3.5 C
Kielce
sobota, 2 listopada, 2024
Strona głównaKulturaJak przygotować Czerwone Morze? PRZEPIS

Jak przygotować Czerwone Morze? PRZEPIS

Zobacz

Czerwone morze, czyli krem z pieczonych buraków, zwyciężyło podczas I Festiwalu „Smaków Babiego Lata” w Ciekotach w kategorii „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”. Przygotowało je Koło Gospodyń Wiejskich Chełmowianie z gminy Nowa Słupia. Panie w nagrodę otrzymały przyznaną po raz pierwszy „Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego.

Czerwone morze to bomba witaminowa, która w składzie ma bogate w cenne wartości odżywcze buraki, czosnek, tymianek. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na tę potrawę i zachęcamy do jej przygotowania w domu.

Czerwone morze – krem z pieczonego buraka

  • 650 g małych buraczków
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 ziemniaki ugotowane (do zagęszczenia kremu)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Sok z ½ pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 litr bulionu jarzynowego

Dodatki

  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • Jogurt naturalny
  • Kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • Prażone ziarna słonecznika
  • Ser kozi

Przygotowanie

Buraczki umyć (większe przekroić), każdy zawinąć w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez 4 minuty, następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować na puree i ewentualnie dodać do zagęszczenia ziemniaki również zmiksować doprawić do smaku.

Zupę podgrzać przed podaniem, wlać do filiżanek lub małych talerzy, skropić śmietanką kremówką i udekorować łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem lub zetrzeć ser i prażone ziarna.

Galeria

Aktualności

Dzień Zaduszny

Polecamy