znaleźć się w każdej zimowej spiżarni. Rad Iwony Zasuwy będzie można posłuchać już od godziny 14.00 w „Szklanym Domu”.

Powróćmy do „wekowania”

– Poprzez I Festiwal „Smaków babiego lata” chcemy pokazać, że nasze zapasy na zimę to także doskonały sposób na utrzymanie dobrej formy i zdrowia w okresie spadku odporności. Prawidłowa dieta ma duże znaczenie dla zachowania kondycji, a to, co mamy w ogródkach dostarcza nam wielu witamin i niezbędnych składników pokarmowych. Nie znajdziemy tam konserwantów, sztucznych barwników ani żadnych innych chemicznych dodatków. To po prostu samo zdrowie, dlatego zachęcamy do korzystania z tego dobrodziejstwa – przypomina starosta kielecki.

Festiwal organizują Starostwo Powiatowe w Kielcach i Gmina Masłów. Początek wydarzenia w Centrum Edukacji i Kultury Szklany Dom w Ciekotach o godz. 13.00.

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy