3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaAktualnościKonkurs pełen smaków

Konkurs pełen smaków

Zobacz

XVI edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego wygrało danie „Kresówki Świętokrzyskie” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Żeromszczyzna” z gminy Masłów. W niedzielę, 2 lipca gmina Zagnańsk stała się kulinarną stolicą regionu.

„Kuchnia kresowa” – pod takim hasłem odbył się „Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego”. Wszystkie konkursowe potrawy musiały spełnić  podstawowe kryterium – miały nawiązywać do kuchni kresowej.

W kulinarne szranki stanęło 22 zespoły z 11 gmin powiatu kieleckiego, a wśród nich koła gospodyń wiejskich, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych oraz osoby indywidualne mieszkające na terenie powiatu kieleckiego. Różnorodność była ogromna, bo i taka jest kuchnia kresowa. Oparta na prostych składnikach, jak kapusta, groch, boczek, słonina. Dania kuchni kresowej są niezwykle pożywne i treściwe. Na stoiskach można było znaleźć barszcze, pierogi, kołduny, kartacze, cepeliny czy pyzy.

W skład komisji konkursowej oceniającej dania weszli: Mirosław Gębski starosta kielecki, szef kuchni w hotelu w Ostrowcu Mirosław Ciołak, Janusz Knap, prezes Zarządu radia Kielce, redaktor Anna Krawiecka z Echa Dnia oraz dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki – Izabela Dziewięcka.

Jury, stało przed niełatwym zadaniem wyboru najlepszych i przyznania wyróżnień. Jak zapewniali członkowie komisji, dania były i pomysłowe i smaczne.

– Kuchnia kresowa to potrawy z obecnych terenów Białorusi, Ukrainy, czy Litwy, ale trzeba pamiętać, że w okresie międzywojennym była to II Rzeczpospolita – powiedział Mirosław Gębski, starosta kielecki. – Większość Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało potrawy głownie z kresów wschodnich, ale ich różnorodność była bardzo duża.

Po naradzie komisja przedstawiła wyniki. Wyróżnienia otrzymały: Klub Seniora w Bielinach za potrawę „Pierogi spod Łysicy”, KGW „Aktywna Brynica” w Brynicy za „Kołduny z mięsem w rosole”, Stowarzyszenie Kobiet „Jagienka” za „Kołduny”, KGW „Skorzeszanki” za Zapiekane Kaszoki” oraz KGW „Korale Radostowej” z Bęczkowa „Kołduny w rosole”.

Spośród miejsc na podium trzecie przypadło KGW Bartkowe Baby z gminy Zagnańsk za „Kibiny”, drugie miejsce zajęło KGW Kowalanki z gminy Nowiny za „Kugiel z Cierzniówką z Kowali”.

Najsmaczniejszym daniem 2023 roku w powiecie kieleckim zostały „Kresówki Świętokrzyskie”, przygotowane przez KGW Żeromszczyzna z gminy Masłów.

Szefa kuchni Mirosław Ciołak przyznał, że zwracał uwagę na to skąd pochodzi dany przepis, z jakiego regionu, jaka historia jest z nim związana. – Jakie produkty zostały wykorzystane do przygotowania potrawy, czy rzeczywiście odnosi się do tradycji kuchni kresowej, czy tak się kiedyś gotowało. Oczywiście oceniałem smak potraw i estetykę podania – mówił kucharz.

Redaktor Anna Krawiecka dodała: – Wszystkie dania zostały podane z sercem, a to najważniejsza przyprawa we wszystkich daniach. Cieszę się, że nie używacie vegety, śmietany 30 procent, serków mascarpone, bo tego kiedyś po porostu nie było.

– Wszystkie potrawy były wspaniale i pięknie podane, stoiska przystrojone. Podziwiam  was kobiety za to co robicie, bo robicie to wspaniale – mówiła Izabela Dziewięcka.

Wyróżnieni uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Wydarzenie zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Zagnańsk. Tradycyjnie po konkursie powstanie wydawnictwo z przepisami, które zostały zaprezentowane podczas tej rywalizacji.

Artyści powiatu kieleckiego, śpiewem i niezwykłą muzyką wprowadzili gości Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego w wyjątkowy klimat.

Gospodarzami tegorocznego konkursu byli: starosta kielecki, Mirosław Gębski, członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach – Mariusz Ściana i Cezary Majcher oraz władze samorządu z gminy Zagnańsk – wójt Wojciech Ślefarski i wicewójt Stanisław Stępień. Razem z mieszkańcami bawili się radni powiatowi: Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach Jacek Kuzia, radna Małgorzata Popiel, Łukasz Woźniak i Zbigniew Zagdański. Imprezę swoją obecnością uświetnili: senator Krzysztof Słoń, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa – Mieczysław Gębski i Henryk Milcarz. Nie zabrakło wójtów gmin powiatu: Bielin – Sławomira Kopacza, Miedzianej Góry – Damiana Sławskiego, Masłowa – Tomasza Lato, Strawczyna – Tadeusza Tkaczyka i wicewójta gminy Mniów – Michała Milcarza.

Starosta kielecki w imieniu Zarządu Powiatu powitał gości i zaprosił do wspólnej zabawy.
– Konkurs na potrawę to nasza doroczna i wyjątkowa tradycja. Co roku spotykamy się w wybranych gminach, aby wysłuchać naszych pięknych i wspaniałych zespołów, aby przypomnieć sobie tradycje ziemi kieleckiej, zapoznać się ze wspaniałymi kulinariami naszej świętokrzyskiej ziemi. Mam nadzieję, że tegoroczny konkurs będzie radosnym wydarzeniem w życiu każdego z przybyłych tu gości.

– Konkurs kulinarny powiatu cieszy się bardzo dużą popularnością, a do tego mieszkańcy mogą posłuchać wspaniałego repertuaru naszych artystów. Po reakcjach publiczności, widać, że wszyscy się dobrze bawią – mówił Jacek Kuzia, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach.

Wojciech Ślefarski gospodarz terenu powiedział, że zalew w Kaniowie został w ubiegłym roku zmodernizowany, teren jest zagospodarowany i przygotowany na turystów.

Dobrej zabawy naszym gościom życzyli senator Krzysztof Słoń oraz wiceprzewodniczący Mieczysław Gębski. – To już 16. spotkanie najbardziej aktywnych ludzi z powiatu kieleckiego, którzy chcą kulturę ludową i kulinaria ludowe przenosić w następne pokolenia – zaznaczył Krzysztof Słoń, senator RP.

 – Cieszę się, że powiat organizuje tego typu wydarzenia. Tradycje kulinarne czy muzyczne naszego regionu są bardzo bogate – zaznaczył Mieczysław Gębski.

Kulinarnej rywalizacji w Zagnańsku towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Na scenie w folkowym repertuarze zaprezentowało się 6 zespołów. Wspaniałą podróż po świecie folkloru rozpoczęła Kapela Adaśki z gminy Masłów. Tuż potem przed naszą wspaniałą publicznością zagrała Kapela Rudkowianie z Nowej Słupi.

Nasza kolorowa scena co rusz zmieniała się za sprawą kolejnych artystów – zakochanych w muzyce ludowej przedstawicieli gminy Bieliny „Kapeli z Kakonina”. Tuż po nich, na naszej scenie zaprezentowała się grupa młodych ludzi, zafascynowanych tradycyjną muzyką ludową i dawnymi melodiami „Siostry Piotrowicz” z gminy Raków.

Potem sceną na długo zawładnęli przedstawiciele gmin Nowej Słupi i Bodzentyna – Kapela Grupy Przyjaciół Marysi Sadrak. Zespół tworzy grupa niezwykle utalentowanych przyjaciół.

Na zakończenie, z przytupem i werwą zagrała Kapela Typowy Janus z Bęczkowa – reprezentanci gminy Górno. Ich wspaniała folkowa muzyka porwała wszystkich do tańca.

Wszystkim artystom gratulujemy wspaniałych występów. Dzięki Wam, to był bardzo udany dzień, pełen wrażeń, pięknej i ludowej muzyki.

– Tegoroczny przegląd po raz kolejny udowodnił, że mamy wspaniałych artystów, którzy zapewnili oglądającym niebywałą ucztę dla ciała jak i ducha. Mamy ciekawe zespoły, które śpiewem nie tylko kultywują naszą tradycje, ale też wychwalają piękno naszej świętokrzyskiej ziemi – powiedział starosta.

Galeria

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy