„Ćapajka z rzepy” wykonana przez KGW Domaszowice z gminy Masłów zdobyła Złotą Patelnią Starosty Kieleckiego Mirosława Gębskiego w kategorii „Jesień na Talerzu” podczas niedzielnego III Festiwalu Smaków Babiego Lata zorganizowanego przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i gminę Masłów. Najlepsze smaki lata z owoców i warzyw zamknęły w słoikach KGW Raków oraz KGW Florianki.
Jesień rozkręciła się na dobre. Widać to było szczególnie w tę niedzielę, w Ciekotach, gdzie mieści się Dworek Stefana Żeromskiego. Tego dnia czuć było klimat pięknej, złotej jesieni. To w tym miejscu kieleckie starostwo razem z gminą Masłów przygotowało wyjątkową imprezę kulinarną „Festiwal Smaków Babiego Lata”. Było kolorowo i smacznie.
Na odwiedzających czekało przepyszne jedzenie. – Festiwal Smaków jest wyjątkową okazją do wypróbowania specjałów, których nie znajdziemy na co dzień w sklepach czy restauracjach. Dania konkursowe najczęściej pochodzą z przepisów naszych babć, ciotek. Potrawy te jadano na ziemi kieleckiej. Festiwalem zachęcamy mieszkańców regionu do powrotu do korzeni, do tego co było dobre, nieprzetworzone i zdrowe – mówił starosta kielecki Mirosław Gębski.
Festiwal po raz trzeci organizowany jest w gościnnej gminie Masłów. Jak zauważył wójt gminy Tomasz Lato, Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach to wyjątkowe miejsce, które przyciąga wielu turystów, mieszkańców oraz gości. – To miejsce, które kultywuje tradycje i zwyczaje, odnosząc się do idei pisarza, społecznika i regionalisty Stefana Żeromskiego. Cieszę się, że to tutaj kieleckie starostwo zorganizowało konkurs – mówił Tomasz Lato.
Gości ze sceny powitali także: wicemarszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Henryk Milcarz, którzy wszystkim życzyli udanej zabawy. Do życzeń przyłączyli się radni powiatowi Małgorzata Popiel i Wojciech Kuzka, wójtowie: Zagnańska – Wojciech Ślefarski, Piekoszowa – Zbigniew Piątek oraz zastępca burmistrza Morawicy – Marcin Dziewięcki.
Kieleckie starostwo wraz z gminą Masłów zorganizowało dwa konkursy: „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz Złota Patelnia Starosty Kieleckiego w kategorii „Jesień na talerzu”.
W kulinarne szranki stanęło 15 podmiotów. A dania oceniało jury w składzie starosta kielecki Mirosław Gębski, kucharz Michał Markowicz, redaktor Radia Kielce Marzena Smoręda oraz dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kielcach Magdalena Karwat – Kasińska.
Jury oceniało estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe i nawiązanie potrawy do tradycyjnej kuchni dawnych lat.
Na naszych stoiskach, panie dwoiły się i troiły, by zaprezentować się jak najlepiej. Zadbano nie tylko o to, by danie smakowało, ale także by było pięknie podane. Gospodynie zadbały także o wystrój swoich stoisk.
Po dwóch godzinach jury wybrało najlepszych z najlepszych, a wszystkim pozostałym podmiotom wręczono wyróżnienia.
– Zakochałem się w waszych potrawach. Wszystkie dania były przygotowane z sercem. Nie było przypadku – powiedział szef jury Michał Markowicz. Marzena Smoreda dodała, że wszystkie dania zasługują na nagrodę. – Wszystkie były interesujące, tradycyjne z nutką nowoczesności – mówiła. Dyrektor Magdalena Karwat – Kasińska podkreśliła, że panie gotują pysznie i zdrowo.
– Jestem pod wielkim wrażeniem ich kulinarnego kunsztu. Gratuluję wysokiego poziomu – mówił starosta, dodając, że jury miało duży orzech do zgryzienia.
Oto zwycięzcy III Festiwalu Smaków Babiego Lata.
Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego Mirosława Gębskiego w kategorii „Jesień na talerzu” zdobyło KGW zdobyło KGW Domaszowice za potrawę „Ćapajka z rzepy”. Drugie miejsce zajęło KGW Chełmowianie za kremową zupę z dyni. Zaś trzecie miejsce przypadło w tym roku „Czarcim Babkom za „Czarcie grzyba podanie”. Jury przyznało dwa wyróżnienia: KGW z Piotrowa za gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem” oraz KGW Brzezinianki za bigos w barwach jesieni.
Pielęgnując wyjątkowe tradycje kulinarne naszego regionu nie mogliśmy zapomnieć o przetworach, które przygotowywali nasi dziadkowie na okres zimowy.
– Poprzez ten konkurs chcemy zachęcić odwiedzających do samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę i wykorzystywania tego, co latem udało się wyhodować w przydomowych ogródkach – mówi starosta. – Tradycje kulinarne powiatu kieleckiego są bardzo bogate i wielowiekowe.
Stąd kieleckie starostwo przygotowało dwa inne konkursy: Smaki lata zamknięte w słoiku – w kategorii owoce oraz w kategorii warzywa.
W konkursie Smaki Zamknięte w Słoiku w kategorii warzywa pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Florianki, drugie miejsce zajął Bartłomiej Kaczmarek, trzecie miejsce przypadło Stowarzyszeniu Gospodyń Wiejskich Rykoszyn. Przyznano także dwa wyróżnienia: Koło Gospodyń Wiejskich Płucki i Koło Gospodyń Wiejskich Stokrotki.
W kategorii owoce pierwsze miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Rakowie, drugie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Lisów, trzecie miejsce Stowarzyszenie Aktywne Kobiety Gnieździsk. Wyróżnienia otrzymały Koło Gospodyń Wiejskich Micigózd oraz Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.