XVI edycję Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego wygrało danie „Kresówki Świętokrzyskie” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Żeromszczyzna” z gminy Masłów. W niedzielę, 2 lipca gmina Zagnańsk stała się kulinarną stolicą regionu.
„Kuchnia kresowa” – pod takim hasłem odbył się „Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego”. Wszystkie konkursowe potrawy musiały spełnić podstawowe kryterium – miały nawiązywać do kuchni kresowej.
W kulinarne szranki stanęło 22 zespoły z 11 gmin powiatu kieleckiego, a wśród nich koła gospodyń wiejskich, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych oraz osoby indywidualne mieszkające na terenie powiatu kieleckiego. Różnorodność była ogromna, bo i taka jest kuchnia kresowa. Oparta na prostych składnikach, jak kapusta, groch, boczek, słonina. Dania kuchni kresowej są niezwykle pożywne i treściwe. Na stoiskach można było znaleźć barszcze, pierogi, kołduny, kartacze, cepeliny czy pyzy.
W skład komisji konkursowej oceniającej dania weszli: Mirosław Gębski starosta kielecki, szef kuchni w hotelu w Ostrowcu Mirosław Ciołak, Janusz Knap, prezes Zarządu radia Kielce, redaktor Anna Krawiecka z Echa Dnia oraz dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki – Izabela Dziewięcka.
Jury, stało przed niełatwym zadaniem wyboru najlepszych i przyznania wyróżnień. Jak zapewniali członkowie komisji, dania były i pomysłowe i smaczne.
– Kuchnia kresowa to potrawy z obecnych terenów Białorusi, Ukrainy, czy Litwy, ale trzeba pamiętać, że w okresie międzywojennym była to II Rzeczpospolita – powiedział Mirosław Gębski, starosta kielecki. – Większość Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało potrawy głownie z kresów wschodnich, ale ich różnorodność była bardzo duża.
Po naradzie komisja przedstawiła wyniki. Wyróżnienia otrzymały: Klub Seniora w Bielinach za potrawę „Pierogi spod Łysicy”, KGW „Aktywna Brynica” w Brynicy za „Kołduny z mięsem w rosole”, Stowarzyszenie Kobiet „Jagienka” za „Kołduny”, KGW „Skorzeszanki” za Zapiekane Kaszoki” oraz KGW „Korale Radostowej” z Bęczkowa „Kołduny w rosole”.
Spośród miejsc na podium trzecie przypadło KGW Bartkowe Baby z gminy Zagnańsk za „Kibiny”, drugie miejsce zajęło KGW Kowalanki z gminy Nowiny za „Kugiel z Cierzniówką z Kowali”.
Najsmaczniejszym daniem 2023 roku w powiecie kieleckim zostały „Kresówki Świętokrzyskie”, przygotowane przez KGW Żeromszczyzna z gminy Masłów.
Szefa kuchni Mirosław Ciołak przyznał, że zwracał uwagę na to skąd pochodzi dany przepis, z jakiego regionu, jaka historia jest z nim związana. – Jakie produkty zostały wykorzystane do przygotowania potrawy, czy rzeczywiście odnosi się do tradycji kuchni kresowej, czy tak się kiedyś gotowało. Oczywiście oceniałem smak potraw i estetykę podania – mówił kucharz.
Redaktor Anna Krawiecka dodała: – Wszystkie dania zostały podane z sercem, a to najważniejsza przyprawa we wszystkich daniach. Cieszę się, że nie używacie vegety, śmietany 30 procent, serków mascarpone, bo tego kiedyś po porostu nie było.
– Wszystkie potrawy były wspaniale i pięknie podane, stoiska przystrojone. Podziwiam was kobiety za to co robicie, bo robicie to wspaniale – mówiła Izabela Dziewięcka.
Wyróżnieni uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Wydarzenie zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Zagnańsk. Tradycyjnie po konkursie powstanie wydawnictwo z przepisami, które zostały zaprezentowane podczas tej rywalizacji.
Artyści powiatu kieleckiego, śpiewem i niezwykłą muzyką wprowadzili gości Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego w wyjątkowy klimat.
Gospodarzami tegorocznego konkursu byli: starosta kielecki, Mirosław Gębski, członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach – Mariusz Ściana i Cezary Majcher oraz władze samorządu z gminy Zagnańsk – wójt Wojciech Ślefarski i wicewójt Stanisław Stępień. Razem z mieszkańcami bawili się radni powiatowi: Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach Jacek Kuzia, radna Małgorzata Popiel, Łukasz Woźniak i Zbigniew Zagdański. Imprezę swoją obecnością uświetnili: senator Krzysztof Słoń, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa – Mieczysław Gębski i Henryk Milcarz. Nie zabrakło wójtów gmin powiatu: Bielin – Sławomira Kopacza, Miedzianej Góry – Damiana Sławskiego, Masłowa – Tomasza Lato, Strawczyna – Tadeusza Tkaczyka i wicewójta gminy Mniów – Michała Milcarza.
Starosta kielecki w imieniu Zarządu Powiatu powitał gości i zaprosił do wspólnej zabawy.
– Konkurs na potrawę to nasza doroczna i wyjątkowa tradycja. Co roku spotykamy się w wybranych gminach, aby wysłuchać naszych pięknych i wspaniałych zespołów, aby przypomnieć sobie tradycje ziemi kieleckiej, zapoznać się ze wspaniałymi kulinariami naszej świętokrzyskiej ziemi. Mam nadzieję, że tegoroczny konkurs będzie radosnym wydarzeniem w życiu każdego z przybyłych tu gości.
– Konkurs kulinarny powiatu cieszy się bardzo dużą popularnością, a do tego mieszkańcy mogą posłuchać wspaniałego repertuaru naszych artystów. Po reakcjach publiczności, widać, że wszyscy się dobrze bawią – mówił Jacek Kuzia, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach.
Wojciech Ślefarski gospodarz terenu powiedział, że zalew w Kaniowie został w ubiegłym roku zmodernizowany, teren jest zagospodarowany i przygotowany na turystów.
Dobrej zabawy naszym gościom życzyli senator Krzysztof Słoń oraz wiceprzewodniczący Mieczysław Gębski. – To już 16. spotkanie najbardziej aktywnych ludzi z powiatu kieleckiego, którzy chcą kulturę ludową i kulinaria ludowe przenosić w następne pokolenia – zaznaczył Krzysztof Słoń, senator RP.
– Cieszę się, że powiat organizuje tego typu wydarzenia. Tradycje kulinarne czy muzyczne naszego regionu są bardzo bogate – zaznaczył Mieczysław Gębski.
Kulinarnej rywalizacji w Zagnańsku towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Na scenie w folkowym repertuarze zaprezentowało się 6 zespołów. Wspaniałą podróż po świecie folkloru rozpoczęła Kapela Adaśki z gminy Masłów. Tuż potem przed naszą wspaniałą publicznością zagrała Kapela Rudkowianie z Nowej Słupi.
Nasza kolorowa scena co rusz zmieniała się za sprawą kolejnych artystów – zakochanych w muzyce ludowej przedstawicieli gminy Bieliny „Kapeli z Kakonina”. Tuż po nich, na naszej scenie zaprezentowała się grupa młodych ludzi, zafascynowanych tradycyjną muzyką ludową i dawnymi melodiami „Siostry Piotrowicz” z gminy Raków.
Potem sceną na długo zawładnęli przedstawiciele gmin Nowej Słupi i Bodzentyna – Kapela Grupy Przyjaciół Marysi Sadrak. Zespół tworzy grupa niezwykle utalentowanych przyjaciół.
Na zakończenie, z przytupem i werwą zagrała Kapela Typowy Janus z Bęczkowa – reprezentanci gminy Górno. Ich wspaniała folkowa muzyka porwała wszystkich do tańca.
Wszystkim artystom gratulujemy wspaniałych występów. Dzięki Wam, to był bardzo udany dzień, pełen wrażeń, pięknej i ludowej muzyki.
– Tegoroczny przegląd po raz kolejny udowodnił, że mamy wspaniałych artystów, którzy zapewnili oglądającym niebywałą ucztę dla ciała jak i ducha. Mamy ciekawe zespoły, które śpiewem nie tylko kultywują naszą tradycje, ale też wychwalają piękno naszej świętokrzyskiej ziemi – powiedział starosta.