30 kwietnia w Tokarni odbył się II Świętokrzyski Festiwal Smaków, na który przybyło około 13 tysięcy zwiedzających. Nie mogło tam też zabraknąć i Morawicy.
Na scenie zaprezentowali się nasi artyści. Jako pierwsza wystąpiła Rodzinna Kapela Korbanów, wygrywając skoczne polki i oberki, nogi same rwały się do tańca i nic dziwnego w końcu to jedna z najlepszych kapeli ludowych w woj. świętokrzyskim i nie tylko, ubiegłoroczny laureat prestiżowej nagrody im. Piotra Gana. Jeszcze nie ucichły brawa dla kapeli, a już pan Feliks Korban szykował się do występu Zespołu Pieśni i Tańca Morawica. Tancerze w barwnym korowodzie, rytmicznym krokiem rozpoczęli swój występ – suitę tańców świętokrzyskich. Trzeba przyznać że wiele godzin wytężonej pracy z choreografem, Barbarą Kardynalską, instruktorem upowszechniania muzyki ludowej Jerzym Gumułą i ogromne zaangażowanie wszystkich tancerzy i muzyków zaowocowało w pełni profesjonalnym występem. Mimo iż jako zespół istnieją dopiero dwa lata, to już właściwie nie mają sobie równych. – Zdobywają wiele nagród na festiwalach i przeglądach. Kochają to co robią. W treningi wkładają całe serce i wszystkie siły. Jesteśmy z nich dumni – mówił obecny podczas wydarzenia Burmistrz Miasta i Gminy Morawica, Marian Buras.
Faktem jest, że Morawica to dobre miejsce dla kultywowania i rozwoju sztuki ludowej. Pod wieloletnim patronatem wójta, a teraz burmistrza Miasta i Gminy Morawica Mariana Burasa działa tu z sukcesami siedem zespołów folklorystycznych, na których pomoc i wielostronne umiejętności zawsze możemy liczyć. Nie zawiedli artyści z Morawicy i tym razem, przygotowując stoisko z potrawami regionalnymi. – Morawica prezentowała się na słodko. Pyszne tradycyjne drożdżówki, rogaliki, strucle i serniki zachwycały nawet najbardziej wybredne podniebienia – mówi dyrektor Samorządowego Centrum Kultury, Teresa Badowska. Regionalne specjały przygotowały panie z zespołu Zaborzanki i Brudzowianki, a także członkinie Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Morawickiej.
Warto przypomnieć, że przepisy na wspaniałe dania z naszego regionu prezentowane przez wszystkie morawickie zespoły można będzie znaleźć w nowym, drugim już wydaniu książki pt. „Świętokrzyskie smaki”.