Powiatowy Zespół Szkół w Chmielniku zwyciężył w konkursie kulinarnym „Smaki Gęsiny”, który odbył się w Chmielnickim Centrum Kultury w ramach Święta Niepodległości. W wydarzeniu uczestniczył członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana.
11 listopada w Chmielniku świętowano patriotycznie, ale było też bardzo smacznie, w myśl popularnego przysłowia „Na św. Marcina najlepsza gęsina„. Takie też hasło przyświecało konkursowi kulinarnemu „Smaki Gęsiny”, który już po raz 12 odbył się w Chmielnickim Centrum Kultury. W tym roku o tytuł najlepszej rywalizowało 10 potraw z gęsiny przyrządzonych na różne sposoby.
Poziom konkursu co roku jest wysoki, a jury ocenia nie tylko smak potraw. Ważny jest też wygląd, aranżacja stołu, czy estetyka podania. Jury z zawodowymi szefami kuchni w składzie nie miało łatwego zadania, bo wszystkie konkursowe potrawy z gęsiny prezentowały się bardzo smakowicie, a to tylko świadczy o wyjątkowych umiejętnościach kulinarnych przyrządzających te rarytasy z polską gęsią w roli głównej.
I miejsce Powiatowy Zespół Szkół w Chmielniku za „Nadziewane, zakręcane i z kapustą serwowane”
Oprócz dyplomu i nagrody pieniężnej otrzymał także nagrodę w postaci żywej gęsi!
II miejsce KGW Niestachów za „Gęsie piki w sosie własnym z puree ziemniaczanym”
III miejsce KGW Gnojno za „Pasztet z gęsiny z dynią”
Wyróżnienie dla KGW „Młodzi Duchem” za „Gulasz z żołądków gęsich”
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu !!!
Konkurs kulinarny uświetnił występ Zespołu Ludowego „Źródło Sanicy” ze Śladkowa Małego oraz młodych artystów z Chmielnickiego Centrum Kultury.
Fot. Chmielnickie Centrum Kultury