XIX edycja konkursu kulinarnego kultywującego dawne tradycje kulinarne regionu sandomierskiego odbędzie się w przestrzeni dziedzińca Zamku Królewskiego w Sandomierzu w niedzielę, 19 września o godzinie 14.00. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań są “Tradycyjne potrawy z kaszy”. Wydarzenie odbędzie się w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa odbywających się pod hasłem są “Smaki Dziedzictwa”. Wstęp wolny.
Stałymi uczestnikami konkursu są delegacje gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody – „Srebrnej Chochli”. Przedstawiciele gmin zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu produkt kulinarny.
Jurorzy zwracają uwagę na regionalne pochodzenie potraw, dobór składników, sposób wykonania, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin.