22 potrawy z dziesięciu gmin walczyć będą o miano najsmaczniejszej podczas XIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Impreza odbędzie się na terenie Centrum Sportowo-Rekreacyjnego Olimpic w Strawczynku, 13 września. Początek o godzinie 13.
Na stołach królować będą drobiowe przysmaki. Tym razem kulinarne umiejętności uczestników prezentowane będą w Strawczynku. Jak co roku, w konkursie wezmą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańcy. Przewodniczącym jury będzie znany kucharz Michał Markowicz.
– Poprzez hasło tegorocznego konkursu chcemy odczarować drób, który wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kurczakiem – mówi starosta kielecki, Mirosław Gębski. – Co więcej, dania drobiowe nie jest łatwo przygotować w taki sposób, aby zaskoczyć oceniających. Dlatego rywalizacja zapowiada się bardzo ciekawie. Zapewne, jak co roku, śmiałków nie zabraknie.
Tłem do wspólnego przygotowywania potraw będą występy artystyczne zapewnione przez gminę Strawczyn, a rywalizacja kulinarna odbędzie się przy zachowaniu zaleceń sanitarnych.
– Celem powiatowego konkursu jest promocja lokalnych produktów, smaków i potraw regionalnych charakteryzujących naszą „małą ojczyznę”. W ubiegłym roku przyświecało mu hasło: ”Zupa na każdą okazję”. Spośród 27 dań przygotowanych przez kucharzy, najlepszy okazał się „Małosolny Chłodnik Gospodarza” Gminnego Koła Gospodarzy z Górna.
Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach przy współpracy z Gminą Strawczyn, Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku oraz Samorządowym Centrum Kultury i Sportu w Strawczynie.
– Każdy, kto przyjedzie w niedzielę do Strawczyna będzie miał szansę spróbować dań, które znikają z naszych kuchni, a przypominają nam smaki, które pamiętamy z dzieciństwa – dodaje starosta.
Podobnie jak i w ubiegłych latach jury oceni walory smakowe, estetykę i formę podania potrawy, pochodzenie i oryginalność receptury. Po konkursie zostanie przygotowane wydawnictwo z przepisami na potrawy konkursowe. I jak co roku zwycięskie danie daje tytuł wydawnictwu.