„Kresówki świętokrzyskie” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Żeromszczyzna” z Ciekot w gminie Masłów nie miały sobie równych i zdobyły I miejsce i tytuł „Najsmaczniejszej Potrawy Powiatu Kieleckiego” podczas ubiegłorocznego konkursu kulinarnego organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.
Autorka zwycięskiego przepisu Gabriela Durlik z KGW ”Żeromszczyzna” wspominając ubiegłoroczny konkurs podkreśla, że do dziś rozpiera ją dumna ze zwycięstwa swojego zespołu.
– To był nasz pierwszy udział w konkursie kulinarnym i od razu wygrana, a każda wygrana buduje, dlatego warto siać, żeby zbierać plony – mówi. – Warto poświęcić czas na przygotowanie potrawy konkursowej, zastanowić się, czym zaskoczyć jury – opowiada.
„Kresówki świętokrzyskie” przygotowane przez KGW ”Żeromszczyzna” to bułeczki ziemniaczane nadziewana kapustą kiszoną i dziczyzną, polane sosem grzybowym. – Pomysł na to danie wywodzi się z mojego domu rodzinnego. Mój pradziadek był gajowym, dlatego u nas w domu dziczyzny było pod dostatkiem. Pamiętam, jak babcia robiła różne farsze. Tym przepisem chciałam wrócić do tradycji – mówi.
Tematem ubiegłorocznego konkursu była kuchnia kresowa, a więc proste i jednocześnie pożywne potrawy przygotowane z podstawowych, dostępnych produktów – jak ziemniaki, mąka, czy mięso dzikich zwierząt, które dawniej często jadano. Jednak do tradycyjnego przepisu dodano szczyptę inwencji kulinarnej – Farsz zawinęliśmy w bułeczki ziemniaczanej i to był taki mały ukłon w stronę nowoczesności – wyjaśnia.
Przepis na zwycięskie danie znalazł się w specjalnie wydanej przez kielecki starostwo bezpłatnej publikacji kulinarnej, dostępnej także w wersji elektronicznej, do pobrania na naszej stronie: https://www.powiat.kielce.pl/
– To nas połechtało i jednocześnie zmotywowało do wymyślania kolejnych przepisów. Nie ukrywam, że osobiście bardzo spodobało mi się to, bo lubię gotować, jestem osobą kreatywna, a cała moja rodzina jest mocno związana z gastronomią. Niewykluczone, że w przyszłości kolejny raz spróbujemy zawalczyć o tytuł „Najsmaczniejszej Potrawy Powiatu Kieleckiego”, by znów sprawdzić się na płaszczyźnie kulinarnej.
Jak mówi Gabriela Durlik pamiątkowa statuetka przypominająca o zwycięstwie KGW „Żeromszczyzna” w „Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego” stoi w centralnym miejscu w „Szklanym Domu” w Ciekotach.
– Zawsze jak tam jestem z zespołem patrzę na nią, podziwiam i uśmiecham się. Wiem, że było warto. Zachęcam do udziału w tym konkursie kulinarnym.
Już w tę niedzielę, 7 lipca dowiemy się kto w tegorocznym konkursie sięgnie po najwyższe kulinarne trofeum i zdobędzie tytuł „Najsmaczniejszej potrawy powiatu kieleckiego”. Konkurencja jest duża, bo swój udział zapowiedziało 30 podmiotów z 11 gmin powiatu kieleckiego.
Zapraszamy na kulinarne zmagania do Bodzentyna w niedzielę od godz. 14-ej.