Z nami II Festiwal Smaków Babiego Lata organizowany przez Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Gminę Masłów, który odbył się przed dworkiem Stefana Żeromskiego w Ciekotach. W wydarzeniu uczestniczyli wicemarszałek Renata Janik, radny Sejmiku Henryk Milcarz, dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej Elżbieta Korus i jej zastępca Arkadiusz Ślipikowski.
Koła gospodyń wiejskich z całego powiatu kieleckiego rywalizowały w smacznym wydarzeniu tej jesieni w regionie świętokrzyskim.
Najlepsze w kategorii „Jak to drzewiej jadano – dania świętokrzyskie” okazały się Dąbrowianki z gminy Masłów. Panie zdobyły prestiżową Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego za danie „Kasza pod leśną pierzynką”. W kategorii warzywa pierwsze miejsce zajęły KGW Sasanki za czosnek z grzybami i majerankiem w marynacie.
Wśród osób smakujących dań było wielu gości m.in. poseł Krzysztof Lipiec, poseł i wiceminister spraw wewnętrznych Piotr Wawrzyk, senator Krzysztof Słoń.
Na scenie zaprezentowały się: Dąbrowianki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Kapela Typowy Janus. Dla ZpiT Ciekoty występ miał szczególne znaczenie, bo po raz pierwszy artyści zaprezentowali się w nowych strojach zakupionych dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu EtnoPolska 2022 pozyskanemu przez Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom”.
źródło: szklanydom.maslow.pl