Już po raz trzeci odbył się Festiwal Smaków w Tokarni. Na wydarzeniu tym obecny był wicestarosta kielecki Zenon Janus.
Podczas tego kulinarnego święta licznie zebrani mieszkańcy naszego regionu oraz goście z terenu całego kraju mieli możliwość skosztowania tradycyjnych potraw ziemi świętokrzyskiej. Gwiazdą imprezy był znany szef kuchni Robert Sowa.
W trakcie festiwalu uhonorowano laureatów konkursu „Echa Dnia” Mistrzowie Smaku. Tytuły powędrowały do specjalistów w kategoriach powiatowych – w każdym z powiatów wybrano najlepsze restauracje, pizzerie, kawiarnie i cukiernie, bary i jadłodajnie oraz lodziarnie. Wyróżniono także po trzy najlepsze lokale w województwie świętokrzyskim.
III Świętokrzyski Festiwal Smaków bogaty był także w kulinarną rywalizację na najpyszniejsze potrawy województwa świętokrzyskiego. Do konkursu zgłoszono aż 35 potraw regionalnych, które prezentowały na scenie koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz instytucje kultury biorące udział w tym przedsięwzięciu. Łącznie nagrodzono 20 potraw:
-sakiewki nadziewane kapustą kiszoną z pieczarkami (Klub Wiejski Pozytywka),
-barszcz chrzanowy (Koło Gospodyń Wiejskich w Rykoszynie),
-pasztet Kowalowej (Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonce),
-grzyby marynowane w śledziu zakochane (KGW Niestachów),
-przekładaniec z tarciny i pigoły (KGW Występy),
-kapuśniak (KGW Skałczanki),
-kaczka po dworsku (Ekobabki z Cedzyny),
-zupa szczawiowa z jajkiem i oponki z serem (KGW Korytniczanki),
-gomółki z Kowali (KGW Kowalanki),
-wątróbka po żydowsku (Ośrodek Edukacyjno-Muzealny Świę-tokrzyski Sztetl),
-kociołek z fasolą korczyńską oraz pierogi z fasolą korczyńską (Stowarzyszenie KGW Korczynian nad Nidą),
-świętokrzyska zalewajka (KGW w Kozłowie),
-parowańce w sosie (Gospodarstwo Agroturystyczne Gierasimowicz),
– podpiwek po zagórzańsku (KGW Zagó-rzanki),
-smarowidło bielińskie (Śwarne Kakonianki),
-żydowski kawior (KGW w Zreczu Chału-pczańskim),
-kotlety ziemniaczane (Gospodarstwo Agrotury-styczne Krążek).
Organizowanie takich wydarzeń jak Festiwal Smaków to bardzo ważna inicjatywa. Imprezy z naszą regionalną kuchnią przyciągają oraz integrują mieszkańców z całego województwa a także gości z terenu całego kraju. – powiedział wicestarosta Zenon Janus.