Podczas niedzielnego IV Festiwalu Smaków Babiego Lata, zorganizowanego przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i gminę Masłów, Koło Gospodyń Wiejskich Brzezinianki zdobyło Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego Tomasza Plebana za danie „Fantazja Jesieni” w kategorii Jesienne Wariacje. Najlepsze smaki lata z owoców i warzyw zamknęły w słoikach KGW Pucki oraz KGW Strawczynek.
Było pięknie, kolorowo i ciepło. Podczas IV edycji Smaków Babiego Lata czuć było klimat pięknej, złotej jesieni. W Ciekotach, w gminie Masłów, kieleckie starostwo razem z gminą Masłów przygotowało wyjątkową imprezę kulinarną. Na odwiedzających czekały pyszne potrawy, a wśród gości znalazło się wiele znakomitych osobistości.
Starosta kielecki, Tomasz Pleban, miał zaszczyt powitać wszystkich uczestników i podkreślić znaczenie tego wyjątkowego wydarzenia dla naszej społeczności. – To nie tylko święto smaków, ale także okazja do integracji i wspólnego celebrowania lokalnych tradycji – powiedział starosta. – Festiwalem zachęcamy mieszkańców regionu do powrotu do korzeni, do tego co było dobre, nieprzetworzone i zdrowe.
Gości ze sceny witali także wicestarosta Tomasz Dulny, członkowie Zarządu Powiatu Mariusz Ściana i Mirosław Gębski, a także gospodarz obiektu, wójt Masłowa Tomasz Lato, oraz radni powiatowi Renata Łoboda Sędzimir i Sławomir Stelmaszczyk.
Wspaniałej zabawy życzyli wszystkim uczestnikom posłowie RP Anna Krupka i Krzysztof Lipiec oraz senator Krzysztof Słoń. Do życzeń przyłączyli się także wicewojewoda Michał Skotnicki oraz marszałek Województwa Świętokrzyskiego Renata Janik.
Obecni byli włodarze gmin powiatu kieleckiego: Sławomir Kopacz, wójt Bielin, Andrzej Cieślicki, burmistrz Łopuszna, Karol Picheta, wójt Strawczyna oraz mł. insp. dr Artur Pisarek, komendant Komisariatu I Policji w Kielcach.
Jak podkreślał wójt Tomasz Lato, festiwal jest doskonałą okazją do promocji świętokrzyskich smaków, ale też wymianą przepisów i doświadczeń pomiędzy kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu kieleckiego.
Konkurs o Złotą Patelnię
Na placu przed Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” i dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach w kulinarne szranki stanęły aż 24 podmioty z 11 gmin powiatu kieleckiego. Rywalizowano w dwóch konkursach: „Smaki lata zamknięte w słoiku” – kategoria: owoce, warzywa oraz Złota Patelnia Starosty Kieleckiego w kategorii jesienne wariacje „Papryka, buraczek a może kabaczek… jesienne wariacje”.
Dania oceniało jury w składzie: członkowie Zarządu Mariusz Ściana, Mirosław Gębski, redaktor Echa Dnia Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków kieleckiego starostwa Beata Piotrowska-Wróbel oraz szef jury, kucharz Michał Markowicz. Jury oceniło estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe, a także innowacyjność przygotowanych potraw. Do spróbowania było blisko 50 potraw.
– Festiwal Smaków Babiego Lata ma na celu promocję regionalnej kuchni, dlatego oceniając przetwory i dania zwracałem uwagę na to, czy do ich przygotowania zostały wykorzystane nasze rodzime, sezonowe warzywa i owoce. Najlepiej te wyhodowane we własnych ogródkach. Powiat kielecki ma bardzo bogate tradycje kulinarne, które trzeba pielęgnować i czerpać z nich jak najwięcej, do czego gorąco zachęcam. Z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy, widać dbałość o tradycję, serce włożone w przygotowanie potraw, co mnie bardzo cieszy – mówił kucharz Michał Markowicz, przewodniczący jury.
Nagrodę główną w konkursie “Papryka, buraczek a może kabaczek… jesienne wariacje” i Patelnię Starosty Kieleckiego otrzymał KGW Brzezinianki za fantazyjne danie jesienne „Dynia faszerowana mięsem mielonym podawana z sosem czosnkowym”. Drugie miejsce zdobyło KGW Korale Radostowej za jesienne szaleństwo, zaś trzecie w tym roku zdobyło KGW Piekoszowianie za cukiniowe zawiniątko.
Wyróżnienia otrzymali: KGW Czarcie Babki, Jadwiga Brzoza, KGW Szewczanki, KGW Dąbrowianki, Koło Gospodyń i Gospodarzy Śniadka.
Pielęgnując wyjątkowe tradycje kulinarne naszego regionu nie mogliśmy zapomnieć o przetworach, które przygotowywali nasi dziadkowie na okres zimowy. Stąd kieleckie starostwo przygotowało dwa inne konkursy: Smaki lata zamknięte w słoiku – w kategorii owoce oraz w kategorii warzywa.
Konkurs “Smaki lata zamknięte w słoiku” – Kategoria Warzywa pierwsze miejsce trafiło do KGW Strawczynek – Kapary polskie (pączki lipy w marynacie) jako dodatek do buraka faszerowanego mięsem mielonym. Drugie miejsce zdobyły Śwarne Kakonianki. Trzecie miejsce KGW Antonielów.
Wyróżnienia: Helena Pękalska, Stefania Golenia, KGW Piotrów, KGW Jezioraneczki, KGW Żurawinki.
Jeśli chodzi o konkurs “Smaki lata zamknięte w słoiku” – Kategoria Owoce nagrodę główną zdobyło KGW Płucki – Torecka babcina. Drugie miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne Bogumiła Włodarska. I trzecie miejsce: KGW Górnianecki
Wyróżnienia: KGW Rykoszyn, KGW Kowalanki, KGW Ekobabki, KGW Czyżów, KGW Radlinianki.
„Festiwalowi Smaków Babiego Lata” towarzyszyła świetna zabawa i najpiękniejsza muzyka płynąca z serca gór świętokrzyskich. Sceną zawładnęli artyści. Na początek wystąpił Zespół Śpiewaczy Kopcowianki. Potem na scenie zaprezentowali się Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Dąbrowianki, Brzezinianki.
Festiwal zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach, Gmina Masłów, Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach.
„Fantazja jesieni” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ”Brzezinianki” z Brzezinek w gminie Masłów zdobyła I miejsce i Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego w konkursie „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”, który odbył się podczas IV Festiwal Smaków Babiego Lata w Ciekotach.
Zwycięska potrawa – „Fantazja jesieni” to dynia faszerowana mięsem i warzywami, podawana z sosem czosnkowo- musztardowym. To danie bezapelacyjnie podbiło podniebienia jury konkursowego, zdobywając tym samym główną nagrodę w konkursie kulinarnym „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje” podczas tegorocznego Festiwalu Smaków Babiego Lata w Ciekotach.
To autorski przepis pań z KGW ”Brzezinianki” z gminy Masłów.
– Chciałyśmy połączyć smak dyni i cukinii- mówi przewodnicząca koła Teresa Sokołowska, która wspólnie z Anną Supierz wymyśliły to fantazyjne, jesienne danie. – Byłyśmy zaskoczone wspaniałą oceną kilkuosobowego jury, które smakując nasze danie jednogłośnie stwierdziło, że jest pyszne. Cieszymy się ogromnie z wygranej, tym bardziej, że nie jechałyśmy na konkurs z nastawieniem na zwycięstwo. Chciałyśmy przede wszystkim pokazać nasze umiejętności kulinarne, godnie reprezentować gminę Masłów. Stawiamy na polską, regionalną kuchnię i tradycyjne smaki. Wszystkie produkty pochodziły z naszych przydomowych ogródków. Chciałyśmy połączyć jesienne warzywa z mięsem, stąd taki przepis – opowiada Teresa Sokołowska z KGW „Brzezinianki” i zdradza przepis na zwycięskie danie.
– Z dyni wybieramy miąższ i wykładamy środek plastrami cukinii. Następnie wkładamy mięso mielone wieprzowo- drobiowe, wymieszane z jajkiem, bułką tartą, papryką pokrojoną w kostkę, stratą na tarce marchewką, doprawiamy i dodajemy kostkę zamarzniętego masła z czosnkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki cukinii i polewamy oliwą. To wszystko zapiekamy w piekarniku, około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu polewamy sosem zrobionym z rozpuszczonego masła z czosnkiem z dodatkiem musztardy – mówi.
GRATULUJEMY!!!