Zespół Obrzędowy „Kowalanki” zajął II miejsce w tegorocznej, szóstej już edycji konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny”, który odbył się 11 listopada w Centrum Kultury w Chmielniku. „Kowalanki” zachwyciły jurorów smakiem swoich pierogów z gęsiną, kapustą i grzybami.
Piętnastu uczestników z całego powiatu kieleckiego przystąpiło do szóstej edycji kulinarnego konkursu „Smaki Gęsiny”. Pyszne potrawy z gęsi były na najwyższym poziomie, a członkowie jury mieli trudny orzech do zgryzienia wybierając te najlepsze. Po długich naradach zdecydowano, że pierwsze miejsce powędruje do Koła Gospodyń Wiejskich z Celin, które przygotowało pasztet z gęsi. Miejsce II natomiast zdobyły panie z Zespołu Obrzędowego „Kowalanki”. – W tym roku przygotowałyśmy kilka potraw do degustacji i oczywiście jedną konkursową. Były to pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami. Pierogi to proste danie, które gości w naszych domach i jest niezwykle cenione – mówi Wiesława Kulińska, menadżer Zespołu Obrzędowego „Kowalanki”.
Jak się okazało, pierożki z gęsiną „Kowalanek” docenili również jurorzy, którzy przyznali utalentowanym, nie tylko kulinarnie, paniom drugie miejsce w konkursie. Trzeba jednak podkreślić, że furorę robiły także inne dania „Kowalanek” przygotowane na degustację podczas wydarzenia, jak między innymi zalewajka na gęsinie. Panie tym samym zachęcały do przyrządzania dań z gęsiny. – Smak gęsiego mięsa jest dosyć specyficzny. Warto wykorzystywać gęsinę w kuchni, bo mięso to nie jest tłuste – zachęcały „Kowalanki”, które w konkursie „Smaki Gęsiny” wzięły już udział po raz szósty.
Gratulujemy Paniom z Zespołu Obrzędowego „Kowalanki” zdobycia tak wysokiego miejsca w konkursie kulinarnym i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów.
Agnieszka Olech