15 lipca w Rakowie odbył się XI Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Wydarzenie było zorganizowane w ramach XV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych.
W tegorocznej edycji konkursu bardzo mocną reprezentację miała gmina Górno. Swoje specjały zaprezentowały między innymi gospodynie ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Radlina, Koła Gospodyń Wiejskich z Radlina, Koła Gospodyń Wiejskich „Ekobabki” z Cedzyny, czy Koła Gospodyń Wiejskich ze Skorzeszyc, czy które w ostatnim czasie deklasują rywali w przeróżnych konkursach kulinarnych. Tym razem również zaprezentowały się świetnie i zdobyły pierwsze miejsce.
Tematem zmagań konkursowych były pierogi na sto sposobów. – Przygotowałyśmy dwa rodzaje pierogów, w tym konkursowe, bardzo ekologiczne pierogi z pstrągiem – poinformowała Alicja Staszewska, przewodnicząca KGW „Ekobabki”. – Pstrąg pochodzi z ekologicznej hodowli w Rytwianach. Dla zaostrzenia smaku dodałyśmy trochę sera fety i dużo kopru. Do degustacji przygotowałyśmy również pierogi z kaszanką i papryką. Nietypowo, ale smacznie. Na stoisku zagościł też kapuśniaczek z młodej kapusty z kiełbasą, a także ogórek konserwowy i chleb ze smalcem, ale trochę zmodyfikowany, bo z dodatkiem ekologicznej papryki i słonecznika – dodała Alicja Staszewska. Panie z KGW „Ekobabki” przygotowały również chleb bananowy, makowiec i sernik. Jak same podkreślały, wszystkie produkty do tworzenia dań były bardzo wysokiej jakości, nabywane w sklepach ekologicznych.
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Radlina oraz gminy Górno przygotowało pierogi z mięsa z dudków, czyli płucek wieprzowych oraz kapusty. Oprócz pierogów na stoisku Stowarzyszenia można było spróbować racuchów z ciasta drożdżowego, blinów z musami owocowymi oraz pierogów z serem i musami owocowymi.
Panie z KGW Radlin postawiły na pierogi z owocami. Królowały jagody, czereśnie, wiśnie i śliwki. Wszystkie były okraszone smaczną polewą ze śmietany z dodatkiem wanilii i cynamonu.
Zwycięskie Koło Gospodyń Wiejskich ze Skorzeszyc przygotowało pierożkowe sakiewki z sosem borowikowym, które oczarowały Jury. Farsz do sakiewek składał się z palonej kaszy gryczanej oraz wędzonego białego twarożku. Pierogi w ekspresowym tempie znikały ze stoisk. – Okazuje się, ze tak powszechna potrawa jaką są pierogi, może mieć przeróżne smaki. Dzisiejsze wydarzenie udowodniło, że w przestrzeni przygotowania pierogów nie ma żadnych ograniczeń. Farsze często zaskakują, ale wszystkie smakują wyśmienicie – mówił Michał Godowski, starosta kielecki.
Słów uznania dla wszystkich uczestników konkursu nie szczędził Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. – Dzisiejsze spotkanie wrosło już w klimat i kalendarz wydarzeń powiatu kieleckiego. Jest świetnie odbierane zarówno przez uczestników, jak i gości. Wspólnie z jury mieliśmy obawy, czy potrawy nie będą się powtarzać, ale okazało się, że różnorodność pierogów jest bardzo bogata i potencjał kulinarny regionu ogromny. Każde danie było inne i bardzo smaczne. Cieszę się, że powiat przywiązuje tak dużą wagę do kultywowania skarbu, jakim jest nasze lokalne dziedzictwo kulturowe – mówił Piotr Żołądek.
Podczas spotkania w Rakowie sceną zawładnęły kapele ludowe z terenu powiatu kieleckiego, które przygrywając na folklorystyczną nutę porywały zebranych do tańca.